(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Ημερίδα για τις απειλές του διαδικτύου – Η Μαρία Σπυράκη σε εκστρατεία ασφαλούς πλοήγησης

Tην ευκαιρία να ενημερωθούν για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχαν μαθητές από Γυμνάσια της Πάτρας, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών
Η διοργάνωση έγινε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και την Ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ασφαλές διαδίκτυο στην ΕΕ.
Η κ. Σπυράκη συνόψισε τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά και οι έφηβοι, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, ενώ ενημέρωσε τους μαθητές και τους καθηγητές για τις στρατηγικές που αναπτύσσει η Ευρωπαική Ενωση για την ασφαλή πλοήγηση των αυριανών πολιτών.
Η επαφή με ψευδείς ειδήσεις (fake news), η παραβίαση της ιδιωτικότητας, η επαφή με άγνωστους, η ρητορική μίσους, η υποβάθμιση της προσωπικότητας και η αποπλάνηση (grooming), αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για έναν νεαρό χρήστη τους διαδικτύου, με τους γονείς και τους καθηγητές να καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αλλά και ενημερωμένοι.
Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η κ. Σπυράκη είναι αποκαλυπτικά. Ενας στους τρεις χρήστες του διαδικτύου είναι παιδί, με τα μισά παιδιά ηλικίας από 11 έως 16 ετών να έχουν έλθει σε επαφή τουλάχιστον με έναν από τους προαναφερθέντες κινδύνους.
Προβληματισμό πάντως προκαλεί αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας, σύμφωνα με την οποία το 51% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν ελλιπή ενημέρωση για το διαδίκτυο, με το 86% να ανησυχεί για τους κινδύνους που αυτό περιέχει. Αρκεί απλά να σκεφτούμε ότι όταν μιλάμε για το διαδίκτυο, αναφερόμαστε σε έναν «χαοτικό» κόσμο με 3.8 εκατομμύρια αναζητήσεις στο google κάθε λεπτό και πάνω από 5.000 tweets ανά ώρα.
Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας συμβούλευσε τους μαθητές να μην δίνουν στη δημοσιότητα τα προσωπικά τους στοιχεία καθώς υπάρχει αδυναμία ελέγχου στο πως αυτά διακινούνται και που καταλήγουν, θέτοντας παράλληλα ως πηγή του προβλήματος τη σύγχυση των ορίων ανάμεσα στην κοινωνική και ιδιωτική ζωή.
Κλείνοντας, η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στη στρατηγική που αναπτύσσει η Ευρωπαική Ένωση για την αντιμετώπιση των ψηφιακών κινδύνων, με βασικό στόχο να αποτελεί η μελλοντική υποχρέωση όλων των πλατφορμών (social media, video games κ.λπ.) να αναπτύξουν λογισμικό ασφαλείας που θα ανιχνεύει τυχόν ενοχλητικό περιεχόμενο. Ενα σημαντικό προληπτικό μέτρο -κυρίως – για τους νεαρούς χρήστες του διαδικτύου.
Εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου, η Κατερίνα Ψαρουδάκη με τη σειρά της υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων. Οπως δήλωσε «η μεγαλύτερη απειλή, στην πραγματικότητα, είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Είναι γεγονός ότι δεν προστατεύουμε επαρκώς τα προσωπικά μας δεδομένα, τα οποία μας καθιστούν εντοπίσημους στον πραγματικό κόσμο», με την ίδια να εκφράζει τον προβληματισμό της για τη διαπίστωση ότι πολλά παιδιά του Δημοτικού δηλώνουν ψεύτικη ηλικία για να έχουν ολοκληρωμένη πρόσβαση στο ψηφιακό υλικό. Θυμίζουμε ότι η ηλικία ψηφιακής συναίνεσης στην Ελλάδα είναι τα 15 έτη.
Κλείνοντας η κ. Ψαρουδάκη έθιξε και το ζήτημα των ψηφιακών εθισμών στα social media και στα video games που φυσικά δεν αφορά μόνο τους εφήβους και τα παιδιά αλλά και το γενικό πληθυσμό. Ενα πρόβλημα της εποχής μας που παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας: 1 στα 10 παιδιά της Ευρώπης παραδέχεται ότι η διασκεδάζει περισσότερο παίζοντας video games παρά με τους φίλους του.
Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από τη 25η Μαΐου του 2018, βρίσκεται σε εφαρμογή ο Ευρωπαϊκός νόμος GDPR, o οποίος προσφέρει στους πολίτες της ΕΕ, νέα δικαιώματα ως προς το πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά μας δεδομένα, ενώ παράλληλα αποτελεί και σημαντική δικλείδα ασφαλείας για τα παιδιά και τους εφήβους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτούνται περισσότερα μέτρα.
Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκαν προτάσεις των μαθητών πώς μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια.