Κορωνοϊός: Όσοι ανάρρωσαν και προσβλήθηκαν ξανά από τον ιό δεν μπορούν να τον μεταδώσουν

Ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο γιατί ανέρρωσαν, αλλά στη συνέχεια βρέθηκαν εκ νέου θετικοί στον ιό, προέκυψε ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της Κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC).

Ο Γκουό Γιανχόνγκ, ένας αξιωματούχος της NHC, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Τύπου ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος τον νέο κορωνοϊό και να βελτιώσουμε την διαδικασία εντοπισμού, παρακολούθησης και διαχείρισης των ασθενών που έχουν αναρρώσει.

«Μπορείτε να βρεθείτε θετικοί στον ιό τουλάχιστον δύο φορές» προειδοποιούν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας  

Για πρώτη φορά, Κινέζοι αξιωματούχοι στον τομέα της Υγείας προειδοποιούν ότι εάν κάποιος νοσήσει από τον κορωνοϊό , μπορεί να βρεθεί θετικός και για δεύτερη φορά:

«Μπορείτε να βρεθείτε θετικοί στον κορωνοϊό τουλάχιστον δύο φορές», υποστηρίζουν εκπρόσωποι των υγειονομικών αρχών της Κίνας παραθέτοντας τα στοιχεία που διαθέτουν.

Το 14% των ασθενών στην κινεζική επαρχία Γκουανγκντόνγκ βρέθηκε θετικό στον ιό αφότου έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο λαμβάνοντας και ιατρικό πιστοποιητικό που αναφέρει ότι είναι «καθαρό» από τον Covid-19.

Όπως αναφέρει η κινεζική εφημερίδα «The Asahi Shimbun», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Γκουανγκτόνγκ , 13 ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον COVID-19 και είχαν υποβληθεί σε θεραπεία μα αντιιικά φάρμακα, έλαβαν εξιτήριο και στη συνέχεια βρέθηκαν πάλι θετικοί στον ιό.

Για το λόγο λόγο κάλεσαν τα νοσοκομεία να παρακολουθούν την πορεία της υγείας των ασθενών τους επί 14 ημέρες αφότου βγουν από το νοσοκομείο.

«Εάν οι ασθενείς αναπτύξουν αντισώματα στο ανοσοποιητικό τους προκειμένου να πολεμήσουν τον κορωνοϊό, ο κίνδυνος μετάδοσής του σε άλλα άτομα είναι χαμηλός«, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

«Οι νέοι σε ηλικία χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να αναπτύξουν αντισώματα, αλλά οι ηλικιωμένοι, χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Για το λόγο αυτό, «πρέπει να βρίσκονται σε πιο στενή παρακολούθηση προκειμένου να μην γίνουν πάλι πηγή μόλυνσης», προσθέτουν Κινέζοι αξιωματούχοι.

Εκτός από την Κίνα και στην Ιαπωνία, μια 40χρονη νόσησε για δεύτερη φορά τρεις εβδομάδες αφότου είχε λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Η Γιαπωνέζα ξεναγός βρέθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό για δεύτερη φορά, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της επαρχίας Οσάκα.

Πρόκειται για το πρώτο άτομο στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου που νοσεί για δεύτερη φορά. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία 24ωρα Κινέζοι αξιωματούχοι, μολύνσεις ατόμων για δεύτερη φορά από τον νέο ιό έχουν καταγραφεί και στην Κίνα.

«Μόλις κάποιος μολυνθεί από την ασθένεια, ενδέχεται ο ιός να παραμένει εν υπνώσει στον οργανισμό του και με σχεδόν ανύπαρκτα συμπτώματα, αν όμως βρει τον δρόμο προς τους πνεύμονες, τότε ενδέχεται να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του», δήλωσε ο Φίλιπ Τιέρνο καθηγητής Μικροβιολογίας και Παθολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Όπως επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι, αυτό σημαίνει ότι η επιστημονική κοινότητα έχει ακόμη πολλά να μάθει για τον «Covid-19.

Για το λόγο αυτό, οι υγειονομικές αρχές στην Κίνα και την Ιαπωνία θεωρούν πλέον αναγκαία την παρακολούθηση των ασθενών μετά την αποχώρησή τους από το νοσοκομείο, για να διαπιστωθεί εάν ο ιός έχει επιστρέψει.