Βασικός πυρήνας ανάπτυξης της Ελληνικής Περιφέρειας, ο αγρότης

«Χωρίς αγρότες, χωρίς αγροτικές οικογένειες, δεν υπάρχει ελληνική περιφέρεια» υπογράμμισε ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Κατσανιώτης κατά την τοποθέτησή του στην Κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (2021-2027).

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κατσανιώτης σημείωσε πως ένα από τα πρώτα στοιχεία που πρέπει να αναθεωρηθούν στον δημόσιο διάλογο για τα αγροτικά ζητήματα, είναι τα «στερεότυπα» που έχουν δημιουργηθεί. «Δεν υπάρχουν επιδοτήσεις που παίρνουν τεμπέληδες αγρότες για να κάθονται στα καφενεία. Αυτή είναι μια αντίληψη που επικρατεί πέριξ του Κολωνακίου και σε κάποια μεγάλα αστικά κέντρα. Για να είμαστε σοβαροί, θα πρέπει να ξέρουμε ότι οι επιδοτήσεις αποτελούν το βασικό κομμάτι στήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης» τόνισε ο Αχαιός βουλευτής, αναφέροντας μάλιστα ότι, αυτές δίνονται όχι μόνο σε όλους τους αγρότες της ΕΕ αλλά και στην Αμερική με βασικό στόχο της επάρκεια των τροφίμων.

Κατά την ομιλία του έθεσε έξι καίριους άξονες της Ενιαίας πολιτικής που πρέπει να διαμορφωθεί για τον αγροτικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα:

Ακραία καιρικά φαινόμενα: «Πρέπει να βγάλουμε από το λεξιλόγιό μας την έκφραση «ακραία καιρικά φαινόμενα». Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο είναι κανονικά. Με αυτά πρέπει να ζούμε, άρα πρέπει να μπορέσουμε, να φτιάξουμε το κομμάτι της ασφάλισης, ακόμα και το κομμάτι της παραγωγής μας, με βάση τα νέα καιρικά φαινόμενα».

Διαχείριση της νέας ΚΑΠ: «Είπαμε ότι η προηγούμενη ΚΑΠ μας έδωσε πάρα πολλά χρήματα. Πάρα πολύ ωραία… Στο τέλος της προηγούμενης διακυβέρνησης όμως, η απορρόφηση ήταν στο 40% περίπου. Άρα, εν μέσω κρίσης καταφέραμε να εξασφαλίσουμε για την ελληνική γεωργία μόνο το 40% των χρημάτων. Γι’ αυτό και η διαχείριση είναι κάτι πολύ σημαντικό. Θα είναι ίδια ή θα γίνει με κάποιον διαφορετικό τρόπο; Θα είναι πιο γρήγορη; Θα είναι εμπροσθοβαρής; Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία που δεν έχουν να κάνουν με νούμερα στον αέρα, αλλά με μεταφορά πραγματικών χρημάτων προς τους Έλληνες αγρότες»

Εθνική στρατηγική και υποδομές: «Οι υποδομές μας στον αγροτικό τομέα είναι γερασμένες. Εγγειοβελτιωτικά έχουν να γίνουν πάρα πολλά χρόνια. Οι ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ είναι υπό κατάρρευση. Όλη η Ευρώπη μιλάει για υπογειοποιημένα δίκτυα διαχείρισης νερού και εμείς ακόμη μιλάμε για προέκταση διωρύγων ή για εκτροπές ποταμών, μερικές ή πολύ μερικές. Υπάρχει πραγματικά ένα εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του νερού; Πρέπει να μιλήσουμε για ταμιευτήρες επιφανειακών υδάτων που θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε. Αυτό θα ήταν μία εθνική πολιτική που θα μπορούσε να κουμπώσει με κάποιον από τους πυλώνες της ΚΑΠ».

Τεχνολογία: «Είναι ωραίο να μιλάμε για ευφυή γεωργία και να θέλουμε να την επιδοτήσουμε. Όμως, θέλουμε να φτιάξουμε μια νέα βιομηχανία «τρακτέρ», δηλαδή να αγοράζουμε τεχνολογία από ξένους και να τη χρησιμοποιούν οι Έλληνες αγρότες ή από μόνοι μας να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τεχνολογία ευφυούς γεωργίας;»

Δάκος και ασθένειες: «Υπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα που αρχίζουν και δημιουργούν αισθητήρες παρακολούθησης πληθυσμών του δάκου, επίσης υπάρχουν drones που κάνουν μικρό-ψεκασμούς. Σε αυτές τις ελληνικές προσπάθειες πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και να μην αγοράζουμε τεχνολογία από το εξωτερικό».

Κλιματική αλλαγή: «Η κλιματική αλλαγή, πέρα από πρόβλημα, μπορεί να είναι μια ευκαιρία. Για παράδειγμα, στην Ουγγαρία έχει φτιαχτεί ίσως ο μεγαλύτερος προσομοιωτής για την κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε να βρίσκουν νέες ποικιλίες και πολλαπλασιαστικό υλικό που να είναι πιο κοντά στα νέα καιρικά φαινόμενα. Πιστεύω ότι η έρευνα για νέες ποικιλίες, μιας και η χώρα μας είναι στον πυρήνα της κλιματικής αλλαγής, είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να τη χάσουμε.»