(ΗΧΗΤΙΚΟ)-ΠΑΤΡΑ: Πάνω από 20 επίσημα τα κρούσματα κορονοϊού στο νοσοκομείο του Ρίου – Εκτιμάται πως θα γίνουν περισσότερα (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

ΝΕΟΤΕΡΑ

Στα 31 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.
«Όπως όλες τις επιδημίες η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη. Χρειάζεται ψυχραιμία από όλους μας και να μην σπείρουμε επιδημία πανικού. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ο κίνδυνος εξάρσεως του ιού είναι υψηλός. Ειδικά από άτομα που επιστρέφουν από πληττόμενες περιοχές», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση του υπουργείου για την πορεία του κορονοϊού και στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως .
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε συγκεκριμένα ότι «στην Αχαΐα αναγνωρίστηκε περίπτωση της νόσου σε μια ομάδα εκδρομέων Προσκυνηματικής εκδρομής από τους Αγίους Τόπους. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου όταν και το Ισραήλ δεν είχε επίσημο κρούσμα. Ο ιός μεταδίδεται εύκολα. Δεν έχει δυο ποικιλίες όπως ακούγεται. Μεταδίδεται και από άτομα με ελαφρά συμπτώματα.
Ενώ προσέθεσε ότι από τους ελέγχους στους ταξιδιώτες του λεωφορείου 21 από τους 24 ελεγχθέντες παρουσιάστηκαν θετικοί στον ιό. «Το έργο της ιχνηλάτισης είναι τεράστιο. Έχουν βρεθεί ήδη 400 επαφές και γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι.
«Τα κύρια μέτρα που θα αντιμετωπίσουμε την έξαρση του ιού που έρχεται. Ατομικά μέτρα, πλύσιμο χεριών, κάλυψη του βήχα. Αν νιώσουμε συμπτώματα να μείνουμε σπίτι». Ενώ προσέθεσε ότι «περιμένουμε σημαντική αύξηση τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας».
«Τα καθ’ υπερβολή μέτρα στις περιοχές έχουν στόχο να καθυστερήσει η μετάδοση του ιού», τόνισε.

ΝΕΟΤΕΡΑ

Σε δήλωση του εκπροσώπου Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ανακοινώθηκε πως συνολικά από τους 24 εκδρομείς (από Ηλεία-Αχαΐα-Ζάκυνθο) στο Όρος Σινά και στους Αγίους Τόπους οι 21 είναι θετικοί στον κορονοϊό.
Πέντε νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας (Ρίο).

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Περίπου 10 άτομα που έχουν εμφανίσει συμπτώματα του κορονοϊού νοσηλεύονται σύμφωνα με τον παθολόγο-λοιμωξιολόγο και καθηγητή Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο, τόνισε ότι «υπήρξε ξαφνικά ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εκτεθειμένων και κρουσμάτων. Η πηγή είναι των ανθρώπων που έκαναν την προσκυνηματική εκδρομή, από εκεί είναι τα κρούσματα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Κανείς δεν είναι πολύ σοβαρά, πέραν του ενός που είναι στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης. Είναι σε σταθερή κατάσταση, το παρακολουθούμε στενά. Νοσηλεύονται γύρω στους 10, έχουμε στείλει δείγματα, τους κρατάμε σε απομόνωση, σε ειδικούς θαλάμους γιατί έχουν συμπτώματα και περιμένουμε να δούμε τι γίνεται».

«Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο έχει αναπτύξει κλίνες σε κλινική που απομονώθηκε γι’ αυτό το λόγο. Έχουμε αναπτύξει 20 κλίνες και έξι κλίνες αρνητικής πίεσης. Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε κλίνες και σε άλλο κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου, ελπίζουμε να μη χρειαστεί. Είμαστε σε μία φάση ιχνηλάτησης και περιορισμού των επαφών μέχρι να περάσει το 14ημερο της καραντίνας», πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ανακοινώθηκε, από το υπουργείο Υγείας, το 10 ο  επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα και 2ο στη Δυτική Ελλάδα. , που νοσηλεύεται  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας (Ρίο)

Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του 9ου  επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Ειδικότερα  πρόκειται για τη σύζυγο του 66χρονο, ενώ εξετάσεις που έγιναν και στην κόρη τους  βγήκαν  αρνητικές.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SkaiPatras.gr, ακόμα 10 περιστατικά επιβεβαιωμένου κορονοϊού εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν στο Νοσοκομείο Ρίου, με ασθενείς από Αχαΐα και Ηλεία, κυρίως από συνταξιδιώτες του 66χρονου αιρετού.

Δεκάδες δείγματα έχουν ληφθεί από πρόσωπα που αποτελούν στενές επαφές του 66χρονου, πριν από τη νοσηλεία του και κατά τη διάρκεια αυτής.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά με το επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου Covid-19 αποφασίστηκε αρμοδίως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου να μείνει εκτός εφημερίας – σε πρώτη φάση εκτός της αυριανής γενικής εφημερίας, και στη συνέχεια το θέμα να επαναξεταστεί. Την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών θα αναλάβει για αύριο το νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας.

