Ποιες υπερτροφές να αναζητήσετε στα καλλυντικά

Με τόσες σημαντικές ουσίες που περιέχουν, ήταν θέμα χρόνου να εισαχθούν σε κοσμετολογικές φόρμουλες που κάνουν τη διαφορά.

Μύρτιλο

Ή αλλιώς blueberry. Αυτό το εύγευστο είδος μούρου περιέχει μια πληθώρα συστατικών που βοηθούν το δέρμα να διατηρείται νεανικό. Καταρχάς, έχει εξαιρετικά ισχυρή αντιγηραντική δράση, χάρη στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και Ε. Ειδικά η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για τον σχηματισμό του κολλαγόνου, της πρωτεϊνης που διατηρεί ανθεκτικό το δέρμα και καθυστερεί την ανάπτυξη των ρυτίδων και της χαλάρωσης. Άλλα συστατικά του είναι τα σάκχαρα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φωσφόρο, τα οποία ανανεώνουν και ενδυναμώνουν την άμυνα του δέρματος.

Κακάο

Ισχυρό αντιγηραντικό συστατικό και όχι μόνο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και σε φλαβονοειδή, δηλαδή σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν και διατηρούν τα επίπεδα του κολλαγόνου στο δέρμα και επιβραδύνουν τη γήρανση του δέρματος. Ωστόσο, εκτός από τον τομέα της αντιγήρανσης, είναι δημοφιλές στις θεραπείες σώματος, αφού συμβάλλει στην απομάκρυνση του τοπικού λίπους, χάρη στη θεοβρωμίνη, μια ουσία παρόμοια με τη λιποδιαλυτική καφεϊνη. Οι κόκκοι του κακάο αποτελούν ένα εξαιρετικό συστατικό για απολέπιση. Τέλος, το βούτυρό του έχει έντονη ενυδατική και αναπλαστική δράση. Μάλιστα θεωρείται εξαιρετικό κατά των ραγάδων, των ουλών και των ρυτίδων.

 

Kale

Η υπερτροφή kale ανήκει στην οικογένεια των λαχανοειδών και περιέχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το σπανάκι. Περιέχει μια πληθώρα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, ανάμεσα στα οποία είναι η κερσετίνη και η καμφερόλη, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τη φωτογήρανση και την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

Κινόα

Με καταγωγή από τη Βολιβία και το Περού, το κινόα περιέχει πρωτεϊνες και αμινοξέα. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδερο, αλλά και ασβέστιο. Το κινόα ενισχύει την ανθεκτικότητά της επιδερμίδας, καταπολεμά τα σημάδια γήρανσης και ενισχύει τον ομοιομόρφο τόνο της επιδερμίδας. Όπως και οι άλλες υπερτροφές, είναι αντιοξειδωτικό και προστατεύει από την πρόωρη γήρανση. Επιπλέον, κάνει απαλά το δέρμα και τα μαλλιά, καθώς έχει την ιδιότητα να εισχωρεί στα λέπια της γεμίζοντάς την με θρεπτικά συστατικά.

Μέλι

Είναι ένα από τα καλύτερα συστατικά για θρέψη και ενυδάτωση, γι’ αυτό και το συναντάμε συχνά σε σπιτικές συνταγές ομορφιάς. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και σάκχαρα, απαραίτητα για την υγιή ανανέωση των ιστών και την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Το μέλι είναι ιδανικό για τη θρέψη και την επανόρθωση της υγρασίας στο ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα. Επιπλέον, εξυγιαίνει και ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής και ευνοεί την υγεία του τριχωτού.