Και τώρα ήρθε η ώρα του απολογισμού

Και τώρα ήρθε η ώρα του απολογισμού. Το κρίσιμο τριήμερο που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία της πόλης. Ήταν η τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού, που ελήφθη απόφαση για την αναβολή του.

Αρχικά οφείλω να επισημάνω, επειδή ακούστηκαν, ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά τις ημέρες αυτές, οφείλουμε, πρωτίστως εμείς οι   λειτουργοί της δημόσιας υγείας και ακολούθως όλοι οι πολίτες να σεβόμαστε και να τηρούμε τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων που αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Πέραν αυτού όμως θα πρέπει να μελετήσουμε με ψυχραιμία τα όσα προέκυψαν τις ημέρες αυτές. Το πρώτο αφορά την τοπική μας οικονομία. Όσοι δεν ζουν στην Πάτρα μοιραία δεν μπορούν να κατανοήσουν τι σημαίνει αυτό για την αγορά της περιοχής όπως δεν μπορούν να κατανοήσουν και τι σημαίνει για τους καρναβαλιστές. Από την άποψη αυτή μπορούμε, σ’ ένα βαθμό φυσικά, να δικαιολογήσουμε και την ιδιαίτερα αρνητική κριτική που εισπράξαμε μέσω της αρθρογραφίας στον Αθηναϊκό Τύπο.

Το ερώτημα όμως είναι εάν γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι τι σημαίνει το καρναβάλι για την Πάτρα. Ακούσαμε επισημάνσεις για οικονομική καταστροφή. Γνωρίζουμε τι έκταση έχει αυτή και ποιους κλάδους ακουμπάει; Έχει γίνει ποτέ μελέτη που να αποτυπώνει αυτά τα στοιχεία ή για τους ευνόητους λόγους δεν το επιθυμούμε; Επίσης δεν τιμά την Πάτρα, και την περιοχή μας γενικότερα, να λέμε ότι η Πάτρα είναι μόνον καρναβάλι. Η Πάτρα είναι σαφώς πολλά περισσότερα που δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν στο συγκεκριμένο άρθρο.

Η αναβολή έδειξε επίσης ότι οι οργανωμένες τοπικές καρναβαλικές δυνάμεις, που δεν αντιμετωπίζουν τη διοργάνωση ως ευκαιρία για τις λεγόμενες «αρπαχτές», μπορούν να προσφέρουν ένα εξαιρετικό, από απόψεως αισθητικής, θέαμα και να αποτρέψουν τις όποιες παραφωνίες υπάρχουν σε επίπεδο οργάνωσης και σε επίπεδο τάξης. Αυτό θα πρέπει να το υπολογίσει η δημοτική αρχή ώστε να αφήνει περισσότερο χώρο στους πρωτομάστορες του θεσμού.

Της

Ασπασίας Ρηγοπούλου*

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.