Αντιλαμβάνεται αμέσως κάποιος τι σημαίνει για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που αφορά τον κορονοϊό το να κατεβάζει ρολά, έστω και προσωρινά, ένα νοσοκομείο Αναφοράς όπως είχε οριστεί το νοσοκομείο του Ρίου, και μαλιστα πριν καλά καλά σημειωθεί επιδημική έξαρση της νόσου από τον κορονοϊό. Αλλά και πόσους κραδασμούς προκαλεί μια τέτοια κατάσταση στο σύστημα υγείας, με το νοσοκομείο να προσπαθεί να καλύψει τις πάγιες ανάγκες περίθαλψης και νοσηλείας του πληθυσμού και τις έκτακτες ανάγκες που προκαλεί η πορεία του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε επίσης με συνοπτικές διαδικασίες η εκκένωση της Οφθαλμολογικής κλινικής από τους ασθενείς και η μετατροπή της σε κλινική με θαλάμους απομόνωσης. Σε αυτή θα νοσηλευτούν αποκλειστικά οι ασθενείς με σοβαρές μορφές της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός.

Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης που γίνεται στις επαφές του άνδρα από την Ηλεία ο οποίος ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ως το ένατο κρούσμα της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός στη χώρα μας, οι επαγγελματίες υγείας αποτελούν ένα ιδιαίτερο πεδίο. Είναι προφανές πως η τυχόν διασπορά των κρουσμάτων σε ένα νοσοκομείο έχει άλλη επίπτωση και βαρύτητα σε σχέση με εκείνη τη διασπορά που γίνεται στην κοινότητα.

Και δυστυχώς τα σενάρια που εξετάζονται είναι δυσοίωνα με βάση την περίθαλψη που δέχθηκε ο 66χρονος και τα τμήματα τα οποία επισκέφθηκε ως εμπύρετος ασθενής και όχι ως ύποπτο περιστατικό η περίθαλψη του οποίου είχε αυξημένες απαιτήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το προσωπικό του ΕΚΑΒ που έκανε τη διακομιδή από την Αμαλιάδα στο Ρίο δεν έφερε ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό. Χωρίς ιδιαίτερα μέσα προστασίας φαίνεται πως παραλήφθηκε και από την εφημερεύουσα Α΄ παθολογική κλινική, με την γιατρό εφημερίας να μην προβληματίζεται για τον συνδυασμό γριπωδους συνδρομής, καρδιοπάθειας και ιστορικό ταξιδιού σε δύο χώρες, Αίγυπτο και Ισραήλ, οπου ναι μεν δεν σημειώνεται επιδημία, αλλά έχουν καταγραφει σποραδικά κρούσματα της νοσου από κορωνοϊό.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η επιβεβαίωση από το Ινστιτούτο Παστέρ της λοίμωξης Covid-19 στον ασθενή, που είχε εισαχθεί στον εξάκλινο θάλαμο βραχείας νοσηλείας της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου το μεσημέρι της Τετάρτης, αποκάλυψε γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής και τα οποια δείχνουν δυσλειτουργία στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου. Ο άνδρας από το μεσημέρι της Τετάρτης βρίσκεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρίου, όπου και παραμένει νοσηλευόμενος με σοβαρή πνευμονία.

Ο ασθενής επισκέφθηκε αρχικά το νοσοκομείο Αμαλιάδας και από κει διακομίστηκε στο Ρίο ως εμπύρετο περιστατικό. Το ιστορικό καρδιοπάθειας που φέρεται να ανεφερε δεν σημειώθηκε, ούτε και το ιστορικό ταξιδιού σε Ισραήλ και Αίγυπτο, παρότι ο ίδιος το επισήμανε, δεν αξιολογήθηκε από το προσωπικό ούτε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας ούτε και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Θεωρήθηκε χαμηλή η πιθανότητα να έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, καθώς Ισραήλ και Αίγυπτος δεν ανήκουν στους προορισμούς υψηλού κινδύνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διακομιδή του έγινε από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ χωρίς να ληφθούν τα προστατευτικά μέτρα που ορίζεται ότι πρέπει να λάμβάνονται σε διακομιδή ύποπτου περιστατικού. Χωρίς ειδικά, αυξημένα μέτρα προστασίας γινόταν η νοσηλεία του ασθενη στην Α παθολογική κλινική, στον θάλαμο βραχείας νοσηλείας όπου νοσηλεύτηκε. Εκτιμάται ότι στα δύο 24ωρα της νοσηλείας του έχει έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων, άλλους ασθενείς, συνοδούς, προσωπικό, φοιτητές κα.

Έκτεταμενη ιχνηλάτηση γίνεται από κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στις επαφές του 66χρονου στην Ηλεία, στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και στον περίγυρο του αλλά και στους 52;ταξιδιώτες της εκδρομής προσκυνηματικού χαρακτήρα με τους οποίους ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους.