Κορωνοϊός : Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου – Ανησυχία μετά τα τέσσερα κρούσματα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στην Ελλάδα για τον κοροναϊό μετά την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρας.

Έτσι, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις εξελίξεις στο ζήτημα του κοροναϊού, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερα είναι συνολικά τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με το τρίτο και το τέταρτο να βρίσκονται στην Αθήνα.

Πρόκειται για δύο γυναίκες, 40 και 36 χρονών, οι οποίες νοσηλεύονται σε απομόνωση σε ειδικούς θαλάμους στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Και οι δύο γυναίκες είναι σε καλή κατάσταση στην υγεία τους. Όσον αφορά στο τέταρτο κρούσμα, πρόκειται για μία 36χρονη εκπαιδευτικό στον ιδιωτικό τομέα.

Η καθηγήτρια είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο και είχε επιστρέψει στις 21 Φεβρουαρίου χωρίς συμπτώματα του κορωνοϊού.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, όμως, ανέβασε υψηλό πυρετό με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου εκεί διαπιστώθηκε ότι πάσχει από τον Covid-19.

Μιας και η 36χρονη έκανε ιδιαίτερα σε μαθητές, κάποια σχολεία έχουν κλείσει προληπτικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι μία 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη και ο 10χρονος γιος της, οι οποίοι νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ.

Σε ετοιμότητα οι αρχές για νέα μέτρα

Μετά την αναστολή των καρναβαλιών και το κλείσιμο σχολείων, ανακοινώθηκε η αναστολή των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό και η κατάργηση του επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία.

Επιπλέον έγινε γνωστό ότι προκηρύχθηκαν 30 θέσεις εργασίας στον ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά 15 γιατρούς, 10 νοσηλευτές, τέσσερις διοικητικούς υπαλλήλους και ενός νομικού, για την Κεντρική Υπηρεσία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Η Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εφιστά την προσοχή σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους της χώρας για την ανάγκη αυστηρής τήρησης των κανόνων υγιεινής, καθώς και σε όλους τους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την προφύλαξη ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων σειρά μέτρων, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:

• Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.

• Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).

• Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).