ΑΧΑΪΑ: Στην Πάτρα, πάλι, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού – Ανησυχία των ειδικών για την εξάπλωση του ιού…τις επόμενες δύο εβδομάδες

Δεκατρία νέα κρούσματα κορονοϊού προστέθηκαν χθες το βράδυ στα 37 καταγεγραμμένα σε Αχαϊα και Ηλεία.

Επίσης το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε άλλα 7 στο νομό Αττικής και 1 στο νομό Ευβοίας.
Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό, ανέρχεται πλέον σε 66 και είναι όλοι ελληνικής καταγωγής. Από αυτούς, οι 51 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο (47 μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και 4 επαφές τους).
Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Από τα παραπάνω περιστατικά νοσηλεύονται τα 12 στην ειδική πτέρυγα του ΠΓΝΠ και ένα, ο 66χρονος, σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση στη Μονάδα αρνητικής πίεσης.
«Η εβδομάδα που ξεκινάει από αύριο, όπως και η επόμενη είναι κρίσιμες και καθοριστικές ώστε να δούμε πως εξελίσσεται η πορεία της νόσου» δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.
Σήμερα θα έρθει στο ΠΓΝΠ νέο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ελεγχθεί ο βαθμός προετοιμασίας για το επόμενο διάστημα.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες. Το πρώτο που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα είναι η εμφάνιση μιας δεύτερης πηγής κρουσμάτων και το δεύτερο αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες και αφορά κρούσματα κατά τόπους χωρίς να υπάρχει ταξίδι σε ενδημική χώρα ούτε επαφή με ταξιδιώτη από ενδημική χώρα και γενικώς χωρίς γνωστή πηγή της νόσου. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί και στην Ελλάδα. Οι ειδικοί ουσιαστικά μετρούν τον χρόνο, ελπίζοντας η ευρεία και μεγάλη διασπορά της νόσου να ξεκινήσει με το σύστημα υγείας να μπορεί να το διαχειριστεί, χωρίς κρούσματα εποχικής γρίπης.