Κορωνοϊός: Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα στην Κίνα – Προς σταθεροποίηση στη Νότια Κορέα

Σταδιακή επαναλειτουργία της Disneyland και των καταστημάτων IKEA, κλείσιμο νοσοκομείων εκστρατείας: η Κίνα κατευθύνεται προς μία πολύ σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα έπειτα από ενάμισι μήνα ισχύος δρακόντειων περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της επιδημίας Covid-19.

Η χώρα όπου γεννήθηκε ο νέος ιός τύπου κορώνα στο τέλος του 2019 διαπιστώνει υποχώρηση της επιδημίας εδώ και λίγες εβδομάδες στο έδαφός της, την ώρα που εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αν και τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν δρακόντεια, και πολλοί κάτοικοι προτιμούν να παραμένουν στα σπίτια τους, κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότεροι πεζοί και αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους του Πεκίνου.

Η κίνηση στην κινεζική πρωτεύουσα παραμένει πολύ μειωμένη σε σχέση με την συνήθη εικόνα. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένουν σχεδόν άδεια, ενώ πολύ λίγοι άνθρωποι κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς προστατευτική μάσκα.

Ομως, στην Ουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων όπου εμφανίσθηκε ο ιός, πολλές ενδείξεις δημιουργούν ελπίδες για σταδιακή άρση των μέτρων της καραντίνας που επιβλήθηκαν στις 23 Ιανουαρίου. Το αεροδρόμιο της πόλης ανακοίνωσε ότι ορισμένα από τα στελέχη του επέστρεψαν στην εργασία τους, χωρίς να δίνονται πληροφορίες για τον χρόνο επανάληψης των πτήσεων.

Οι υπάλληλοι όλων των αεροδρομίων της επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, έχουν λάβει από την Πέμπτη εντολή να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Απόδειξη της υποχώρησης της επιδημίας στην Ουχάν, τα 14 από 16 νοσοκομεία εκστρατείας που άνοιξαν για τους προσβληθέντες από την νόσο κατοίκους έχουν κλείσει, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Τα νοσοκομεία αυτά ήταν εγκατεστημένα σε εργοστάσια, αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εκθεσιακό πάρκο.

Σε ολόκληρη την Κίνα, 19.000 ασθενείς παραμένουν σε νοσηλεία, έναντι 58.000 στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Σταδιακή επαναλειτουργία καταστημάτων ΙΚΕΑ και της Disneyland

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χώρας υπαινίχθηκε την Παρασκευή ότι ο αποκλεισμός της επαρχίας Χουμπέι θα λάβει προσεχώς τέλος.

«Η ημέρα που όλο ο κόσμος περιμένει δεν πρέπει να είναι και τόσο μακριά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντινγκ Σιαντζιάνγκ , αναπληρωτής γενικός γραμματέας της κυβέρνησης.

Κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι εκφράζουν την ανυπομονησία τους για την άρση των μέτρων που θα τους επιτρέψει να βγουν από τα σπίτια τους , κυρίως στις ζώνες της επαρχίας όπου δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα εδώ και εβδομάδες.

Στην Σανγκάη, το σύμπλεγμα της Disneyland επαναλειτούργησε τμηματικά σήμερα. Το ίδιο το πάρκο παρέμεινε κλειστό, αλλά «περιορισμένος αριθμός» καταστημάτων, εστιατορίων και ένα ξενοδοχείο άνοιξαν στο κοινό, ανακοίνωσε ο αμερικανικός όμιλος.

Ο όμιλος IKEA ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι επαναλειτούργησαν περισσότερα από τα μισά από τα τριάντα καταστήματά του στην Κίνα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Νότια Κορέα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν εξέφρασε σήμερα συγκρατημένη ελπίδα για τη μάχη που δίνει η χώρα ενάντια στην επιδημία του νέου κοροναϊού, επισημαίνοντας ότι η καθοδική τάση στα νέα κρούσματα ενδέχεται να οδηγήσει σε μια φάση σταθερότητας, όμως προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να είναι κανείς αισιόδοξος.

Το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα 165 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα σε 7.478, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά έναν φτάνοντας τους 51.

Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση των νέων κρουσμάτων εδώ και 11 ημέρες σε μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο εκτός Κίνας.

Ο Μουν εξήγησε ότι η Νότια Κορέα θα περάσει σύντομα “στη φάση της σταθερότητας”, αν συνεχιστεί η καθοδική πορεία των νέων κρουσμάτων.

“Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την τάση”, επεσήμανε κατά τη συνάντησή του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. “Φτάσαμε ως εδώ χάρη στους πολίτες που ήταν ενωμένοι και συνεργάστηκαν καλά με την κυβέρνηση”, πρόσθεσε. “Όμως είναι πολύ νωρίς για να είμαστε αισιόδοξοι (…) Παρακαλώ, ας είστε λίγο ακόμη υπομονετικοί και αποφύγετε τις μαζικές συγκεντρώσεις όπως οι θρησκευτικές τελετές”, υπογράμμισε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει περιοριστεί καθώς έχουν πλέον ελεγχθεί σχεδόν όλοι οι περισσότεροι από 200.000 πιστοί μίας αίρεσης με έδρα την πόλη Ντέγκου, που είναι στο επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα.

Νέο κρούσμα ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα

Στο μεταξύ οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ένα ακόμη κρούσμα στις τάξεις τους, ανεβάζοντας σε οκτώ τα κρούσματα μεταξύ των στρατιωτών, των υπαλλήλων και των ατόμων που έχουν σχέση με τους περίπου 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα.

Σήμερα, η Σεούλ ανακοίνωσε την επιβολή περιορισμών στις πωλήσεις χειρουργικών μασκών, αφού έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές τους. Δεκάδες άνθρωποι σχημάτιζαν ουρές έξω από τα φαρμακεία όλης της χώρας.