ΗΠΑ-Σούπερ Τρίτη: Ρελάνς Μπάιντεν με νίκη στο Τέξας μετά την επικράτηση Σάντερς στο «μεγάλο βραβείο» της Καλιφόρνια

Το προβάδισμα στο «ντέρμπι» με τον Μπέρνι Σάντερς φαίνεται ότι παίρνει ξανά ο Τζο Μπάιντεν καθώς λίγο μετά τις 9 το πρωί ώρα Ελλάδας ανακοινώθηκε μέσω των exit polls  ότι κέρδισε την πολιτεία του Τέξας, το δεύτερο μεγαλύτερο «βραβείο» της Σούπερ Τρίτηςγια τους Δημοκρατικούς ενόψει της επιλογής του υποψηφίου που θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις φετινές αμερικανικές εκλογές.

Ο Μπάιντεν έχει κατακτήσει τη νίκη και αριθμητικά καθώς φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής κατακτήσει τη νίκη – σύμφωνα με τα exit polls – σε εννέα πολιτείες με τον Σάντερς να κρατιέται από τη νίκη του στο «μεγαλύτερο βραβείο» της εκλογικής βραδιάς, την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Συνολικά ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα έχει κερδίσει σε:

-Αλαμπάμα
-Αρκάνσας

– Μασαχουσέτη
– Μινεσότα
– Τενεσί
– Βόρεια Καρολίνα

– Οκλαχόμα
– Βιρτζίνια
– Τέξας

Από την πλευρά του ο Μπέρνι Σάντερς εμφανίζεται να κερδίζει την πρωτιά σε:

– Καλιφόρνια
– Κολοράντο
– Βερμόντ
– Γιούτα

«Οι άνθρωποι μιλούν για μια επανάσταση. Ξεκινήσαμε ένα κίνημα» διακήρυξε ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στο Λος Άντζελες.

«Δεν μπορείς να κερδίσεις τον Τραμπ με τον ίδιο παλιό τρόπο, με την ίδια παλαιά πολιτική» απάντησε ο Σάντερς από το Βερμόντ «δείχνοντας» τον Μπαίντεν τον οποίο, ωστόσο, απέφυγε να κατονομάσει.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εσωκομματική διαδικασία στο Τέξας

Σε εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη εκτυλίχθηκε η εσωκομματική διαδικασία των Δημοκρατικών στην πολιτεία Τέξας.

Με περίπου το 61% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο Τζο Μπάιντεν παίρνει προβάδισμα δύο μονάδων επί του Μπέρνι Σάντερς. Ο πρώην αντιπρόεδρος συγκεντρώνει το 30% έναντι 28% του γερουσιαστή του Βερμόντ, σύμφωνα με δεδομένα της Edison Research.

Νωρίτερα, ο Σάντερς, που ηττήθηκε σε αρκετές από τις αναμετρήσεις της «Σούπερ Τρίτης» αλλά προβάλλει σθεναρή αντίσταση, προηγείτο στην πολιτεία, με το 28,8% (309.000 ψήφους) έναντι 25,6% του Μπάιντεν.

Στο Τέξας διακυβεύονται 228 αντιπρόσωποι στο κομματικό συνέδριο. Θα μοιραστούν αναλογικά στους υποψήφιους που θα ξεπεράσουν το 15%.

Το χρονικό της βραδιάς

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε ξεκίνημα με το δεξί πετυχαίνοντας μεγάλη νικη στη Βόρεια Καρολίνα και στη Βιρτζίνια, σύμφωνα με τις μετρήσεις των αμερικανικών ΜΜΕ.

Η Βόρεια Καρολίνα είναι η τρίτη σημαντικότερη από τις 14 πολιτείες που ψήφισαν τη «Σούπερ Τρίτη» σε όρους αριθμού αντιπροσώπων.

Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων των ΜΜΕ και στην Αλαμπάμα, με νικητή επίσης τον άλλοτε αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα. Με τη νίκη του στην Αλαμπάμα και σε συνδυασμό με την επικράτηση στη Βόρεια Καρολίνα, ο Τζο Μπάιντεν έκανε επίδειξη δύναμης.

Η απάντηση από τον Μπέρνι Σάντερς ήρθε λίγη ώρα αργότερα, με τη νίκη που πέτυχε στο Βερμόντ.

Ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, που έριξε μισό δισεκατομμύριο ευρώ από την προσωπική του περιουσία σε διαφημιστικά σποτ και καταχωρίσεις ενόψει «Σούπερ Τρίτης», κερδίζει στην περιοχή Αμερικανική Σαμόα, κατά την πρόβλεψη της Edison Research.

Καθώς εξελίσσεται η διαδικασία, ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικρατεί στην πολιτεία Οκλαχόμα, κατά την πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, ενώ τα exit polls του δίνουν την πρωτιά και σε Μινεσότα, Άρκανσας, κάτι που σημαίνει ότι ήδη επικρατεί στις επτά από τις 14 πολιτείες που «συμμετέχουν» στη Σούπερ Τρίτη.

Το FOX News ανακοίνωσε επίσης, ότι σύμφωνα με τις δικές του μετρήσεις, ο Μπάιντεν παίρνει την πρωτιά και στη Μασαχουσέτη, μία από τις περιοχές «κλειδιά».

Όποιος και όποια συγκεντρώνει πάνω από το 15% τρων ψήφων σε αυτές τις διαδικασίες εξασφαλίζει (κάποιους τουλάχιστον) πολιτειακούς αντιπροσώπους στο κομματικό συνέδριο του καλοκαιριού όπου θα αναδειχθεί τυπικά και οριστικά ο υποψήφιος ή η υποψήφια της παράταξης. Όποιος περιορίζεται κάτω από το ποσοστό αυτό δεν εξασφαλίζει κανέναν σύνεδρο.