ΑΧΑΪΑ: Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών στέλνει «γράμμα» στο Υπ.Παιδείας – Καταβολή αμοιβών…την περίοδο κορονοϊού

Σας αποστέλλουμε επιστολή του Συλλόγου μας ”Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας”, προς τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, καθώς και προς τους αρμόδιους φορείς, σχετικά με την καταβολή αμοιβών και ασφαλιστικών εισφορών κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα λόγω των προληπτικών μέτρων έναντι του κορονοϊού.

Προς:

 

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Πάτρα, 09/03/2020

 

 

  1. 1. Αυτοτελής Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Δ΄ Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών

 

  1. 2. Γενική  Γραμματεία  Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης,  Κατάρτισης  και  Δια

Βίου Μάθησης , Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης

 

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

  1. 1. Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού

 

Κοινοποίηση:

 

κα.  Κεραμέως  Νίκη,   Υπουργού  Παιδείας  και  Θρησκευμάτων,  κο.  Βρούτση Ιωάννη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κο. Βούτσινο Γεώργιο Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, κ. Δέρβο Κωνσταντίνο Πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, κο. Πρωτοψάλτη Σπύρο, Διοικητή του ΟΑΕΔ, Γραμματείες ΔΙΕΚ, Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ, Περιφερειακές Διευθύνσεις ΟΑΕΔ, Σχολικές Μονάδες και ΙΕΚ ΟΑΕΔ,      Πρωτοβάθμια           Σωματεία               Ιδιωτικών           Εκπαιδευτικών,                Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ)

 

 

 

Θέμα:     Καταβολή     αμοιβών     και     ασφαλιστικών     εισφορών     ιδιωτικών εκπαιδευτικών την      περίοδο  αναστολής   λειτουργίας                   των              εκπαιδευτικών μονάδων λόγω του κορωνοϊού.

 

 

 

Αξιότιμοι κύριοι,

 

 

 

με απόφαση της κυβέρνησης (ΦΕΚ 725/8.3.2020, τ. Β’) απαγορεύτηκε η λειτουργία των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου, για το χρονικό διάστημα από 9/3/2020 έως και 18/3/2020 για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊου COVID-19. Είχε προηγηθεί η απαγόρευση λειτουργίας τους για τις 5 και 6/3/2020.

 

Με την απόφαση αυτή αναστέλλεται προφανώς η παροχή του εκπαιδευτικού έργου για σοβαρό λόγο ανωτέρας βίας, για τον οποίο καταφανώς δεν υπάρχει υπαιτιότητα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών.

 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση από την πλευρά των Υπουργείων            Παιδείας                         και              Εργασίας              σχετικά    με    την    καταβολή    των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (εκπαιδευτικών που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε ιδιωτικές και δημόσιες εκπαιδευτικές δομές) κατά τα ανωτέρω διαστήματα (10 εργάσιμες ημέρες), ούτε και για την περίπτωση που υπάρξει επέκταση της απαγόρευσης και πέραν της 18ης Μαρτίου 2020.

 

Η μη καταβολή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών -αν υιοθετηθεί ως η επίσημη πρακτική της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων-  δημιουργεί       πολλαπλά      προβλήματα                            στους              ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, με ακόμη πιο έντονη την επίπτωση στις οικογένειες όπου και οι δυο σύζυγοι είναι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Να επισημάνουμε δε, πως στον ιδιωτικό τομέα (φροντιστήρια Μ.Ε και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Ιδιωτικά ΙΕΚ κ.λπ) χιλιάδες συνάδελφοι μας εργάζονται εξαιρετικά υπο-αμειβόμενοι, ενώ χιλιάδες συνάδελφοι μας που απασχολούνται σε δημόσιες εκπαιδευτικές δομές παραμένουν απλήρωτοι (π.χ. σε δημόσια ΙΕΚ και ΣΔΕ δεν έχουν καταβληθεί οι αμοιβές από τον Οκτώβριο του 2019) σαν αποτέλεσμα της πάγια τακτικής του κράτους ως εργοδότη να καθυστερεί την καταβολή των δεδουλευμένων. Επιπλέον, η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για την εν λόγω περίοδο, πλήττει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συναδέλφων, ενώ θα δημιουργήσει αντικειμενικά πρόβλημα ένταξής τους στην τακτική επιδότηση ανεργίας (ταμείο ανεργίας), δεδομένου ότι για την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων η περίοδος εργασίας είναι κάθε έτος από Οκτώβριο μέχρι Ιούνιο. Όπως αντιλαμβάνεστε, η μη καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί αντικειμενικά απαράδεκτη αντεργατική πρακτική, με ακέραιη σε μια τέτοια περίπτωση την ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων.

 

Στη βάση των παραπάνω και εκφράζοντας την αγωνία των συναδέλφων μας (μελών και μη μελών του Σωματείου μας) της οποίας γινόμαστε αποδέκτες όλο αυτό το διάστημα, είναι καθολική απαίτηση των συναδέλφων που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε:

 

–           Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών

 

–           Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης

 

–           Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης

 

–           Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

 

–           ΕΠΑΣ Μαθητείας και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ

 

–           Ιδιωτικά Σχολεία

 

–           Πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

 

για το σύνολο της περιόδου όπου δε θα λειτουργήσουν οι ιδιωτικές και δημόσιες εκπαιδευτικές δομές:

 

1)        Να καταβληθεί το σύνολο των αμοιβών, βάσει της σύμβασης και των αναθέσεων διδασκαλίας που προβλέπουν τα ωρολόγια προγράμματα

 

2)        Να καταβληθεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών

 

Αναμένουμε τις ενέργειές σας, την απάντηση στο έγγραφό μας και τη δημόσια τοποθέτησή σας έναντι των συναδέλφων.

 

 

 

Για το Δ.Σ του ΣΙΕΛ Αχαΐας

 

 

 

Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γραμματέας

 

 

 

Ζησιμόπουλος Γιάννης                                               Ηλιόπουλος Ηλίας