(Βίντεο)-Οριακή η κατάσταση στον Έβρο-Με λεωφορεία και τρένα πρόσφυγες και μετανάστες

Οριακή είναι η κατάσταση στον Έβρο όπου ο Ερντογάν έχει μεταφέρει με λεωφορεία και τρένα πρόσφυγες και μετανάστες και άνοιξε τα σύνορα προς την Ελλάδα. Δείτε τι συμβαίνει τώρα στον Έβρο.

Δραματική είναι η εικόνα που έρχεται από τον Έβρο στα σύνορα της χώρας μας, καθώς – μετά τη χθεσινή δήλωση της Άγκυρας ότι «ανοίγει» τα σύνορά της προς την Ευρώπη – πρόσφυγες και μετανάστες κατά κύματα επιχειρούν να φθάσουν στην Ελλάδα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φτάνουν με δωρεάν λεωφορεία, ενώ εικόνες δείχνουν δεκάδες μετανάστες που αποβιβάζονται στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αδριανούπολης υπό δημοσιογραφική κάλυψη, προερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη.

Οι μετανάστες βγαίνουν ενθουσιασμένοι από το τρένο φωνάζοντας «Ελλάδα» και κατευθύνονται στα σύνορα ενώ η κάμερα τους ακολουθεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Türk, όσοι πέρασαν χθες τη νύχτα στην Ελλάδα προέρχονταν από Συρία, Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν και Μαρόκο.

Η απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει τους ελέγχους στα σύνορά της ήρθε μετά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκαν τουρκικά στρατεύματα από δυνάμεις του Άσαντ και της Ρωσίας στην επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών.

Οι ελληνικές αρχές την Παρασκευή προχώρησαν στο κλείσιμο του συνοριακού σημείου διέλευσης στις Καστανιές Εβρου λόγω συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Επειτα από αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, η Ελληνική Αστυνομία και συνοριοφύλακες στην περιοχή του Έβρου έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» μετά και το περιστατικό το πρωί της Παρασκευής με τους περίπου 300 αλλοδαπούς που επιχείρησαν και ενδεχομένως κατάφεραν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv, έχει δοθεί εντολή να μεταφερθούν ενισχύσεις από αστυνομικές δυνάμεις άλλων νομών στην περιοχή του Έβρου και να ενισχυθούν οι περιπολίες με φυσική παρουσία και τεχνικά μέσα.

Επίσης, έχει δοθεί εντολή να αυξηθούν οι περιπολίες ιδιαίτερα το βράδυ και με θερμικές κάμερες θα προσπαθούν να εντοπίσουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση, σε κρυφά περάσματα, ιδίως τη νύχτα, για να μην επαναληφθούν σκηνικά όπως στην Ειδομένη.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχουν πληροφορίες πως όλες οι δυνάμεις των ΟΥΚ θα μετακινηθούν και τα νησιά θα ενισχυθούν με πλωτά μέσα.

Την ίδια ώρα, διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο μέχρι και 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα τουρκικά παράλια και προσπαθούν να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Περίπου σε 1.200 υπολογίζονται τα άτομα που βρίσκονται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας κοντά στο μεθοριακό σταθμό των Καστανιών ενώ ανεστάλησαν οι άδειες των συνοριοφυλάκων καθώς υπάρχει ανησυχία ότι τις επόμενες ώρες και ημέρες οι ροές παράτυπων μεταναστών θα αυξηθούν σημαντικά.

Στην περιοχή φτάνουν ενισχύσεις από ΜΑΤ και ΟΠΚΕ της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο να αυξηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι περιπολίες κατά μήκος όλης της συνοριογραμμής.

Την ίδια ώρα, με τη στοχευμένη αποστολή δύο λόχων Καταδρομών ενισχύει τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο ο Στρατός Ξηράς.