Οι απρόσμενοι παράγοντες που γερνούν το δέρμα μας

Χρησιμοποιούμε τα καλύτερα αντιγηραντικά συστατικά, περιποιούμαστε ανελλιπώς το δέρμα μας και εφαρμόζουμε ευλαβικά κάθε πρωί την αντηλιακή μας κρέμα. Ωστόσο, οι μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες και οι πιεστικοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, αποδεικνύουν ότι οι καλές μας συνήθειες δεν είναι αρκετές για να προστατέψουν το δέρμα μας.

Μάθετε ποιοι είναι οι 4 απρόσμενοι παράγοντες που κάνουν το δέρμα μας να γερνάει πρόωρα και τι μπορείτε να κάνετε ώστε να αναστρέψετε τη φθορά.

1. Ανεπαρκής ύπνος

Η έλλειψη ύπνου δεν έχει αντίκτυπο μόνο στα επίπεδα ενέργειάς σας. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να είναι η αιτία που ευθύνεται για την κουρασμένη όψη σας, προκαλώντας σας σακούλες κάτω από τα μάτια, μαύρους κύκλους και λεπτές γραμμές. Όπως το μυαλό και το σώμα σας, έτσι το δέρμα σας αναζωογονείται ενώ κοιμάστε.

Όταν ο οργανισμός σας δεν έχει ξεκουραστεί επαρκώς, παράγει μια περίσσεια κορτιζόλης, η οποία οδηγεί σε διάσπαση του κολλαγόνου και οδηγεί στην πρόωρη γήρανση του δέρματος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα απελευθερώνει αυξητική ορμόνη, η οποία αυξάνει τη μυϊκή μάζα και ενισχύει το δέρμα, αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε αυτό και χαρίζοντάς σας μια λαμπερή επιδερμίδα.

Κάντε προτεραιότητα την ξεκούρασή σας και βάλτε στόχο τις επτά έως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ώστε να ενισχύσετε την αναδόμηση του δέρματός σας και να το βοηθήσετε να προστατευτεί από την έκθεση σε επιβλαβή στοιχεία της ημέρας, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία.

2. Ατμοσφαιρική ρύπανση

 

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επιζήμια για το περιβάλλον, ωστόσο μπορεί επίσης να επιβαρύνει την επιδερμίδα μας.

Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών μας μειώνονται. Όταν οι ελεύθερες ρίζες (ένας συνδυασμός των δικών μας και εκείνων που απορροφούμε από το περιβάλλον) αρχίζουν να ξεπερνούν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του σώματός μας, εμφανίζεται αυτό που ονομάζουμε οξειδωτικό στρες. Αυτή η διαδικασία διασπά το κολλαγόνο και το DNA του δέρματος και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες και πανάδες.

Για να επιβραδύνετε αποτελεσματικά και να αποτρέψετε τα ορατά σημάδια της γήρανσης, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τα αίτια της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο. Ισχυρά συστατικά όπως η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες.

3. Διαταραγμένο μικροβίωμα δέρματος

 

Το δέρμα μας φιλοξενεί ένα πλούσιο οικοσύστημα μικροοργανισμών (βακτήρια, ιούς, μύκητες) που συνυπάρχουν στην επιφάνειά του. Αυτό ονομάζεται μικροβίωμα.

Το μικροβίωμα του δέρματος επηρεάζεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο τόπος όπου ζούμε, το επάγγελμα που κάνουμε, η διατροφή μας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα αντιβιοτικά και τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε. Όταν τα βακτήρια που ζουν εκεί αναπαράγονται με αρμονικό ρυθμό, το δέρμα μας είναι υγιές. Όταν όμως η ισορροπία της χλωρίδας του δέρματος διαταραχθεί, τότε τα φιλικά βακτήρια που ζουν εκεί γίνονται παθογόνα και προκαλούν προβλήματα. Έτσι, καταλήγουμε με δέρμα ξηρό, ευερέθιστο και ευαίσθητο ή ενδεχομένως ακνεϊκό.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες που εμφανίζουν πρόωρα σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες, παρουσιάζουν ένα μικροβίωμα δέρματος πιο κοντά σε αυτό μιας μεγαλύτερης σε ηλικία γυναίκας.

Τα σύγχρονα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς και βακτήρια έτσι ώστε να θρέψουν και να ενισχύσουν τα καλά βακτήρια του δέρματος. Χωρίς τις σκληρές χημικές ουσίες και το αλκοόλ, αυτές οι καινοτόμες τοπικές λύσεις συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας των βακτηριδίων.

4. Ανθυγιεινή διατροφή

 

Το υγιές δέρμα ξεκινάει εκ των έσω. Τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή κορεσμένα λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε επιταχυνόμενο σχηματισμό ρυτίδων. Η φλεγμονή έχει επίσης αποδειχθεί ότι βρίσκεται πίσω από άλλα δερματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ακμής και των διευρυμένων πόρων.

Μέσω της γλυκοζυλίωσης, τα σάκχαρα που βρίσκονται σε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη κολλούν στο κολλαγόνο και την ελαστίνη και σταδιακά τα εξασθενίζουν, οδηγώντας σε ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος. Ενώ η γλυκοζυλίωση δεν μπορεί να αποφευχθεί τελείως, μπορεί να επιβραδυνθεί μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποφύγετε, λοιπόν, τις τροφές που είναι πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα και επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και την εξασφάλιση μιας υγιούς επιδερμίδας, επιλέξτε επίσης τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλφα-λινολενικά οξέα (ALA), όπως αβοκάντο, σολομό, βατόμουρα και μαύρη σοκολάτα. Αυτές οι αντιοξειδωτικές τροφές βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από βλάβες του DNA.

vita.gr