Με 12 δισ. δολάρια η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί την αντιμετώπιση του κορονοϊού

South Korean army soldiers wearing protective gears spray disinfectant as a precaution against the new coronavirus at a shopping street in Seoul, South Korea, Wednesday, March 4, 2020. The coronavirus epidemic shifted increasingly westward toward the Middle East, Europe and the United States on Tuesday, with governments taking emergency steps to ease shortages of masks and other supplies for front-line doctors and nurses. (AP Photo/Ahn Young-joon)

Λεφτά με «ουρά» θα διαθέσει η Παγκόσμια Τράπεζα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού που έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 60 χώρες.

Η άμεση χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε ύψους 12 δισ. δολαρίων σκοπό έχει να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις του ξεσπάσματος του κορονοϊού.

Ο ϊός είναι πιο φονικός από την εποχική γρίπη, όμως μπορεί να περιοριστεί, επισημαίνει ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που κατέγραψε 1.700 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, εκτός της Κίνας, με το σύνολο των κρουσμάτων στον υπόλοιπο κόσμο να ανέρχεται πλέον σε 10.566 σε 72 χώρες. Ο αριθμός των νεκρών εκτός της Κίνας αυξήθηκε κατά 37 σε 166, σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ.Σε ανακοίνωση της απευθύνει έκκληση στις εταιρίες, όσο και στις κυβερνήσεις για αύξηση της παραγωγής του προστατευτικού εξοπλισμού κατά 40%, καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται.

Διεθνώς τώρα,επιβεβαιώνεται πως ενώ φθίνουν διαρκώς οι δείκτες στην Κίνα, αντιστρόφως ανάλογη είναι η εξάπλωση της επιδημίας σε άλλες χώρες.

Οι ιαπωνικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν άλλο ένα κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό Covid-19, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν στη χώρα αυτή σε 1.000.

Την ίδια ώρα ραγδαία είναι η εξάπλωση του Covid-19 στη Νότια Κορέα, όπου οι υγειονομικές αρχές της χώρας κατέγραψαν 516 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού. Η χώρα μετρά 32 νεκρούς από την ασθένεια.

Στο μεταξύ τα νοσοκομεία στις πλέον πληγείσες περιοχές δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση των ασθενών. Στη Ντέγκου 2.300 άνθρωποι περιμένουν στην ουρά να εισαχθούν σε νοσοκομείο και προσωρινές ιατρικές εγκαταστάσεις.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ακύρωσε σήμερα τις προγραμματισμένες για τα μέσα του Μαρτίου επισκέψεις του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Τουρκία και θα μείνει στη χώρα για να συντονίσει την αντίδραση στην επιδημία της ασθένειας COVID-19 που προκαλεί ο κορονοϊός.

Περιορισμούς στο κατά κεφαλήν χαρτί υγείας έβαλε αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Αυστραλία θέτοντας ως όριο τα τέσσερα πακέτα ανά άτομο. Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης χρήστες αναρτούν φωτογραφίες που δείχνουν ράφια άδεια από χαρτί υγείας, κονσέρβες και άλλα προϊόντα όπως ρύζι και αβγά. Στην Αυστραλία υπενθυμίζεται, έχουν καταγραφεί 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2, κυρίως μεταξύ των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Princess Diamond

Δεκαπέντε υπήκοοι Ιταλίας που βρίσκονται στην Ινδία επιβεβαιώθηκε ότι είναι φορείς του ιού, μετέδωσαν σήμερα ινδικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν το δημόσιο δίκτυο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης Doordarshan και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα NDTV και CNN-News18, 21 Ιταλοί τουρίστες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο Νέο Δελχί. Και τα τρία μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν πηγές τις οποίες δεν κατονόμασαν.

Ένας Ιταλός είχε ήδη επαληθευτεί ότι είναι φορέας του κορονοϊού στο δυτικό ομόσπονδο κρατίδιο Ρατζαστάν, μεγάλο μέρος του οποίου καλύπτεται από έρημο, δήλωσε αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών τη Δευτέρα., ανακοίνωσε ο Κυανός Οίκος.

Στο Ιράν, όπως μεταδίδει το BBC, απελευθερώνονται 54.000 έγκλειστοι σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της εξάπλωσης της νέας νόσου σε γεμάτες φυλακές. Εκπρόσωπος του δικαστικού συστήματος της χώρας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αποφυλάκιση γίνεται μετά από αρνητικές εξετάσεις για τον COVID-19 και την καταβολή εγγύησης.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στην πολιτεία της Ουάσινγκτον ανέβηκε σήμερα στα 27, ανάμεσά τους 9 θάνατοι, καταγράφοντας αύξηση από τα 18 κρούσματα και τους 6 θανάτους που είχε μια μέρα νωρίτερα.Οι 8 θάνατοι στην κομητεία Κινγκ και ο ένας στη γειτονική κομητεία Σνόχομις – αποτελούν τους πρώτους που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ από την λοίμωξη

Η γαλλική κυβέρνηση θα επιτάξει τις μάσκες προστασίας κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ένα μέτρο που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Το σχετικό διάταγμα έχει στόχο να διασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ασθενείς που μολύνονται από τον κορονοϊο.

Για τον λόγο αυτό επιτάσσονται ως τις 31 Μαΐου όλα τα αποθέματα προστατευτικών μασκών.

Στην Πολωνία Ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα.