Το νοσοκομείο Ρίου παράδειγμα προς αποφυγή

Για άλλη μία φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Τα όσα έγιναν στα Νοσοκομεία Αμαλιάδας και Ρίου θα πρέπει να γίνουν παράδειγμα προς αποφυγή
Ένα περιστατικό που δεν θεωρούνταν ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού με βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον προσδιορισμό ύποπτων κρουσμάτων έχει θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τους υγειονομικούς υπαλλήλους που ήρθαν σε επαφή χωρίς τα κατάλληλα προστατευτικά μέσα αφού ήταν μη εντοπισμένο ύποπτο κρούσμα. Μάλιστα επικοινώνησαν οι γιατροί των Νοσοκομείων Αμαλιάδας και Ρίου με τον ΕΟΔΥ και τους απέκλεισε ότι είναι ύποπτο κρούσμα.
Έχουμε επισημάνει ότι το υγειονομικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία εντοπισμένα ύποπτα κρούσματα.
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να εμφανισθεί κρούσμα και να αντιμετωπιστεί ως σύνηθες περιστατικό, όπως συνέβη με το εν λόγω περιστατικό στα Νοσοκομεία Αμαλιάδας και Ρίου.
Γι’ αυτό ζητήσαμε να ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας και να γίνεται καλύτερη διαλογή ασθενών στην είσοδο των Νοσοκομείων για να εντοπίζονται ύποπτα κρούσματα και να ακολουθούν την ειδική διαδικασία που προβλέπεται.
Το εν λόγω περιστατικό κορωνοϊού πέρασε από τα ΤΕΠ δύο Νοσοκομείων (Αμαλιάδας, Ρίου) και νοσηλεύτηκε στις Παθολογικές κλινικές.
Έφθασε ένα περιστατικό να αναστατώσει το Νοσοκομείο αναφοράς της Δυτικής Ελλάδος το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου.
Οι συνάδελφοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τυχόν μόλυνση από τον ιό. Έχουν τεθεί σε απομόνωση περί τους 30 εργαζόμενους από τα δύο Νοσοκομεία. Πώς αναπληρώνονται όλοι αυτοί οι υπάλληλοι;
Γι’ αυτό ζητήσαμε με διαδικασίες εξπρές την πρόσληψη 2000 υγειονομικών υπαλλήλων.
Η εξαγγελία για πρόσληψη 200 γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικό προσωπικό με μπλοκάκι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
Με το πρώτο σοβαρό περιστατικό αναδέχθηκε για άλλη μία φορά η αναγκαιότητα λειτουργίας των 100 κλειστών κλινών ΜΕΘ.
Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ενίσχυση των μέτρων προστασίας (υγειονομικό υλικό, μάσκες, γάντια κ.α).
Ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να επανεξετάσει άμεσα τις οδηγίες στα Νοσοκομεία για το ποια περιστατικά θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.
Θα πρέπει να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος για κορωνοϊό και σε άλλα περιστατικά τα οποία εμφανίζουν βαριά συμπτώματα ανεξάρτητα εάν ταξίδεψαν ή όχι στο εξωτερικό.
Δεν βοηθάει ούτε ο πανικός αλλά ούτε ο εφησυχασμός. Σε εγρήγορση με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν όμως να γίνονται μπαλάκι οι ευθύνες στο προσωπικό των δύο Νοσοκομείων.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