ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας πετάει το γάντι στους διαφωνούντες με την… Προοδευτική Συμμαχία

Η πρόσφατη ταραχώδης συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διέρρηξε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με την εσωκομματική αντιπολίτευση και ορισμένα ιστορικά στελέχη του κόμματος, όπως είναι ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης και άλλοι.

Σε βαθμό, που να οδηγήσει τον κ. Τσίπρα να κάνει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση κάποιους ελιγμούς και παράλληλα χθες, μέσω συνέντευξή του στον «Alpha», να καλέσει όσους διαφωνούν με τις επιλογές του να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι να υπονομεύουν την προσπάθεια.

Μάλιστα επικαλέστηκε τις δύο διασπάσεις που υπήρξαν στον ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών, μία όταν ο Φώτης Κουβέλης ίδρυσε τη ΔΗΜΑΡ και η δεύτερη με τον Πάνο Λαφαζάνη το 2015. «Εμείς όταν διαφωνούμε δεν υπονομεύουμε, ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του» είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόκληση προς τους διαφωνούντες εμπεριέχει προφανώς και την απειλή της ρήξης, εάν η άλλη πλευρά συνεχίζει να αντιδρά, όπως θεωρεί η ηγεσία, στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά.

Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε, υπό την εσωκομματική πίεση, που εκφράστηκε και με την οριακή επικράτηση της πρότασής του για ισότιμη αντιμετώπιση των «ψηφιακών» μελών του ΣΥΡΙΖΑ, να αναβάλλει την προγραμματισμένη γι’ αυτό το σαββατοκύριακο συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας, για δύο εβδομάδα – στις 8 Μαρτίου θα συνέλθει τελικά. Η κίνηση αυτή μοιάζει και ως προθεσμία να καμφθούν οι αντιδράσεις, οι οποίες μάλιστα τον οδήγησαν το περασμένο σαββατοκύριακο να μην ανακοινώσει την πρότασή του για την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει ήδη κάνει την επιλογή του και αυτή θα είναι η «Προοδευτική Συμμαχία», όπως άλλωστε έχει καθιερωθεί ως τώρα. Θέλει όμως να συναποφασιστεί με τους συνεργαζόμενους στις 8 Μαρτίου και να λήξει εκεί, χωρίς περαιτέρω φασαρία, καθώς η πτέρυγα των «53» και άλλοι κομματικοί θεωρούν ότι τις τελικές αποφάσεις πρέπει να τις λάβει το συνέδριο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να συνεχιστεί ένα κλίμα εσωστρέφειας μέχρι τον Μάιο, που είναι προγραμματισμένη αυτή η διαδικασία.

Η συμπόρευση άλλωστε με τη σοσιαλδημοκρατία είναι δεδομένη, καθώς ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να παρίσταται, έστω ως παρατηρητής, στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – κάτι που θα κάνει και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες!