Μεταναστευτικό- παράλληλο παζάρι: Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης, στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μετά από ένα σαββατοκύριακο υψηλής έντασης. Παρότι η καρδιά της Ελλάδας επιχειρησιακά χτυπάει στον Έβρο, ο παλμός των εξελίξεων μεταφέρεται στην Ευρώπη, καθώς η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε εγκυμονεί ενδιαφέρουσες διπλωματικές ζυμώσεις. Η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικό Φόρουμ «Vision & Investment Opportunities» αποκτάει ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας των γεγονότων στον Έβρο. Και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Βερολίνο, ο Ταγίπ Ερντογάν, ακολουθεί κατά πόδας, επισκεπτόμενος τις Βρυξέλλες. Το μενού των συναντήσεών του με Ευρωπαίους αξιωματούχους αφορά αποκλειστικά το μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα τί μπορεί να αποκομίσει από αυτό.

Παράλληλα, οι ελληνικές δυνάμεις συνεχίζουν να βρίσκονται στον ύψιστο βαθμό εγρήγορσής. Οι τουρκικές προκλήσεις δεν περιορίστηκαν στις ρίψεις χημικών και στη μαζική εισροή μεταναστών τα προηγούμενα 24ωρα. Η Αθήνα αξιολόγησε ως ανησυχητική αναβάθμιση την επιχείρηση διάνοιξης των ελληνικών συνόρων, από τουρκικό τεθωρακισμένο. Μαρτυρίες που έκαναν τον γύρο των τηλεοπτικών δικτύων και των σόσιαλ μίντια περιέγραψαν αντίστοιχες επιχειρήσεις, ακόμα και με ηλεκτρικά πριόνια. Σε αυτά, η Ελλάδα απαντάει με ετοιμότητα και ψυχραιμία, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες επιδιόρθωσης και ενίσχυσης του φράχτη. Αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έσπευσαν να ενισχύσουν τη συνοριογραμμή. Έτσι, η Αθήνα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, καθώς δεν περιορίζεται στο να συντηρήσει τον φράχτη, αλλά τον επεκτείνει. Ο φράχτης μήκους 12,5 χιλιομέτρων στην περιοχή της Νέας Βύσσας, στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου όπου τα σύνορα είναι χερσαία, αποδείχθηκε πολύτιμος. Με τούτα και με κείνα, ο χθεσινός απολογισμός περιλαμβάνει 745 παράνομες αποτροπές και δύο συλλήψεις. Συνολικά από τότε που ξεκίνησε η επίθεση στα σύνορα, το πρωί του Σαββάτου στις 28 Φεβρουαρίου, απετράπησαν 41.060 περιπτώσεις και συνελήφθησαν 293 άτομα.

Στις τουρκικές επιθέσεις αξίζει να προσθέσει κανείς και τον πόλεμο προπαγάνδας που έχει κηρύξει η Άγκυρα. Το καθεστώς Ερντογάν φαίνεται να έχει στήσει μία καλοκουρδισμένη βιομηχανία παραπληροφόρησης. Ενδεικτικό το fake news περί δήθεν πυροβολισμού αστυνομικού από εθνοφύλακα στον Έβρο. Η Ελληνική αστυνομία μέσω ανακοίνωσής της διέψευσε το γεγονός. «Ανακοινώνεται ότι από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν έχει καταγράφει περιστατικό σε βάρος αστυνομικού την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή Φερών Έβρου. Ως εκ τούτου τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Ανησυχητικό, όμως, είναι ότι εμφανίζονται να υπάρχουν ευήκοα ώτα στα τουρκικά ψέματα και μάλιστα εγχώρια. Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως δεν άλλαξε τροπάρι, συνεχίζοντας να κατηγορεί την Ελλάδα. Παρ’ όλα τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει, τα οποία και αποτυπώνουν τη βία που ασκεί η χωροφυλακή για να παραμείνουν στα σύνορα οι μετανάστες, ο ΄ίδιος κάνει λόγο για «απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των προσφύγων», για «θηριωδίες» και «εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στα γυναικόπαιδα στο Αιγαίο». Σε ένα κρεσέντο θεατρινισμού αναφέρθηκε σ’ ένα μικρό παιδί, το οποίο υποτίθεται ότι παλεύει να περάσει τα σύνορα. Ο Ερντογάν, μάλιστα, υποτίθεται ότι έδειξε πλάνα αυτού του παιδιού και στον εγγονό του. «Ναι, είναι κακοί αυτοί που το έκαναν αυτό», του είπε, αναφερόμενος στους «κακούς Έλληνες» που δεν ανοίγουν τα σύνορα.

Καθώς περνούν οι ημέρες, μαρτυρίες ατόμων από τον Έβρο κάνουν λόγο για αξιοσημείωτη αλλαγή στον ποιοτικό όγκο του μεταναστευτικού ρεύματος που διοχετεύεται από την Τουρκία. Τα γυναικόπαιδα έχουν μειωθεί αισθητά, ενώ νέοι άνδρες βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή. Αυτό το πλήθος είναι που έχει αλλάξει και την στάση του. Πλέον δεν στέκεται απλά, διεκδικώντας να περάσει. Πετά εναντίον των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων πέτρες, δακρυγόνα, και ό,τι άλλο τους δώσει η τουρκική στρατοχωροφυλακή.

Στο μέτωπο του μεταναστευτικού, πάντως, κονταροχτυπιέται και η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Σημειώνεται πως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε τη διακοπή των επιδομάτων σε όσους έχουν άσυλο μέσα στον Μάρτιο. Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι αυτής της απειλής το μόνο που κάνει είναι να επιτίθεται στην κυβέρνηση, αναπαράγοντας συνεχώς, άκριτα, την τουρκική προπαγάνδα και υιοθετώντας τα fake news που κατασκευάζει, λειτουργώντας ως «Δούρειος Ίππος» του Ερντογάν». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του διαδήλωσαν κατά της Ελλάδας στο Λονδίνο, ζητώντας «ανοιχτά σύνορα.