Κορωνοϊός- Τρίκαλα: Σταματούν Χαιρετισμοί και Εσπερινοί – Μικρότερη η Λειτουργία τις Κυριακές

Άμεσα πρακτικά μέτρα λαμβάνει η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών σε εναρμόνιση με τις οδηγίες αντιμετωπίσεως της πανδημίας του κορωνοϊού.  Συγκεκριμένα και όπως καταγράφει το trikalavoice.gr με έκτακτο εγκύκλιο σημείωμά του ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος ενημερώνει το Χριστεπώνυμο πλήθος ότι αναστέλλονται όλες οι προγραμματισμένες εκκλησιαστικές και ενοριακές δραστηριότητες, ενώ δεν θα τελούνται μέχρι νεωτέρας οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου, οι καθημερινές Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες και οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Αντίθετα θα τελούνται οι Θείες Λειτουργίες καθ’ εκάστην Κυριακή, από τις 9 π.μ. έως τις 10.30 π.μ. (δεν θα τελείται δηλαδή ο Όρθρος νωρίτερα, κατά το τυπικό).

Αναλυτικά η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών:

Προς άπαντας τους Κληρικούς

και το χριστεπώνυμο πλήρωμα

της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Ως Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, με αίσθημα ευθύνης προς το ποίμνιό μου, έχουμε, επανειλημμένως, συστήσει ψυχραιμία και την πλήρη τήρηση όσων συνιστούν οι αρμόδιες αρχές υγείας.

Με επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας εξαιτίας της εμφάνισης του κορωνοϊού και κατόπιν των νεοτέρων αποφάσεων της Πολιτείας για την αναστολή ποικίλων δραστηριοτήτων, καθώς και την διατύπωση αυστηρών συστάσεων για την υγιεινή των ανθρώπων, αποφασίζουμε εντός των ορίων της τοπικής Εκκλησίας, την λήψη νεοτέρων μέτρων που θεωρούμε απολύτως απαραίτητα προκειμένου να συμβάλουμε στην κοινή προσπάθεια.

Ειδικότερα:

α) Την Κυριακή το πρωί σε όλους του Ιερούς Ναούς δεν θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου, αλλά μόνο η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου από 9-10:30 το πρωί.

β) Το απόγευμα της Κυριακής δεν θα τελεσθεί ο Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

γ) Δεν θα τελούνται οι καθ’ ημέραν ακολουθίες του Όρθρου, των Ωρών, του Εσπερινού και του Μεγάλου Αποδείπνου, οι Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες και οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου.

δ) Τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό.

Προφανώς όλα αυτά δεν υπονοούν κάποιον φόβο για τη Θεία Κοινωνία, αλλά προστατεύουν από τον κίνδυνο των συναθροίσεων.

Τέλος, αναστέλλονται και όλες οι προγραμματισμένες εκκλησιαστικές και ενοριακές δραστηριότητες, κατηχητικές συνάξεις, εκδηλώσεις, ομιλίες κ.λπ., οι οποίες σχετίζονται με συναθροίσεις κοινού, όπως και η λειτουργία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, αλλά και οι πρόβες τις χορωδίας ενηλίκων.

Εν αναμονή νεωτέρων ανακοινώσεων εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος θα υπάρξει άμεση ενημέρωση.

Ευχόμαστε με τήν χάρη του Τριαδικού Θεού και τις πρεσβείες του εν Αγίοις Πατρός Ημών Βησσαρίωνος να ξεπεράσουμε τη δοκιμασία αυτή έχοντας την αδιάψευστη ελπίδα ότι ο χορηγός της Ζωής, που είναι ο Ίδιος ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, δε θα μας εγκαταλείψει.

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