Σε κατάσταση καραντίνας περιοχές στη Λομβαρδία και το Βένετο

Σε μία έκδηλη προσπάθεια να αποδραματοποιήσει την κατάσταση και να χαλιναγωγήσει στο μέτρο του δυνατού ενδεχόμενο πανικό στην ιταλική κοινωνία, ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε παρενέβη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και μετά τη λήψη των πρώτων αυστηρών μέτρων δηλώνοντας: «Δεν θα μετατρέψουμε την Ιταλία σε ένα απέραντο λαζαρέτο».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε προφανώς στις ειδικές εγκαταστάσεις που ήταν διάσπαρτες στις ακτές της Μεσογείου τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση και στις οποίες εγκαθιστούσαν ανθρώπους που θεωρούνταν ύποπτοι για τη μετάδοση της πανούκλας. Εκεί και υπό φρούρηση περνούσαν τα πληρώματα και οι επιβάτες των πλοίων την περίφημη καραντίνα, που σήμαινε 40 ημέρες σε απομόνωση.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως η κατάσταση στη Β. Ιταλία έχει ήδη ξεφύγει από τα χέρια της διοίκησης, αφού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ανήλθαν στους 4 οι νεκροί από τον κορωνοϊό και στους 132 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι ιταλικές αρχές αδυνατούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια το περίφημο κρούσμα μηδέν, δηλαδή το άτομο το οποίο επιμόλυνε τους πρώτους ανθρώπους στην ιταλική χερσόνησο.

Προφανώς η Ιταλία δεν ζει πλέον στον Μεσαίωνα και δεν πρόκειται να ισχύσουν δομές τύπου ««λαζαρέτου», παρ’ όλα αυτά ήδη και κυρίως στη Β. Ιταλία έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού ή όπως λέγεται πλέον επίσημα SARS–CoV–2. Όπως δηλώνουν οι αρχές, σίγουρα ο ιός αυτός είναι εξαιρετικά μολυσματικός, αλλά σπανίως θανατηφόρος. Και οι τέσσερις νεκροί στην Ιταλία είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Στο Πιε Μόντε την Τεριέστη, τις ορεινές περιοχές των Άλπεων και στην Αιμίλια Ρομάνα, δηλαδή σε όλον τον Ιταλικό Βορά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά, τουλάχιστον έως την 1η Μαρτίου

Επίσης, όλες οι λειτουργίες στις εκκλησίες έχουν αναβληθεί καθώς και το σύνολο σχεδόν των αθλητικών συναντήσεων παντός είδους. Τις πόρτες τους έκλεισαν όλα τα μεγάλα μουσεία. Κλειστό είναι το Duomo στο Μιλάνο (Ο Μητροπολιτικός Ναός) καθώς και το κτήριο της La Skala Di Milano.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής ο δήμαρχος της Βενετίας, ανακοίνωσε την διακοπή όλων των εκδηλώσεων για το περίφημο καρναβάλι της πόλης. Το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο μετά τη διαπίστωση ότι νόσησαν δύο άτομα στην πόλη της Βενετίας αλλά και άλλα που προέρχονται από κοινότητες γύρω από τη μεγάλη πόλη του ιταλικού Βορά.

Όπως σημειώνει και η εφημερίδα Liberation, η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία εφαρμόζει μέτρα καραντίνας έχοντας απομονώσει 11 κοινότητες για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού. Πιο συγκεκριμένα, στη Β. Ιταλία περί τα 52.000 άτομα αντελήφθησαν όταν ξύπνησαν την Κυριακή πως ζουν σε περιοχές όπου απαγορεύεται τόσο η έξοδος όσο και η είσοδος σε αυτές.

Το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων αλλά και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ακολουθεί και η προσωρινή διακοπή εργασιών σε διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις, με την ιταλική κυβέρνηση να προσπαθεί να περιορίσει κάτω από έναν τεράστιο κώδωνα ασφαλείας μια μεγάλη περιοχή της Λομβαρδίας και της Βενετίας, ώστε να φρενάρει, εάν είναι δυνατόν, την εξάπλωση της επιδημίας

Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, το επίκεντρο όπου πρωτοπαρουσιάστηκε ο ιός στην Ιταλία βρίσκεται στο Codogno κοντά στο Μιλάνο. Πιο συγκεκριμένα, μία δημοσιογραφική ομάδα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, AFP, παρατήρησε ότι στην κοινότητα αυτή, οι δρόμοι ήταν έρημοι και μάλιστα το βραδάκι του Σαββάτου. «Είμαστε όλοι τρομοκρατημένοι αλλά σταυρώνουμε τα δάχτυλα ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά», είπε η Ρόζα, υπάλληλος σε φαρμακείο.

