ΑΧΑΪΑ: Στα 56 τελικά τα «τοπικά» κρούσματα κορονοϊού – Από τα 84 σ’ όλη τη χώρα – Επιπλέον μέτρα – Ανησυχία για 4 τυφλά!

Τα νέα δεδομένα με την εξάπλωση του κοροναϊού παρουσίασε σήμερα ο γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

 

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσιόδρας βρέθηκαν 11 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 84 επιβεβαιωμένους.

 

Ωστόσο, πέραν της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως υπάρχουν 4 «ορφανά» κρούσματα. Πρόκειται για κρούσματα τα οποία δεν έχουν ιστορικό και δεν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει.

Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται πλέον σε 84, οι 81 εκ των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής και οι 3 ξένης υπηκοότητας. Οι 56 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο και προέρχονται από τη Δυτική Ελλάδα. Τα 47 ήταν μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και 9 επαφές τους.

«Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες και όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να καθίσουν σπίτι τους. Οι επόμενοι δυο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι» είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

 

Τα έκτακτα μέτρα που αποφασίστηκαν
Μετά και τη δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό μέσα σε δύο ημέρες, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες, τη λήψη έκτακτων μέτρων. Συγκεκριμένα:

 

Τα ΚΑΠΗ θα παραμείνουν κλειστά για τέσσερις εβδομάδες.
Οι αθλητικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών για δύο εβδομάδες.
Δεν θα πραγματοποιηθούν σχολικές εκδρομές για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Ακυρώνονται τα συνέδρια για τέσσερις εβδομάδες.
Η εφαρμογή των μέτρων ισχύει από σήμερα Δευτέρα 9 Μαρτίου.

 

Δεν κλείνουν όλα τα σχολεία
Παράλληλα, δεν αποφασίστηκε κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, αλλά, όπως είπε θα κλείνουν κατά περίπτωση συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύπτουν από την ιχνηλάτηση των επαφών των νοσούντων.

 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο και θα επανεξεταστούν πριν λήξει η περίοδος ισχύος τους.