ΑΧΑΪΑ: Κοινο_Τοπία και Πολίτες Εν Δράσει προώθησαν είδη πρώτης ανάγκης στο Κατάστημα Κράτησης

Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικών Δράσεων της Εταιρείας Κοινωνική Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr με την υποστήριξη των Πολιτών Εν Δράσει www.politesendrasei.gr αφού ολοκλήρωσε την προσπάθεια συλλογής βοήθειας για τους κρατούμενους των Φυλακών του Αγίου Στεφάνου Αχαΐας προώθησε στο Τμήμα φυλακών της Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης προς διανομή.

Συγκεκριμένα προωθήθηκαν είδη χαμηλού κόστους που αγοράστηκαν (χονδρική-στοκ) με τα 700€ που προσέφεραν στην οργάνωση 60 φυσικά πρόσωπα μέλη και φίλοι της Κοινο_Τοπίας καθώς και 6 κούτες με είδη ένδυσης, υπόδησης, κλινοσκεπάσματα, είδη καθαριότητας, ατομικής υγιεινής κ.α. αξίας 1.100€ περίπου που συγκεντρώθηκαν από 17 δωρητές.

Η προσπάθεια αυτή, η οποία αποσκοπεί στην κάλυψη βασικών αναγκών των ατόμων που εκτίουν την ποινή τους αυτή την περίοδο για παραβατική συμπεριφορά και οι οποίοι δεν έχουν βοήθεια ή υποστήριξη από οικεία τους πρόσωπα, αποτελεί συμβολή της Κοινωνίας των Πολιτών στην ευθύνη της πολιτείας για στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης.

Η προώθηση και διανομή του συνόλου της βοήθειας που εκτιμάται στο ποσό των 1.800€ γίνεται, όπως και τις άλλες φορές, σε συνεργασία με το Τμήμα φυλακών της Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και την πιστοποίηση για παρεμβάσεις σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Στόχος αυτής της δράσης είναι η κατανόηση και ο προβληματισμός πάνω στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης όπως αυτός προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και τη συνήθη πρακτική, όπως και η ενεργοποίηση των πολιτών σε προβλήματα του κοινωνικού περιθωρίου που όμως αγγίζουν την καθημερινότητα του συνόλου της κοινωνίας και σε θεωρητικό-φιλοσοφικό επίπεδο αλλά και σε πρακτικό.

Γιατί όπως εύστοχα έχει γραφτεί «η φυλακή είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας».