Πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας από το ΜέΡΑ25 ενόψει πανδημίας κορονοϊού

Στο πλαίσιο των οικονομικών συνεπειών που αναμένεται να προκύψουν εξαιτίας της κρίσης με τον κορονοϊό, το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη καταθέτει τη δική του πρόταση για τη στήριξη της οικονομίας, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το κόμμα σε αναλυτική του ανακοίνωση αναφέρει:

«Κάθε επιδημία, βιολογική ή οικονομική, απαιτεί άμεση δράση πριν εξαπλωθεί. Την ώρα που κυβέρνηση και Eurogroup ολιγωρούν, το ΜέΡΑ25 κατέθεσε (10-3-2020) συγκεκριμένη, κοστολογημένη πρόταση άμεσης εφαρμοσιμότητας για την αντιμετώπιση της Νέας Ύφεσης που ερχόταν έτσι κι αλλιώς αλλά η οποία, λόγω κορονοϊού θα έρθει γρηγορότερα και θα είναι βαθύτερη:

510 εκ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
800 εκ για τον τουρισμό
510 εκ για τους μικρομεσαίους, 300 εκ για τους Αιγαιοπελαγίτες
720 εκ για τους ευάλωτους
530 εκ για δημόσιες επενδύσεις
Σύνολο 3,6 δις ευρώ.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΟΥΝ ΤΑ 3,6 δις; Από το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνοντάς το από το 3,5% στο 1,5% του ΑΕΠ – εκεί που θα έπρεπε να είναι.

ΠΩΣ ΘΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑ 7+1 ΜΕΤΡΑ; Άμεσα από τη Βουλή – χωρίς καμία διαπραγμάτευση με το Eurogroup (όπως έκανε η Ιταλία χτες ρίχνοντας 10 δις στην οικονομία τους και ρίχνοντας στο μηδέν το πρωτογενές τους πλεόνασμα).

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ; Αν όχι τώρα, πότε; Μετά την επιδείνωση της Νέας Ύφεσης που θα εκτροχιάσει τα πάντα;

Η Πρόταση του ΜέΡΑ25 για την αντιμετώπιση της Νέας Ύφεσης αναλυτικά

Μέτρο 1ο: Κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων (προσωπικές επιχειρήσεις & επιχειρήσεις με κέρδη μικρότερα των €120,000 ετησίως) | Δημοσιονομικό κόστος = €510 εκ.

Μέτρο 2ο: Έκπτωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των παραμεθόριων περιοχών (με εξαίρεση τα νησιά μεγάλων αντικειμενικών αξιών, π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο) | Δημοσιονομικό κόστος = €300 εκ.

Μέτρο 3ο: Άμεση πρόσληψη 7 χιλιάδων γιατρών & νοσοκόμων στο ΕΣΥ (€220 εκ.), προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού (€100 εκ.), δομικές υποδομές υγείας (€200 εκ.) | Δημοσιονομικό κόστος = €520 εκ.

Μέτρο 4ο: Μέτρα για την μείωση χρήσης μετρητών στις συναλλαγές (τα οποία βοηθούν στην εξάπλωση του ιού) – κατά το πρότυπο της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας – και την υποκατάστασή τους από πληρωμές μέσω Διαδικτύου, χρεωστικών καρτών ή εφαρμογών | Δημοσιονομικό κόστος = €10 εκ.

Μέτρο 5ο: Ακύρωση-αναστολή φορολόγησης τουριστικών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επλήγησαν από μαζικές ακυρώσεις κατά το 2020 | Δημοσιονομικό κόστος = €800 εκ.

Μέτρο 6ο: Ενίσχυση 200 χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών με προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες για ποσά €300 μηνιαίως | Δημοσιονομικό κόστος = €720 εκ.

Μέτρο 7ο: Πρόγραμμα μονιμοποίησης «αναπληρωτών» καθηγητών & δημιουργίας δομών τηλεδιασκέψεων στα σχολεία | Δημοσιονομικό κόστος = €210 εκ.

Μέτρο +1: Αύξηση λοιπών δημοσίων επενδύσεων κατά €530 εκ.

Αθροιστικά, το κόστος των 7+1 Μέτρων ισούται με €3,6 δις ή το 2% του ΑΕΠ – ποσό που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται έτσι κι αλλιώς.

Σημείωση: Το πραγματικό συνολικό δημοσιονομικό κόστος θα είναι σαφώς μικρότερο από €3,6 δις δεδομένου του πολλαπλασιαστικού αντίκτυπου των 7+1 Μέτρων – δηλαδή την αύξηση ΑΕΠ και φόρων ή, τουλάχιστον, την επιβράδυνση της ύφεσης.

Τα 7+1 Μέτρα που προτείνει το ΜέΡΑ25 είναι η καλύτερη ευκαιρία να ΜΗΝ αυξηθεί κι άλλο το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ!

ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΡΑ, ΧΩΡΙΣ THN ΕΓΚΡΙΣΗ TOY EUROGROUP

H κυβέρνηση της Ιταλίας, που έχει λιγότερο “δημοσιονομικό χώρο” από την ελληνική ανακοίνωσε ήδη τονωτική ένεση 10 δις ευρώ – χωρίς να περιμένει την έγκριση κανενός Eurogroup. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με ποιό δικαίωμα δεν κάνει κάτι ανάλογο αλλά, αντίθετα, παρακαλά την ελεημοσύνη του Eurogroup;

Η νομοθέτηση των 7+1 Μέτρων:

Δεν απαιτεί δανεικά – τα €3,6 δις είναι δικά μας χρήματα, χρήματα του ελληνικού λαού
Πρόκειται για πραγματική θωράκιση της οικονομίας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, και σε πλήρη ευθυγράμμιση με την διεθνή πρακτική – αφήνοντας μάλιστα κι ένα ουκ ευκαταφρόνητο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5%
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχυρίζονται ότι είμαστε εκτός Μνημονίων; Γιατί δεν κάνουν ό,τι η Ιταλία ή η Γαλλία (που ήδη έχει πρωτογενές έλλειμμα);
Πού είναι ο πατριωτισμός της ΝΔ; Τον ξεχνούν εκτός της αίθουσας του Eurogroup;
Πού είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ; Η κα Μέρκελ δήλωσε χτες ότι στηρίζει την Ελλάδα. Δεν χρειαζόμαστε ούτε την αλληλεγγύη τους ούτε τη στήριξή τους; Να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας χρήματα απαιτούμε ώστε να στηρίξουμε εμείς τα νοσοκομεία μας, τα σχολειά μας, τους μικρομεσαίους μας, τον τουρισμό μας – και με τρόπο που δεν αυξάνει το χρέος μας.
Είναι πατριωτικό και ευρωπαϊκό καθήκον η άμεση εφαρμογή των 7+1 Μέτρων που πρότεινε χτες το ΜέΡΑ25».