Άσθμα: Ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική θεραπεία

Ερευνητές από το Trinity College του Δουβλίνου προχώρησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη, ικανή να προσφέρει νέες βελτιωμένες θεραπείες για τα άτομα που ζουν με άσθμα. Συγκεκριμένα, αποκάλυψαν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει μια πρωτεΐνη (Caspase-11), η οποία δεν είχε μέχρι σήμερα συσχετιστεί με την εν λόγω πάθηση του αναπνευστικού.

Ο συγγραφέας της έρευνας Δρ. Zbigniew Zaslona, ​​σε συνεργασία με μια ερευνητική ομάδα καθοδηγούμενη από τον Luke O’Neill, Καθηγητή Βιοχημείας στη Σχολή Βιοχημείας και Ανοσολογίας στο Ίδρυμα Βιοϊατρικών Σπουδών του Trinity, μελέτησαν την εμπλοκή της φλεγμονής στην περίπτωση του άσθματος, της πολύ συχνής και ενίοτε σοβαρής αναπνευστικής πάθησης των παιδιών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications, η Caspase-11, μια πρωτεΐνη σημαντική για την καταπολέμηση των βακτηριδίων, αποδείχθηκε πως μπορεί να προκαλέσει μια επιβλαβή φλεγμονώδη αντίδραση όταν γίνεται υπερδραστήρια. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό να αποτελέσει βασική αιτία πρόκλησης αλλεργικής φλεγμονής στους πνεύμονες των ασθματικών.

Ο Δρ Zaslona δήλωσε: «Η Caspase-11 μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή των κυττάρων, οπότε και ενισχύεται η φλεγμονή καθώς τα κύτταρα απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους, το οποίο ακολούθως μπορεί να ερεθίσει τους ιστούς στο σώμα μας. Καταλήξαμε πως αυτή η πρωτεΐνη αποτελεί την βασική αιτία για τη φλεγμονή στους αεραγωγούς στους ασθενείς με άσθμα, τα συμπτώματα του άσθματος και κυρίως τη δύσπνοια».

Μολονότι τα συμπτώματα του ήπιου άσθματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις τρέχουσες θεραπείες, για το σοβαρό άσθμα δεν υπάρχει ακόμα κάποιος συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης, ενώ τα ποσοστά της πνευμονοπάθειας αυξάνονται συνεχώς.

Ο Δρ. πρόσθεσε πως μια σειρά από βλαπτικούς παράγοντες όπως οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, ορισμένοι τύποι γύρης και τα ακάρεα που απαντώνται στη σκόνη του σπιτιού, μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο κυττάρων στους πνεύμονες. Η πρωτεΐνη Caspase-11 οξύνει τη δράση αυτών των παραγόντων. Με την ανακάλυψη αυτή, οι επιστήμονες ευελπιστούν στην εύρεση νέων θεραπειών.