Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει συνεχώς “αστυνομοκρατία”, αλλά θέλει και κεντρώους ψηφοφόρους

Το σύνθημα περί “αυταρχικού κράτους της δεξιάς” πλανιέται στην Κουμουνδούρου με αφορμή τις “μαχες” κατοίκων- ΜΑΤ σε Χίο – Μυτιλήνη αλλά και τα περιστατικά στην ΑΣΟΕΕ ( ο ειδικός φρουρός με το πιστόλι και η χθεσινή “εισβολή” των ΜΑΤ ).

Η επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη ( εκ των δημοφιλέστερων υπουργών της Κυβέρνησης) περί “καταστολής” και αυταρχισμού που εξαπολύει διαρκώς ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ , έχει συγκεκριμένη στόχευση και χαρακτηριστικά: Να αρδευτούν οφέλη από την δεξαμένή των “αντιδεξιών” και “κεντρώων” ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν παγίως με καχυποψία το Δόγμα περί “νόμου” και “τάξης”.

Το πρόσφατο περιστατικό με τον ειδικό φρουρό στην ΑΣΟΕΕ είναι δεδομένο ότι θα επιχειρηθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλέσει συζήτηση στην Βουλή. Ο αρμόδιος τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης άλλωστε, προανήγγειλε χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποβάλει σχετική επερώτηση.

Ο ίδιος μάλιστα ( και με χθεσινή του δήλωση) επιμένει να ρωτά πότε προσελήφθη ο αστυνομικός που ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας προέταξε το όπλο του στην ΑΣΟΕΕ.

Η ερώτηση αποσκοπεί στην μομφή εναντίον της Κυβέρνησης ότι η προσέλαβε 1500 ειδικούς φρουρούς χωρίς τις απαιτούμενες διαδικασίες και τους έθεσε σε υπηρεσία, ανεκπαίδευτους, για “μικροπολιτικούς” λόγους.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου, από το ταε κβο ντο το περασμένο Σάββατο, εγκάλεσε την Κυβέρνηση για “καταστολή” που έχει λάβει γενικευμένο χαρακτήρα και “επικοινωνιακή” διαχείριση της δημόσιας τάξης.

Στο ίδιο πλαίσιο ανήκει και μέρος της κριτικής που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση για την διαχείριση του προσφυγικού στα νησιά.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων σε Χίο και Μυτιλήνη για την κατασκευή των κλειστών κέντρων ( στα οποία προχωρά η κυβέρνηση ακάθεκτη στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας για την υλοποίηση του σχεδίου της) αλλά κυρίως οι συγκρούσεις των τελευταίων ωρών με τα ΜΑΤ, αποτελούν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα ακόμη πεδίο να επενδύσει σε ρητορική περί “καταστολής”.

Έχει πάντως ενδιαφέρον το “μείγμα” στη ρητορική που αναπτύσσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα περί Δημόσιας Ασφάλειας.

Με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις ( όπως εκείνος ο βουλευτής που είχε πει για τον “τοξοβόλο” του Συντάγματος, “σιγά τον εγκληματία”), η Κουμουνδούρου έχει αποστεί “ακροαριστερών” διατυπώσεων που ενστερνίζονταν στον δημόσιο λόγο τους στελέχη τους, προ της “συστημικής” στροφής του κόμματος το 2015.

Εν ολίγοις, ποντάρουν στα αντιδεξιά ανακλαστικά ( και των παραδοσιακών ΠΑΣΟΚικών ) ψηφοφόρων μεν αλλά δεν ρισκάρουν όμως να χάσουν το Κεντρώο κοινό δε, με ακραίες απόψεις ( περί κατάργησης των ΜΑΤ) που διατύπωναν τον καιρό της αντιμνημονιακής τους “αίγλης”, για να μην σκιάξουν τους “προοδευτικούς πολίτες” της “νέας κεντροαριστεράς” την οποία συγκροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα επαναλαμβάνει εσχάτως , συχνά ότι η Ασφάλεια είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας.