ΑΧΑΪΑ: Καθαρισμός παράνομης χωματερής στην Απιδεώνα – Με εισαγγελική εντολή και πρόστιμα

Μια από τις πρώτες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής από την στιγμή που παρέλαβε την σκυτάλη του Δήμου ήταν να ζητήσει από τους προέδρους των Κοινοτήτων ενημέρωση για την ύπαρξη παράνομων χωματερών σε όλη την έκταση του Δήμου.
Στην τότε επιστολή του ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Ν. Μυλωνάς, ανέφερε ότι αποτέλεσμα των σκουπιδότοπων είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος και η δημιουργία εστιών μόλυνσης, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και αποτελούν όνειδος για την παιδεία και τον πολιτισμό μας. Καθώς και ότι η ύπαρξη και η δημιουργία χωματερών υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου μας.

 

Από τότε η Δημοτική αρχή επιχειρεί καθημερινά με μηχανήματα του Δήμου στις παράνομες υπαίθριες χωματερές.

 

Ο ανεξέλεγκτος, όμως, αριθμός παράνομων χωματερών εκτός από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας προκαλεί και οικονομική αιμορραγία στους Δήμους εξαιτίας των προστίμων που υποχρεούνται να καταβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 η Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας δια του Αντιδημάρχου της Κωνσταντίνου Ταπεινού και η Αντιδημαρχία Καθαριότητας δια του Αντιδημάρχου της Άγγελου Καραντζά βρέθηκαν με μηχανήματα του Δήμου στην Κοινότητα Απιδεώνα συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ιορδάνη Μωησίδη για να καθαρίσουν μια ακόμα παράνομη χωματερή παράλληλα στον Νέο Δρόμο (Ολυμπία Οδός).

 

Στην προκειμένη, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, είχαν γίνει καταγγελίες από το 2016 και η Περιφέρεια είχε επιβάλει πρόστιμα ύψους 3.600 ευρώ το έτος 2017 και 9.000 ευρώ αντίστοιχα το έτος 2018 στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, χωρίς πάραυτα να γίνει καμία ενέργεια από την τότε Δημοτική Αρχή Νικολάου για καθαρισμό της χωματερής ή απάντηση στο έγγραφο της εισαγγελίας.

 

Για τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Ν. Μυλωνά η καθαριότητα αποτελεί κύρια προτεραιότητα και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι από τους πρώτους κιόλας μήνες εμφανής. Με δουλειά και αποφασιστικότητα θα κρατήσουμε τον Δήμο μας καθαρό και θα εξαλείψουμε το φαινόμενο των παράνομων χωματερών. Ούτε ένα ευρώ σε πρόστιμα εξαιτίας της δικής μας ανασταλτικότητας και αδιαφορίας, τονίζει ο Δήμαρχος.