ΠΑΤΡΑ: Επικριτικό το Εργατικό Κέντρο – «Ανεπαρκές και μη εφαρμόσιμο το σχέδιο της κυβέρνησης για τον κορονοϊό»

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας αναφέρει:
Έγκαιρα το Εργατικό Κέντρο Πάτρας είχε καταγγείλει στους εργαζόμενους της πόλης μας το ανεπαρκές και μη εφαρμόσιμο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19. Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων σε υλικά και ιατρικό προσωπικό στις υγειονομικές μονάδες της πόλης μας, ένα πρόβλημα που υπάρχει διαχρονικά, αφού και η Δημόσια Υγεία αντιμετωπίζεται στη λογική του «κόστους – οφέλους».
Σήμερα, το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς στην πόλη μας, το ΠΝΠ Ρίου τέθηκε σε καραντίνα και εκτός εφημερίας. Έγκαιρα είχαμε καταγγείλει τα μεγάλα κενά του συγκεκριμένου νοσοκομείου, που σε πιθανή έξαρση της νόσου δεν θα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, πράγμα που επιβεβαιώνεται σήμερα. Είναι δεκάδες οι νοσηλευτές και οι γιατροί που έχουν ήδη μπει σε καραντίνα. Αυτούς ποιος θα τους αναπληρώσει όταν ήδη παραμένουν πάνω από 140 κενές οργανικές θέσεις γιατρών και 160 κενές θέσεις νοσηλευτών στο Νοσοκομείου του Ρίου; Πως θα αντιμετωπίσει το Νοσοκομείο του Αγίου Αντρέα την υπερεφημέρευση τις επόμενες μέρες, όταν τα κενά και σε αυτό το νοσοκομείο είναι τεράστια, ολόκληρες κλινικές υπολειτουργούν; Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν το μοναδικό νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος στην περιοχή.
Καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει άμεσα και επείγοντα μέτρα. Το πρόβλημα δε λύνεται με μετακινήσεις προσωπικού, που είναι ήδη κουρασμένο από την εργασία και εφημέρευση χωρίς ρεπό και άδειες. Δε λύνεται με επίταξη ιατρικού υλικού και μηχανημάτων από τις γύρω νοσηλευτικές μονάδες. Φτάνει πια αυτή η κατάσταση. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη Δημόσια Υγεία.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Εδώ και τώρα πρόσληψη μόνιμων και πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στην περιοχή μας. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
• Άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, να προσληφθούν οι συνάδελφοι επικουρικοί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.
• Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των ΚΥ, των ΤΟΜΥ και των Νοσοκομείων.
• Άμεση ενημέρωση και εκπαίδευση όλου του προσωπικού, των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και του ΕΚΑΒ.
• Να λυθεί εδώ και τώρα ο εξοπλισμός των νοσοκομείων με όλα τα απαραίτητα υλικά και υποδομές. Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις, των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και του ΕΚΑΒ.
• Να ανοίξουν άμεσα όλες οι κλειστές κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ στα νοσοκομεία της πόλης μας. Να δημιουργηθούν νέες με βάση τις ανάγκες. Να λειτουργήσουν άμεσα τμήματα και κλινικές που είναι κλειστές λόγο έλλειψης προσωπικού.
• Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» που κάλυπτε σοβαρές και πάγιες ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτει όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση του ιού.
• Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ).
• Αύξηση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Απολύμανση των λεωφορείων μετά από κάθε δρομολόγιο.

Για τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς:
Απαιτούμε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης και προστασίας που θα λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες κάθε κλάδου, χώρου δουλειάς και ειδικότητας. Πιο συγκεκριμένα:
• Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών και της Επιθεώρησης Εργασίας για αύξηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες προσλήψεις και ουσιαστική ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ Δυτικής Ελλάδας, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής.
• Να γίνουν ενημερώσεις, ιδιαίτερα σε μαζικούς χώρους δουλειάς, για τα ατομικά μέτρα υγιεινής από τους Γιατρούς Εργασίας. Καμία μεγάλη επιχείρηση χωρίς γιατρό εργασίας.
• Με ευθύνη της εργοδοσίας να διατεθούν τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης σε όλους τους εργαζόμενους (μάσκες, γάντια μιας χρήσεως, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ). Άμεση προτεραιότητα το προσωπικό όλων των κλάδων που απασχολείται στην καθαριότητα, καθώς και οι επιχειρήσεις, των οποίων οι εργαζόμενοι έχουν άμεση επαφή με το κοινό (Δημόσιες Υπηρεσίες, Τράπεζες, Σουπερμάρκετ, Εμπορικά, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία, κτλ).
• Σε κάθε χώρο δουλειάς να υπάρχουν σε εμφανή σημεία επαρκή αντισηπτικά υγρά και όλα τα απαραίτητα υλικά στους κοινόχρηστους χώρους (WC, κουζίνα, εστιατόριο κα).
• Να τοποθετηθούν άμεσα προστατευτικά τζάμια στους χώρους εργασίας που οι εργαζόμενοι εξυπηρετούν μαζικά το κοινό, όπως Τράπεζες και Δημόσιες Υπηρεσίες.
• Αποσυμφόρηση γραφείων και χώρων στα οποία στοιβάζονται οι εργαζόμενοι. Ειδικά στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, αλλά και διάφορων Δημόσιων Υπηρεσιών.
• Έλεγχος και ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους που μεταβαίνουν ή προέρχονται από χώρες που υπάρχει εξάπλωση της επιδημίας.
• Ειδική μέριμνα για τους οδηγούς, τους ναυτεργάτες και όλο το προσωπικό που απασχολείται στο λιμάνι της Πάτρας, το μοναδικό λιμάνι σύνδεσης με την Ιταλία στην περιοχή.
• Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, ειδικά σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν αποφεύγοντας τον κίνδυνο διασποράς της νόσου.
• Να υπάρχει διευκόλυνση ή και πρόσθετη άδεια, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, στους εργαζόμενους που έχουν άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

Για μας προέχει η προάσπιση της Υγείας των εργαζομένων και του λαού, η σωστά παρεχόμενη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Όλα αυτά δηλαδή, που αξίζουν να έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.
Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, έχει ήδη πάρει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής στους κοινόχρηστους χώρους του ΕΚ, θα πραγματοποιεί απολύμανση αυτών των χώρων (WC, ασανσέρ, αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων, σκάλες και διαδρόμους κτλ) σε τακτική βάση. Καλούμε τα σωματεία μέλη μας να πράξουν το ίδιο για τους χώρους τους, να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα την κατάσταση και παράλληλα να απαιτήσουν από την κυβέρνηση και την εργοδοσία στον κλάδο τους, να πάρουν άμεσα μέτρα.
Κάθε εργαζόμενος να καταγγέλλει άμεσα στο σωματείο του και στο ΕΚ Πάτρας ελλείψεις στους χώρους δουλειάς, παρανομίες τις εργοδοσίας, παράνομη αλλαγή συμβάσεων με αφορμή έκτακτα μέτρα που μπορεί να προκύψουν. Κανένας συνάδελφος μόνος του!