Κορωνοϊός: Τέταρτο κρούσμα μια 36χρονη που ταξίδεψε στην Ιταλία

Το τέταρτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλαδα ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Πρόκειται για Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.

Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Η 36χρονη είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται νεότερη ενημέρωση.

Το χρονικό των πρώτων κρουσμάτων

Το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στην Ελλάδα, η γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, εισήχθη στο ΑΧΕΠΑ την Τρίτη το βράδυ αφού προηγουμένως είχε επικοινωνήσει με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό 210-5212054 και είχε αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία. Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα είχε βρεθεί στο Μιλάνο σε εμπορική έκθεση ένδυσης. Την Κυριακή επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και την Τρίτη, χωρίς εμφανή συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα), επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και έλαβε οδηγίες να πάει στο νοσοκομείο αναφοράς. Στο ΑΧΕΠΑ ελήφθη το ιστορικό της και δείγμα γενετικού υλικού που απεστάλη στο εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ. Τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου επιβεβαίωσαν ότι ήταν φορέας του ιού. Αμέσως ετέθη σε απομόνωση στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου, όπου και θα παραμείνει για 14 ημέρες, και εκλήθησαν να εξεταστούν, ο σύζυγος της, το παιδί της και η μητέρα της.

Το υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε για το κρούσμα, την Τετάρτη προέβη στη δημοσιοποίησή του και αποφασίστηκε η ιχνηλάτηση του συνόλου των επαφών της 38χρονης. Δηλαδή, εκτός της οικογένειας της, εντοπίστηκαν και ελέγχθησαν και οι συνεπιβάτες της που κάθοντας στα πέριξ καθίσματα στο αεροπλάνο καθώς και το πλήρωμα καμπίνας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες κ. Σωτήρη Τσιόδρα, «στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης επαφών της πρώτης περιπτώσεως, επιβεβαιώθηκε σήμερα (Πέμπτη) από το Εργαστήριο Αναφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η μετάδοση του ιού σε στενό συγγενικό μέλος της συμπολίτισσάς μας, πρώτης περίπτωσης της νόσου στην πατρίδας μας. Το περιστατικό δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τις υπόλοιπες στενές επαφές και ο έλεγχος παραμένει αρνητικός».

Η 38χρονη βρέθηκε λοιπόν να έχει μεταδώσει τον κορωνοϊό στο ηλικίας 10 ετών παιδί της, που αποτελεί το δευτερο καταγεγραμμένο κρούσμα και παραμένει νοσηλευόμενο επίσης για 14 ημέρες στο ΑΧΕΠΑ, σε καλή κατάσταση. Ο σύζυγος και η μητέρας της είναι αρνητικοί και έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν επισταμένως την υγεία τους και να περιορίσουν τις δραστηριοτητές τους. Το ίδιο συνεστήθη και στους συνεπιβάτες της στην αεροπορική πτήση καθώς και σε όσους άλλους ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της δεύτερης περίπτωσης κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «για προληπτικούς λόγους και μόνο, συστήνεται το κλείσιμο του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, για 14 μέρες». Να σημειωθεί ότι το παιδί της 38χρονης την περασμένη εβδομάδα απείχε των σχολικών του υποχρεώσεων διότι ήταν άρρωστο, ενώ και τη Δευτέρα δεν πήγε σχολείο. Την Τρίτη συμμετείχε σε σχολική εκδομή.

Απαντώντας ο κ. Τσιόδρας σε ερώτηση κατά την ημερήσια τακτική ενημέρωση των συντακτών του υπουργείου για την ιχνηλάτηση των επαφών του παιδιού διευκρίνισε ότι «την Τρίτη πήγε μία εκδρομή και θεωρώ ότι δεν υπήρξε καμιά υψηλού κινδύνου επαφή. Τονίζω ότι για τα παιδιά είναι ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική, ένα ελαφρό συναχάκι. Παρόλα αυτά, στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και επειδή τα παιδάκια είναι παιδάκια και συγχρωτίζονται, θα πάρουμε τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται. Το κάνουμε για να είμαστε 100% σίγουροι. Το κάνουμε σε περιορισμένη αυτή τη στιγμή γεωγραφική τοποθεσία που αφορά το σχολείο των παιδιών, το κάνουμε καθ’ υπερβολήν. Θα μπορούσε να είναι μόνο η τάξη του παιδιού αλλά αποφασίζουμε να είμαστε πιο αυστηροί, να είμαστε πιο προσεκτικοί. Θέλουμε όσο το δυνατόν να καθυστερήσουμε τη διασπορά αυτού του ιού στην πατρίδα μας και για αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα που σας λέμε».

Αναφορικά με τον διαχωρισμό των επαφών σε «υψηλού» και «χαμηλού» κινδύνου ο επικεφαλής της Επιτροπής εξήγησε ότι γίνεται με βάση τον αλγόριθμο που έχει το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Και ως «υψηλού κινδύνου επαφή» νοείται κάποιος που παραδείγματος χάριν έχει κάτσει σε ένα δωμάτιο, πολλή ώρα, περισσότερο από 15 λεπτά και έχει έρθει σε πολύ κοντινή επαφή έχει δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται στενές επαφές και είναι υψηλού κινδύνου επαφές. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ’ οίκον», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Σε ότι αφορα στις χαμηλού κινδύνου επαφές έφερε το εξής παράδειγμα: «παραδείγματος χάριν, είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του πούλμαν είναι μαζί μου για μία ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων. Και αυτός ακόμα αν και είναι χαμηλού κινδύνου, αυτή τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή, παρά το γεγονός αυτό. Παίρνουμε ένα προληπτικό μέτρο παραπάνω. Η γυναίκα όμως αυτού του ανθρώπου, τα παιδιά του, η οικογένειά του δεν έχουν κανέναν κίνδυνο. Αυτοί συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά. Είναι οι “καθόλου” επαφές. Και μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα απομονώνονται».

Κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης ανακοινώθηκε και η ύπαρξη τρίτου κρούσματος του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα. «Επιπλέον, επιβεβαιώνω τη διάγνωση τρίτου κρούσματος που αφορά συμπατριώτισσά μας, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Είμαστε στη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών και της λήψης επιπλέον μέτρων, που αφορούν στην τρίτη περίπτωση της νόσου στην πατρίδα μας», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Πρόκειται για μια 40χρονη, τραπεζική υπάλληλο, που είχε ταξιδέψει επίσης στο Μιλάνο. Την Πέμπτη το πρωί, επισκεφθηκε ιδιωτικό νοσοκομείο, με ρινική καταρροή και πυρετό. Συνοδεύοταν από τον σύζυγό της, μια φίλη της με την οποία είχαν επισκεφθεί μαζί την Ιταλία και ένα ακόμη άτομο. Όλοι υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο. Εν τέλει βάσει των αποτελεσμάτων που εξέδωσε το εργαστήριο αναφοράς του ΕΚΠΑ, η 40χρονη έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, ενώ οι λοιποί τρεις βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου και θα παραμείνει για 14 ημέρες στον θάλαμο αρνητικής πίεσης. Αργότερα το απόγευμα της ίδιας ημέρας και παρά το γεγονός ότι η συνταξιδιωτισσά της εβρέθη αρνητική στον κορωνοϊό, συνεστήθη η προληπτική μεταφορά και εκείνης στο «Αττικό»