Μύθοι και πραγματικότητα για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2

Φωτιά έχουν πάρει τις τελευταίες μέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2: πολλοί αστειεύονται, κάποιοι ευθυμογραφούν με αρκετό χιούμορ, μερικοί χαριτολογούν, άλλοι λοιδωρούν τις αρχές και ορισμένοι χλευάζουν και εμπαίζουν τους επίσημους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση του ιού.
Η εξάπλωση της ίωσης Covid-19 στον ελληνικό πληθυσμό φαίνεται πως παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ο επίσημος υπεύθυνος δημόσιος φορέας για τον έλεγχο και την αντιμετώπισή του (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), έχει ανακοινώσει μια σειρά μέτρων που με την εφαρμογή τους είναι βέβαιο πως θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.
Από την ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας, του Ε.Ο.Δ.Υ., τον τηλεφωνικό αριθμό 1135, τα Μ.Μ.Ε. (ηλεκτρονικά και έντυπα), τις αναρτημένες αφίσες και τους επαγγελματίες υγείας, παρέχεται κάθε είδους πληροφορία σχετικά με την πρόληψη, έλεγχο και αντιμετώπιση του Covid-19. Όμως ο πληθυσμός βρίσκεται σε πανικό, διότι ενημερώνεται από οποιαδήποτε άλλη πηγή, πλην των επισήμων. Κάποιοι (εσκεμμένα;) παραποιούν και διογκώνουν τα γεγονότα και βασιζόμενοι στην άγνοια ή/και την υποπληροφόρηση του κοινού, διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και πανικό.
Όπως σε κάθε ίωση, έτσι και στην περίπτωση του Covid-19, τα μέτρα προστασίας που προτείνει ο Ε.Ο.Δ.Υ είναι απλά και σαφή:
• Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20΄, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
• Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια, από τον πταρμό (φτέρνισμα), το βήχα ή την εκπνοή. Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, πταρνίζονται ή έχουν πυρετό.
• Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
• Σε βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα), κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
• Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
• Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.
Αυτές οι απλές και χωρίς κόστος οδηγίες, είναι αρκετές και ικανές να ανακόψουν και να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, χωρίς πανικό, σύγχυση, φόβο και υστερίες.
Θα πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι ο περιορισμός του Covid-19, δεν είναι μόνο ευθύνη της πολιτείας. Την ίδια (ή και μεγαλύτερη ίσως) ευθύνη φέρει και ο καθένας πολίτης ξεχωριστά. Η μη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, η μη συμμόρφωση με τις υποδείξεις, των ατόμων που τίθενται σε καραντίνα, ο συνωστισμός και συγχρωτισμός ατόμων που ήρθαν (έστω και) σε πιθανή επαφή με ύποπτο κρούσμα, φανερώνουν την ανευθυνότητα, ασυνειδησία, επιπολαιότητα και αδιαφορία του καθενός προς την οικογένειά του και το κοινωνικό σύνολο.
Γιώργος Κ. Γραμματίκας
Νοσηλευτής – Φυσικοθεραπευτής
Προϊστάμενος Τ.Ε.Π «Καραμανδανείου»
Msc Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας Ε.Σ.Δ.Υ
Μέλος Τομέα Υγείας Νέας Δημοκρατίας