Η διαχείριση του νερού στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της Ε.Ε έχει αρνητικές συνέπειες για το λαό

Όπως είναι γνωστό, πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου 2019 η έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε με 7 χρόνια καθυστέρηση και κόστισε πάνω από 150 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι, σε δύο χρόνια περίπου από την έμφραξη, ο ταμιευτήρας θα είναι σε θέση να υδροδοτήσει τους τρεις Δήμους (Πατρέων – Δυτικής Αχαΐας Ερυμάνθου).
Η κατασκευή του θα καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής και αποτελεί απόδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων της χώρας μας για την κάλυψη των αναγκών της. Αποκαλύπτεται ότι το κυρίαρχο αφήγημα για τις τεράστιες ελλείψεις σε νερό, χρησιμοποιείται για την περαιτέρω εμπορευματοποίησή του και τις αυξήσεις στα τιμολόγια.
Η διαχείριση του νερού και των υδάτινων πόρων στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αρνητικές συνέπειες για το λαό.
Η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση του νερού, στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. ξεδιπλώνεται σταθερά και διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις στην χώρα μας.
Είναι ο δρόμος που μεταθέτει το κόστος διαχείρισης του νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς και μικρούς αγρότες, είναι ο δρόμος που μετατρέπει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα ακριβό για το λαό, επιβαρύνει δραματικά την λαϊκή κατανάλωση, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και ποιο δύσκολη η απρόσκοπτη χρήση για τις καθημερινές ανάγκες του.
Είναι καθαρό ότι και εδώ σε αυτό το κρίσιμο για την ζωή των κάτοικων μας ζήτημα συγκρούονται δυο εκ διαμέτρου αντίθετες λογικές. Μια, η κυρίαρχη, που βλέπει τη λαϊκή ανάγκη για νερό, είτε ως κόστος είτε ως πεδίο κερδοφορίας. Είναι η λογική της ανάπτυξης που προβάλουν σήμερα η Κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα στο σύνολο τους, η Ε.Ε., οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού απαιτεί ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Είναι υπόθεση και ευθύνη ενός ισχυρού Λαϊκού Κινήματος και περνάει αναγκαστικά μέσα από την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.
Η λαϊκή πάλη μπορεί να υποχρεώσει και τις Κυβερνήσεις, έστω και προσωρινά, να στρέψουν πόρους σε υποδομές, που αφορούν στην ζωή της λαϊκής οικογένειας.
Η στάση της Δημοτικής Αρχής είναι συνεπής για την ανάγκη συνολικής ανατροπής της πολιτικής που εμπορευματοποιεί το νερό, μέσα από τη κερδοφόρα δράση είτε από ιδιωτικές επιχειρήσεις είτε από δημοτικές και μικτές επιχειρήσεις.
Η διαχείρισή του από Ανώνυμη Εταιρεία ή από Διαδημοτική Επιχείρηση, θα έχει αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση και την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού. Θα επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα με αύξηση της τιμής του νερού.
Ως Δημοτική Αρχή, στηρίζουμε τη λαϊκή απαίτηση και το δικαίωμα για φθηνό, ελεγμένο ποιοτικά νερό.
Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης στην ανταποδοτικότητα, στην επιβάρυνση του λαού.
Με βάση αυτή τη θέση διεκδικούμε την άμεση λειτουργία του Φράγματος. Από το 2016, είχαμε υποβάλλει τις κοινές θέσεις μας με το Δήμο Δυτικής Αχαΐας και το Δήμο Ερυμάνθου στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στον τότε Γενικό Γραμματέα κ. Δέδε.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε αποφασίσει και διεκδικούμε, η διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου να γίνει από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα σχεδιάζει, θα προσλαμβάνει προσωπικό, θα υλοποιεί το έργο της ορθολογικής διαχείρισης και θα παρέχει δωρεάν νερό, καθαρό και υγιεινό για όλους.
Αυτό το μεγάλο ζήτημα, τέθηκε στον Πατραϊκό λαό στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και η συντριπτική του πλειοψηφία, ενέκρινε την πολιτική της Δημοτικής Αρχής.
Η Δημοτική Αρχή θα τιμήσει την εμπιστοσύνη και την ψήφο του λαού. Την δημοκρατική επιλογή του. Μαζί με τον Πατραϊκό λαό, θα εντείνουμε τον αγώνα μας για να μην δημιουργηθεί όπως προτείνουν από το 2014 οι δημοτικές παρατάξεις της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, Ανώνυμη Εταιρεία, Διαδημοτική επιχείρηση, που θα την διαχειρίζονται οι Δήμοι και η Περιφέρεια στην βάση των ανταποδοτικών τελών.
Άσχετα με τον τίτλο «Διαδημοτική», πρόκειται για Α.Ε., που θα εμπορευματοποιήσει περαιτέρω το νερό, αφού το κόστος συντήρησης και λειτουργίας, θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα με την αύξηση της τιμής του νερού.
Το επιχείρημα ότι έτσι θα αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του Φράγματος από την Κυβέρνηση, είναι υποκριτικό και ψεύτικο γιατί η λύση που προτείνουν, είναι στην ουσία η ιδιωτικοποίηση του Φράγματος από τους Δήμους και την Περιφέρεια.
Απαιτούμε Δημόσιο, Κρατικό Φορέα, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) διαχείρισης του Φράγματος, που θα παρέχει δωρεάν το νερό του φράγματος.
Νερό, βασικό κοινωνικό αγαθό, καθαρό ποιοτικό, για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας».

Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας