Πλακιωτάκης: «Η χώρα δέχεται ασύμμετρη απειλή που δεν έχει να κάνει με το μεταναστευτικό – προσφυγικό»

Στον ύψιστο βαθμό λειτουργίας βρίσκονται οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα αποτραπεί κάθε απόπειρα εισροής μεταναστών με «αποφασιστικότητα και στην βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το αν οι ελληνικές αρχές προχωρούν σε push back είπε «αν δεν καταλαβαίνετε ότι η χώρα δέχεται ασύμμετρη απειλή που δεν έχει να κάνει με το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι δικό σας πρόβλημα».

«Ο κ. Τσίπρας ακύρωσε τις απαράδεκτες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Απαράδεκτες δηλώσεις σε μια στιγμή που δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή με μαζικές μετακινήσεις μεταναστών απο την Τουρκία για να πετύχει τις στρατηγικές επιδιώξεις της» ανέφερε αρχικά ο κ. Πλακιωτάκης για να συνεχίσει «μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ βρισκόμαστε σε αναβάθμιση της προστασίας των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων μας. Είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε την επιχειρησιακή δράση με προσωπικό, σκάφη και περιπολίες. Με τόλμη και αποφασιστικότητα παράγουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση και άποψη: Προστασία θαλασσίων και χερσαίων συνόρων στον ύψιστο βαθμό με βάση τους κανόνες του Διεθνούς δικαίου».

«Δηλαδή εως τώρα δεν φυλάσσονταν τα σύνορα; Να μας πείτε για τα push back» επέμεινε η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου αν και ο κ. Νίκος Βούτσης θεώρησε ότι η απάντηση του υπουργού επιβεβαιώνει την στρατηγική των επαναπροωθήσεων.

«Αν δεν καταλαβαίνετε ότι η χώρα δέχεται ασύμμετρη απειλή που δεν έχει να κάνει με το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι δικό σας πρόβλημα» απάντησε ο υπουργός.

Πάντως μετά το τέλος της συνεδρίασης συνεργάτες του κ. Πλακιωτακη εξηγούσαν ότι αυτό που πραγματοποιείται στα θαλάσσια σύνορα δεν είναι push back αλλά αποτροπή παράνομης εισόδου στην χώρα.