Πλειστηριασμοί

Είναι οξύμωρο: Την Πρωτομαγιά, τη μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη, θα τεθεί σε ισχύ το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας, δηλαδή η βίαιη αρπαγή της λαϊκής περιουσίας, το ξεσπίτωμα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που συγκαταλέγονται στις αδύνατες οικονομικά ομάδες, καθώς βιώνουν τη σχετική ή την απόλυτη φτώχεια!

Είναι σαφές πως -και- η σημερινή κυβέρνηση λειτουργεί ως εκτελεστικός λογιστής των Δανειστών της χώρας, εφαρμόζοντας την ακραία και συνάμα ανάλγητη μνημονιακή δέσμευση, για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, που συνεπάγεται αυτομάτως τη διενέργεια 140.000 πλειστηριασμών πρώτης και κύριας κατοικίας έως το 2022.

Το απύθμενο θράσος, δε, του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, εντοπίζεται στην απόπειρα καθησυχασμού των ευάλωτων ομάδων, καλώντας τες να ενταχθούν στις διατάξεις του Νόμου 4605/2019 (της προηγούμενης κυβέρνησης) περί προστασίας της πρώτης κατοικίας, μολονότι γνωρίζει την παταγώδη αποτυχία της εν λόγω νομοθετικής διάταξης.

Υπενθυμίζω ότι, για τη συγκεκριμένη διάταξη εκδήλωσαν ενδιαφέρον, κατά τον ένα χρόνο λειτουργίας της, περίπου 70.000 δανειολήπτες, κατόρθωσαν να εντάξουν στοιχεία στη σχετική πλατφόρμα λιγότεροι από 2.000 και εξ αυτών ρύθμισαν τις οφειλές τους μόλις 350.

Εν ολίγοις, σ’ αυτή τη διάταξη – φιάσκο, το λεγόμενο εξωδικαστικό μηχανισμό, καλούν τα σημερινά κυβερνητικά στελέχη 400.000 δανειολήπτες να ενταχθούν μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, δηλαδή έως τα τέλη Απριλίου… Αυτό, λοιπόν, δεν συνιστά μόνον στάχτη στα μάτια, αλλά ωμή κοροϊδία των αναξιοπαθούντων.

Η κοροϊδία, μάλιστα, εκτείνεται και σε εξαγγελίες τύπου ότι «υπάρχει πολιτική βούληση για άσκηση στοχευμένης προνοιακής πολιτικής, π.χ., χορήγησης επιδόματος ενοικίου για όσους χάνουν το σπίτι τους».
Μ’ άλλα λόγια, θα επιδοτούνται μ’ ένα ποσό της τάξης των 100 έως 200 ευρώ ξεσπιτωμένα νοικοκυριά, για να αναζητήσουν στέγη!

Μια αναζήτηση που, στις περισσότερες των περιπτώσεων, θα αποβεί άκαρπη, καθώς, για παράδειγμα, μόνον στην ΑΘήνα, όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας, εξαιτίας της επικυριαρχίας του μοντέλου ενοικίασης “Airbnb”, ούτε υπόγεια γκαρσονιέρα σε υποβαθμισμένη περιοχή δεν θα μπορεί να βρει μια οικογένεια, με τα… προνοιακά ψίχουλα.

Δεδομένου δε, ότι, επτά στους δέκα πολίτες, έχουν σχεδόν μηδενικές αποταμιεύσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας, οι επικείμενοι μαζικοί πλειστηριασμοί και οι συνεπακόλουθες εξώσεις, θα έχουν ως φυσική συνέπεια να πεταχτούν στην κυριολεξία στο δρόμο οι λαϊκές οικογένειες.

Και το ερώτημα που τίθεται, λίγο πριν εκτυλιχθεί ένα δράμα ανεξέλεγκτων διαστάσεων, είναι ένα: Θα τους αφήσουμε να αφανίσουν τις ζωές μας ή θα αντισταθούμε σθεναρά;

H δημοτική Αρχή της Πάτρας βρίσκεται σταθερά στις επάλξεις, αγωνιζόμενη ενάντια σε όλους όσοι επιχειρούν να ξεσπιτώσουν τους αδύνατους οικονομικά συμπολίτες.

της Βίβιαν Σαμούρη, Αντιδημάρχου Υγείας