ΠΑΤΡΑ: Θλίψη στην πολιτική κηδεία του αγωνιστή Μιχάλη Βασιλάκη – Στεφάνι έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας

Σε κλίμα οδύνης και συγκίνησης, παρουσία συγγενών, πολιτικών και προσωπικών του φίλων, πραγματοποιήθηκε χθες νωρίς το απόγευμα στο α’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας, στην Ανθούπολη, η κηδεία του γραμματέα του ΕΑΜ Μιχάλη Βασιλάκη.
Μια διαδικασία για αρκετούς πρωτόγνωρη η οποία πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Κοιμητηρίου επί της οδού Πανεπιστημίου που είχε κατακλυστεί από τον κόσμο, με υπόκρουση πολιτικά και αγωνιστικά τραγούδια και τον επικήδειο λόγο της νεαρής Μαρίας Βασιλάκη, κόρης του εκλιπόντος, και της συζύγου του Ουρανίας Μπίρμπα.
Η πολιτική τελετή του ύστατου αποχαιρετισμού ήταν όπως ο ίδιος τη θέλησε, μια διαδικασία που τίμησε σύσσωμος ο κόσμος της μαχόμενης Αριστεράς, μ’ ένα δάκρυ για τους κοινούς αγώνες που έκλεισαν αλλά και μια υπόσχεση για νέες σελίδες με διεκδικήσεις βασισμένες πάνω σε αξίες και οράματα.
Ξεχώρισαν τα μέλη και στελέχη του ΕΑΜ που ο ίδιος ίδρυσε αλλά και οι συμπρωταγωνιστές του αγώνα που έδωσε για τη δίκη των υπευθύνων για τον φόνο του Νίκου Τεμπονέρα.
Ο επικήδειος της Μαρίας Βασιλάκη ήταν μια συγκλονιστική αναφορά στο παρελθόν ενός ανιδιοτελή μαχητή για τα δίκαια της λαϊκής και εργατικής τάξης τα οποία υπηρέτησε. Δίνοντας κάθε χρόνο, όπως και στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, κατά την τελευταία ομιλία του στο μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα, με το χαρακτηριστικό τόνο, την γροθιά υψωμένη.
«Μου είναι δύσκολο να φανταστώ την 9η Γενάρη χωρίς τον Μιχάλη, να μας δίνει κουράγιο και δύναμη, μπροστά από το μνημείο, με τη γροθιά του ψηλά. Μου είναι δύσκολο να καταλάβω, πως κάποιος άλλος θα μπορούσε να μεταφέρει καλύτερα, τα επίδικα για την εργατική τάξη, στο σήμερα. Γιατί αυτό ήταν ο Μιχάλης, βροχοποιός» ανέφερε στον αποχαιρετισμό του ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιος του Νίκου Τεμπονέρα
Ανάμεσα στους παρόντες, η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο πρώην περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Ριζούλης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, ο επικεφαλής Γιώργος Ρώρος και στελέχη του συνδυασμού «ΩΡΑ Πατρών», ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές ενώ στεφάνι απέστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Επηρέασε καθοριστικά το σύνολο της Αριστεράς στην πόλη του αλλά και ευρύτερα. Βρέθηκε πάντοτε στην πρώτη γραμμή των αγώνων και συνέβαλε στο εγχείρημα της ενότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια εξέφρασε με ανακοινώσή του το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
Η ταφή του εκλιπόντος, ο οποίος έδωσε με κουράγιο τη μάχη για τη ζωή του στην ΜΕΘ του ΠΓΝΠ, έγινε στο Κοιμητήριο της Αγίας Τριάδας Ζαρουχλαιίκων.