Κατρούγκαλος για μεταναστευτικό: Λάθος της κυβέρνησης η αναστολή αιτημάτων ασύλου

Τη διαφωνία του με την απόφαση της κυβέρνηση να αναστείλει τις υποβολές αιτημάτων ασύλου, εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στη Συρία δεν ευνοούν τη στρατηγική του Ερντογάν ενώ πρόσθεσε ότι παρά το ότι η Τουρκία λειτουργεί με προκλητικό τρόπο, παραβιάζοντας τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου, δεν απομονώνεται.

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο αλλά δεν απομονώνεται
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει τα δικά της εθνικά συμφέροντα, θέτοντας φραγμούς στις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας τόσο στο προσφυγικό όσο και στις κινήσεις νότια της Κρήτης. «Δεν πρέπει να αρκεστούμε στην ηθική υποστήριξη της Ευρώπης, πρέπει να είμαστε πιο διεκδικητικοί. Για το ΝΑΤΟ αυτό που έπρεπε να κάνουμε με το βέτο το κάναμε, αλλά εκεί δείχνει ότι είμαστε σε απομόνωση. Στην ΕΕ πρέπει να ζητάμε συγκεκριμένα μέτρα. Τι πήρε ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο; Επειδή υπάρχουν αυτά τα έντονα συμφέροντα πρέπει να πιέσουμε στην ΕΕ ότι όπλα έχουμε ακόμα και με την απειλή με βέτο», σημείωσε.

 

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει άμεσα μετεγκαταστάσεις. «Ακούγεται ότι επίκειται συνάντηση Μέρκελ, Μακρόν, Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό δεν δείχνει απομόνωση της Τουρκίας. Να συζητήσουν με θέσεις ευρωπαϊκές που να έχουν διαμορφωθεί με βάση τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Η ηθική στήριξη μπορεί να καταλήξει σε σόου».

Κατρούγκαλος: Ο κ. Πέτσας να είναι πιο προσεκτικός:
Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος» του Ερντογάν, ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να είναι πιο προσεκτικός: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλάει εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν είναι ένας βουλευτής που μπορεί να λέει ότι θέλει. Το να δίνει κανείς περισσότερη έμφαση στα δικαιώματα, όπως έδωσε το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικό από τον να καταγγέλλεις ως Δούρειο Ίππο του Ερντογάν την αντιπολίτευση. Η κριτική που ασκούμε είναι δικαιολογημένη, σε συμπεριφορές που μπορούν να γίνουν βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας».

Έρχονται νεοναζί και υπαρχηγοί της Λεπέν στα σύνορα , προσπαθώντας τη δική μας πατριωτική αντίδραση στην πίεση της Τουρκίας, να τη μετατρέψουν σε μια ακροδεξιά έκφραση υπεράσπισης της δικής τους αντίληψης ότι και οι μετανάστες είναι εχθροί. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί, είναι θύματα του Ερντογάν. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, γιατί η αντίθετη άποψη, ότι βάζοντας έναν φράκτη γύρω από την Ευρώπη θα κρατήσουμε τις ροές μακριά, είναι ουτοπική. Μπορείτε να φανταστείτε μόνιμα τα σύνορα κλειστά, ως άμεσο μέτρο για να αποκρούσουμε τον τουρκικό εκβιασμό; ».

Αναφορικά, τέλος, με την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τις υποβολές αιτημάτων ασύλου για το επόμενο διάστημα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Δεν είναι νόμιμη και το θεωρώ ξεκάθαρο λάθος της ΝΔ, ως προς τους πρόσφυγες . Υπάρχουν προοδευτικοί άνθρωποι στην Ευρώπη που θα έλεγαν ότι η Τουρκία και η Ελλάδα παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Ένα από τα βασικά μας όπλα είναι ότι εμείς βασιζόμαστε στη διεθνή νομιμότητα και αυτοί στην προβολή ισχύος. Το μεγαλύτερο όνειρο της Τουρκίας είναι να μας βάλει να διαπραγματευόμαστε μαζί της με όρους ισχύος και όχι δικαίου».