«Όλοι φοβόμαστε ότι μπορεί να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα με βασικά είδη πρώτης ανάγκης».

Τέσσερις νεκροί και 132 είναι μέχρι στιγμής ο επίσημος απολογισμός της μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, Angelo Borelli. Η διασπορά των κρουσμάτων, ανά γεωγραφική περιοχή, είναι:

89 στην Λομβαρδία (περιφέρεια του Μιλάνο), 25 στο Βένετο, 9 στην Αιμιλία Ρομάνα (γύρω από την Μπολόνια), 6 στο Πιε Μόντε (Τορίνο) και άλλα τρία νοτιότερα στην περιοχή Λάτσιο κοντά στη Ρώμη. Η Πολιτική Προστασία ανέφερε πως έως τώρα πραγματοποιήθηκαν 3.000 τεστ εντοπισμού του κορωνοϊού.

Οι Ιταλοί, φοβούμενοι την εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν αδειάσει τα προϊόντα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Και η Γαλλία προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη επιδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Olivier Veran, ο οποίος δήλωσε πως παρακολουθείται στενά η εξέλιξη της ασθένειας στην Ιταλία. Πάντως το πρωί της Δευτέρας το Παρίσι ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει λόγος για να κλείσουν τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας.

Το Ιράν έλαβε άμεσα και εξαιρετικά αυστηρά μέτρα μετά τον εντοπισμό άλλων 10 κρουσμάτων που ανέβασαν τον αριθμό των ατόμων που νοσούν σε 28. Αναφέρονται 5 νεκροί στη χώρα αυτή. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ανακοίνωσε από το Σάββατο πως κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όλων των επιπέδων σε 14 περιφέρειες της χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Τεχεράνης. Ο ΠΟΫ εξέφρασε την ανησυχία του για την ταχύτητα με την οποία επεκτάθηκε η μόλυνση από τον κορωνοϊό στο Ιράν.

Στη Ν. Κορέα έπειτα από την ανακοίνωση άλλων δυο νεκρών, ο αριθμός των ασθενών που κατέληξαν μετά από μόλυνσή τους από τον ιό, ανέρχονται σε 4 αλλά ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που ήδη νοσούν ανέρχεται σε 556. Από αυτά τα κρούσματα 100 περίπου άτομα μολύνθηκαν από τον ιό από ένα και μόνο νοσοκομείο στην πόλη Cheongdo όπου η περίφημη αίρεση «η Εκκλησία του Shincheonji του Ιησού», έχει παρά πολύ μεγάλη επιρροή. Εκατοντάδες μέλη αυτής της σέκτας έχουν επιμολυνθεί από τον ιό. Και όλα αυτά ξεκίνησαν από μία 61 ετών γυναίκα, η οποία παρόλο που υπέφερε από υψηλό πυρετό συμμετείχε σε τουλάχιστον 4 λειτουργίες.

Επίσημα στοιχεία για την Κίνα

Αργά το βράδυ της Κυριακής και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι νεκροί στην Κίνα έφτασαν τους 2442. Μετά και από την ανακοίνωση 97 νέων κρουσμάτων που κατέληξαν. Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως διαπιστώθηκαν 648 νέα κρούσματα που σημαίνει ότι το σύνολο των κρουσμάτων που νοσούν από τον ιό ανέρχεται σε 77.000.

Μεγάλος κίνδυνος για την Αφρική

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, επισήμανε πως μεγάλες περιφέρειες της Αφρικής, δεν είναι σωστά θωρακισμένες, για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ιού αφού διαθέτουν πρωτόγονα συστήματα υγείας τα οποία δεν μπορούν να υψώσουν έναν τοίχος στην μολυσματική ικανότητα του νέου ιού. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή από το Κέντρο Μολυσματικών Ασθενειών, του Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία τα 2/3 των κρουσμάτων που μολύνθηκαν και έφυγαν από την Κίνα δεν εντοπίστηκαν από τους μηχανισμούς Υγείας στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό σημαίνει απλά πως υπάρχουν ανεξέλεγκτοι πυρήνες μόλυνσης που είναι δραστήριοι αυτή την περίοδο και τους οποίους δεν έχει εντοπίσει ο ΠΟΫ.

Πηγές: Le Monde, Liberation