ΑΧΑΪΑ: Έκτακτες αποφάσεις – Κλείνουν Δικαστήρια, Παιδότοποι, Κατηχητικά και Δομές της Εκκλησίας

advertisement

> Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων λόγω του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αποφάσισε να κλείσουν όλοι οι παιδότοποι της χώρας, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού.

>Το κλείσιμο των δικαστηρίων αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες . Το νέο αυτό προληπτικό μέτρο φαίνεται πως έχει “κλειδώσει” και τις επόμενες ώρες θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

>Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωση που εξέδωσε τάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό, ενώ επιβεβαιώνει την απόφασή της για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Ιερών Ναών και την τέλεση σε αυτούς των ιερών ακολουθιών. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά την σημερινή συνεδρίασή της και στο πλαίσιο της προχθεσινής αποφάσεώς της περί της λήψεως μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού αποφάσισε τις δύο επόμενες εβδομάδες, δηλαδή από 11 έως και 29 Μαρτίου:

– Να ανασταλεί η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, των Σχολών Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και Μελέτης Αγίας Γραφής και των άλλων συναφών δραστηριοτήτων, ως και να αναβληθούν οι διάφορες εκδηλώσεις, εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί κατά την περίοδο αυτή, ενώ προτρέπει τους νέους να μην παρευρίσκονται σε κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται πολλοί.

– Να ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκκλησιαστικών ανοικτών δομών, των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών κ.ά., και να μην επιτρέπονται επισκέψεις σε όλες τις κλειστές εκκλησιαστικές δομές των ορφανοτροφείων, των μονάδων ΑΜΕΑ, των Γηροκομείων κ.ά., όπως και να εφαρμοσθούν άμεσα τα μέτρα που αφορούν σε αυτές τις δομές, όπως έχουν ανακοινωθεί από τους δημοσίους υπευθύνους φορείς.

– Οι Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων να λειτουργήσουν για το κοινό, μόνο για μία ώρα ημερησίως κατά τις εργάσιμες ημέρες.

– Τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων να λειτουργήσουν υπό την μορφή της διανομής των πακέτων-γευμάτων και όχι της σίτισης εντός των σχετικών δομών.

– Να αναθέσει στην Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας την σύνταξη καταλόγου οδηγιών των απαιτουμένων μέτρων για τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα της Εκκλησίας και την διά των Ιερών Μητροπόλεων αποστολή τους σε αυτά προς άμεση εφαρμογή.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προτρέπει τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς όπως οι τοπικές εορτές τελούνται λιτώς, μόνον με την παρουσία του οικείου Αρχιερέως κατά την περίοδο αυτή. Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, και υπό το βάρος της επικαιρότητας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καλεί τους πιστούς να “αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους” και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής που προτείνουν οι αρμόδιες αρχές. Επανέλαβε ότι, οι ευπαθείς ομάδες είναι καλό να “αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως”. Και κάλεσε το ποίμνιο σε Δέηση κατά της νόσου την επόμενη Κυριακή. Αναφορικά με την Θεία Κοινωνία ξεκαθάρισε ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση.