Ανδρουλάκης: Θύματα του Ερντογάν οι πρόσφυγες-μετανάστες στον Έβρο


Την εκμετάλλευση της τραγωδίας της Συρίας και του πόνου προσφύγων και μεταναστών ως μέσου διαπραγμάτευσης από τον Ερντογάν, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε στην Ολομέλεια ότι για να ανταπεξέλθει η Ελλάδα σε αυτή την πίεση, είναι απαραίτητη η βοήθεια της Frontex και της ειδικής ομάδας ταχείας επέμβασης RABIT, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στον Έβρο και στα νησιά.

Υπενθύμισε επίσης στους ευρωβουλευτές, ότι αυτή τη στιγμή στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες πάνω από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αφού τα νησιά σφραγίστηκαν με την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Επισήμανε επίσης ότι η αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙΙ με ένα δίκαιο τρόπο θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί, καλώντας τους ευρωπαίους εταίρους μας, να αποδείξουν στην πράξη την αλληλεγγύη τους όχι μόνο στη φύλαξη των συνόρων, αλλά και με ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στα υπόλοιπα κράτη της Ένωσης, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά και όποιος δεν συμμετέχει να υφίσταται κυρώσεις.