Δένδιας: Να στείλουμε ομόφωνο μήνυμα πλήρους ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη η διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων με τίτλο «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ», στην οποία συμμετέχουν υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε τους ομολόγους του να στείλουν σήμερα ομόφωνο και σαφές μήνυμα πλήρους ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το μέλλον των Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ», τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι έτσι θα έρθει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή. Και πρόσθεσε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ η ΕΕ να διατηρήσει το μομέντουμ της διεύρυνσης, δεδομένου ότι έχει ήδη χάσει ένα μέλος, τη Βρετανία.

διασκεψη-5

Επίσης, ανέφερε ότι οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην ευρωπαϊκή τους ατζέντα, ωστόσο, τόνισε πως η ένταξη στην ΕΕ είναι επιλογή, για την οποία «πρέπει να κερδίσουμε τις καρδιές των λαών».

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κρατήσουμε το ευρωπαϊκό όραμα αξιόπιστο και στιβαρό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «εμείς, οι γειτονικοί λαοί της ευρύτερης περιοχής έχουμε κοινό πολιτισμό, κοινές προκλήσεις κι έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ευημερίας και δημοκρατίας».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην επιλογή της Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή της διάσκεψης, επισημαίνοντας ότι η πόλης είναι εμβληματική για τα Βαλκάνια, αποτελεί σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και ενώνει την τρεις ηπείρους.

διασκεψη-1

Ποιοι συμμετέχουν

Στη διάσκεψη, η οποία πραγματοποιείται ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ζάγκρεμπ, τον ερχόμενο Μάιο, δίνουν το παρών όλες οι χώρες των Βαλκανίων, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή (Adriatic Ionian Initiative και SEECP).

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κροατίας (Προεδρία Συμβουλίου ΕΕ), Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας, της Σλοβενίας και του Κοσόβου, καθώς και ο ασκών χρέη ΥπΕξ της Αλβανίας, o υφυπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και η αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας.

Μέρος λαμβάνουν επίσης η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Helga Schmid, καθώς και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη διάσκεψη επρόκειτο να συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, ο οποίος τελικά δεν προσήλθε εξαιτίας των κρουσμάτων κοροναϊού που έχουν σημειωθεί, και αντικαταστάθηκε από τον πρέσβη της χώρας.

Πηγή: GRTimes