Αντί να δίνεται δωρεάν το νερό από το φράγμα έως και το 2026, να το πληρώνουν οι κάτοικοι των 3 Δήμων

Με τον πιο καθαρό τρόπο τον προσανατολισμό των πολιτικών δυνάμεων και τους δύο δρόμους που ακολουθούνται.
Από τη μία μεριά είναι ο δρόμος υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, του πατραϊκού λαού, που στο συγκεκριμένο θέμα είναι, το νερό από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου να έρχεται αδάπανα – δωρεάν στους Δήμους Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου. Η Δημοτική Αρχή ακούραστα το πάλεψε και θα συνεχίσει να το κάνει και αυτός ο αγώνας είχε θετικά αποτελέσματα. Μέχρι το 2026 το νερό θα το παίρνουμε δωρεάν και είμαστε σίγουροι ότι έτσι θα είναι και στη συνέχεια, εγγυητής γι’ αυτή την πορεία θα είναι ο λαός των 3 Δήμων.
Από την άλλη μεριά, είναι ο δρόμος που ακολουθούν οι πολιτικές δυνάμεις του συστήματος και που υπερασπίζονται και υλοποιούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και που σήμερα προτείνουν, αντί να δίνεται δωρεάν το νερό από το φράγμα έως και το 2026, να το πληρώνουν οι κάτοικοι των 3 Δήμων.
Δεν τους ενδιαφέρει ότι ο λαός πληρώνει φόρους, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους και πλήθος άλλα χαράτσια και δικαιολογημένα απαιτεί έργα σαν αυτό του φράγματος Πείρου – Παραπείρου και τη λειτουργία τους χωρίς επιπλέον επιβάρυνσή του. Δεν μπορεί να συνεχίζεται το τάισμα της ολιγαρχίας του πλούτου, γιατί χρήματα που δεν πάνε για την κάλυψη των βασικών αναγκών του λαού, καταλήγουν στα σεντούκια των κατόχων του πλούτου, με αναπτυξιακά παραμύθια που τα χόρτασε ο λαός.
Η σθεναρή στάση των 3 Δημοτικών Αρχών Πάτρας, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου απέναντι στους κυβερνώντες από το 2014, έφερε αποτελέσματα.
Παρότι κυβερνώντες και πρόθυμες δημοτικές παρατάξεις μας καλούσαν, όπως και σήμερα, να πληρώνει τη διαχείριση και λειτουργία ο λαός της περιοχής μας, φτάσαμε σήμερα να προχωρούν οι διαδικασίες για κατασκευή συμπληρωματικών έργων, επέκταση υδροδότησης οικισμών Ερυμάνθου – Δυτικής Αχαΐας και λειτουργία του φράγματος για 5 χρόνια υπό την εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από τα ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και εθνικούς πόρους.
Η υδροδότηση κατά τους υπολογισμούς τους, θα ξεκινήσει αρχές του 2021, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και η στάθμη του νερού από το υψόμετρο 178, όπου είναι σήμερα, θα φτάσει στο 207.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καλέσουμε τους νέους δημάρχους να υπερασπιστούμε την προσωρινή ικανοποίηση των αιτημάτων μας και να επιμείνουμε, με τη στήριξη του λαού της περιοχής, στην κατεύθυνση να παίρνουμε το νερό δωρεάν, γιατί είναι φυσικό αγαθό και δεν πρέπει να εμπορευματοποιηθεί.
Πιστεύω ότι θα κινηθούμε μαζί με τις δημοτικές αρχές Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, όπως και την προηγούμενη δημοτική περίοδο, γιατί αυτό είναι το συμφέρον και το δίκιο των συμπολιτών μας.
Το θέμα που συζητάμε σήμερα απασχόλησε πρόσφατα, στις εκλογές, τον πατραϊκό λαό. Μπήκε στην κρίση του και απεφάνθη.
Τον Οκτώβριο του 2023 θα ξαναμπεί στην κρίση του και εμείς από τώρα λέμε ότι δεν θα αλλάξουμε θέση, θα τον καλούμε να υπερασπιστεί τα δίκια του και να παίρνει το νερό δωρεάν. Θα έχετε κι εσείς τη δυνατότητα να βάλετε τη θέση σας, να σταματήσει να παίρνει το νερό δωρεάν και να δημιουργηθεί η διαδημοτική επιχείρηση που θέλετε και να πληρώνει.
Ως Δήμος θα προχωρήσουμε, όπως έχουμε τοποθετηθεί και στο Τεχνικό Πρόγραμμα, στην κατασκευή νέου διυλιστηρίου, με προδιαγραφές επεξεργασίας και νερού κατηγορίας Α3. Εκτιμούμε ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι έτοιμο. Ξεκινάμε έργα για να γίνει η σύνδεση των διυλιστηρίων μας με τις κοινότητες του πρώην Δήμου Ρίου, ώστε να τελειώσουμε και με αυτό το σοβαρό θέμα της υδροδότησης.
Παράλληλα και με ευθύνη, θα συντηρούμε τις γεωτρήσεις μας σε υψηλό επίπεδο, για να μη βρεθεί η πόλη μας σε δύσκολη θέση, αν τα νερά του φράγματος για τον οποιονδήποτε λόγο παρουσιάσουν ποιοτικά ή ποσοτικά προβλήματα.
Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που αναλυτικά κατατέθηκε και ψηφίστηκε στις 23 Νοεμβρίου 2018, είναι αυτή που δίνει λύση ολοκληρωμένη στο θέμα του νερού.
Η ύπαρξη ενιαίου κρατικού φορέα που θα παρακολουθεί έργα, θα κάνει παρεμβάσεις και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, θα αντιμετωπίζει το φαινόμενο της ερημοποίησης κ.λπ., μπορεί να είναι οδηγός.

Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης