Κορωνοϊός στην Ιταλία: «Αν δεν ελεγχθεί γρήγορα η εξάπλωση, ίσως μολυνθεί το 60% του πληθυσμού» λένε επιστήμονες

Οι Ιταλοί επιστήμονες τονίζουν ότι οι επόμενες οκτώ ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊου.

Ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, μέσω της εφημερίδας La Stampa ζητά από τους Ιταλούς «να μείνουν μέσα στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούν». Ο επιστήμονας εξηγεί επίσης ότι, αν ο ιός συνεχίσει να μεταδίδεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία, αφού μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και τη μόλυνση μέχρι και του 60% του πληθυσμού.

Ο Ριτσάρντι εκτιμά ωστόσο ότι «το σενάριο αυτό θα παραμείνει υποθετικό και μόνον, αν επικρατήσει η ατομική ευθύνη και οι νέοι περιορίσουν την κοινωνική τους ζωή αποκλειστικά σε εξόδους σε ανοικτούς χώρους, με ιδιαίτερη προσοχή στην συμπεριφορά τους και στους κανόνες υγιεινής».

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Stampa, αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση της πίεσης επί των ιταλικών μονάδων εντατικής θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να θεραπεύονται τόσο οι ασθενείς του κοροναϊού, όσο και εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από άλλες σοβαρές παθήσεις.

«Σαφάρι» των Αρχών σε δρόμους, αεροδρόμια και σταθμούς για την τήρηση της καραντίνας

Την ίδια στιγμή, «αστακός» είναι η Ιταλία με την κυβέρνηση της Ρώμης να προσπαθεί να φρενάρει την εξάπλωση του ιού υιοθετώντας επιθετικά μέτρα στα βόρεια της χώρας, την ώρα που οι νεκροί φθάνουν τους 366 και τα κρούσματα τα 7.375.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι μαζί με τη Νότια Κορέα οι χώρες που έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από την επιδημία του Covid-19 πέραν της ηπειρωτικής Κίνας. Βάζοντας σε καραντίνα 16 εκατομμύρια ανθρώπους, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε χθες αυτόν της Νοτίου Κορέας (7.313) γεγονός που σημαίνει ότι η γείτονα έχει δεχτεί πλέον παγκοσμίως το πιο ισχυρό πλήγμα από τον Covid-19.

Τις τελευταίες ώρες, οι ιταλικές αρχές πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αυτοκινητόδρομους. Η ιταλική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ελέγχους σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους μετά την επέλαση του κορωνοϊού, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας, επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή για λόγους εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Το 25% του πληθυσμού της χώρας, περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας και σε 14 ακόμη επαρχίες, θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι τουλάχιστον τις 3 Απριλίου. Στη λεγόμενη «κόκκινη» ζώνη περιλαμβάνονται όλη η Λομβαρδία, δεκατέσσερις περιοχές σε Βένετο, Εμίλια Ρομάνια, Πιεμόντε, αλλά και περιοχές των πόλεων Πάρμα, Πιατσέντσα, Μόντενα, Ρέτζιο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο, Ουρμίνο, Βενετία, Τρεβίζο, Πάδοβα, Άστι και Αλεσάντρια.

Την ίδια ώρα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα όπως και τα μουσεία αλλά και οι εκκλησίες και τα χιονοδρομικά κέντρα στο σύνολο της ιταλικής επικράτειας. Οι αρχές επέβαλαν, ακόμη, απαγόρευση συναθροίσεων από 1.000 και πάνω άτομα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη ματαίωση αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, μέτρο που επηρεάζει και το πολύ δημοφιλές πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.