Μηταράκης: Από σήμερα οι μεταφορές σε κλειστές δομές στην Μαλακάσα και τις Σέρρες

Από σήμερα ξεκινούν οι μεταφορές σε κλειστές δομές στις Σέρρες και τη Μαλακάσα όσων εισήλθαν στη χώρα από την 1η Μαρτίου και μετά, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσηςκαι Ασύλου, Νότης Μηταράκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Όπως είπε, η αρχή θα γίνει με 450 άτομα που φεύγουν αυτή την ώρα από τη Μυτιλήνη, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι. Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την ανάγκη να αντικατασταθούν οι ανοιχτές δομές με κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα για λόγους δημόσιας ασφάλειας, τάξης και υγείας.

Επίσης, τόνισε ότι «η Ευρώπη, πλέον, είναι πολύ πιο αποφασισμένη σε τρία σημεία.Πρώτον, η ασφάλεια των συνόρων. Δεύτερον, η υποχρεωτική συνεισφορά στο σύνολο των μεταναστευτικών βαρών. Τρίτον, η ανάγκη των επιστροφών όχι μόνο μέσω Τουρκίας και Κοινής Δήλωσης, αλλά και την δημιουργία διαδρόμων επιστροφών σε τρίτες χώρες, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την αποδοχή των υπηκόων τους. Παράλληλα, έχουμε ζητήσειέκτακτη στήριξη από την ΕΕ για την επιστροφή όσων μπήκαν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, η οποία και ενεκρίθη σε υπηρεσιακό επίπεδο».

Αναχώρησε το αρματαγωγό «Ρόδος»

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το μεσημέρι αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης το αρματαγωγό «Ρόδος», στο οποίο έχουν επιβιβαστεί 450 νεαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο σύνολό τους, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, θα μεταφερθούν σε κλειστές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στις Σέρρες και στη Μαλακάσα.

Οι 450 φιλοξενούνταν από τις 4 Μαρτίου στο αρματαγωγό όταν και είχε δέσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να μείνουν σε αυτό όσοι μπήκαν στην Ελλάδα μετά της 1η Μαρτίου και οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου.

Στο μεταξύ άλλη μια βάρκα με 25 άτομα έφτασε την Παρασκευή στην περιοχή του χωριούΚλειού. Άλλη μια βάρκα, η πρώτη μετά από μια περίοδο μηδενικών ροών έφτασε στη Μυτιλήνη προχθές στην περιοχή του Μολύβου.

Ας σημειωθεί ότι όλοι οι παραπάνω διαμένουν στον τόπο αποβίβασής τους. Οι αφιχθέντεςχθες στα όρια του χωριού Κλειού, οι αφιχθέντες προχθές στο λιμάνι του Μολύβου ενώ άλλοι 42 που έφτασαν στο νησί στις 4 Μαρτίου διαμένουν έκτοτε σε παρεκκλήσι στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου της Σκάλας Συκαμνιάς.