Προανακριτική Novartis: Πλησιάζει η ώρα για τους whistleblowers του Ρασπούτιν – Σε ειδικό χώρο στη ΓΑΔΑ η εξέταση

Τις τελικές λεπτομέρειες για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων θα καθορίσουν κατά την σημερινή συνεδρίαση (15:00) τα μέλη της προανακριτική επιτροπής της Βουλής που ερευνούν την σκευωρία Novartis και την λειτουργία του μηχανισμού Ρασπούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της προανακριτικής Ιωάννης Μπούγας έχει ήδη εποπτεύσει τον ειδικό χώρο στην ΓΑΔΑ όπου θα πραγματοποιηθεί η εξέταση πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη ενώ οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η κατάθεσή τους θα γίνει πρόσωπο με πρόσωπο χωρίς μέσα που αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά τους.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι κατά το νόμο οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έχουν δικαίωμα άρνησης κατάθεσης ή υπόδειξης του τρόπου που αυτή θα γίνει. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα επιχειρήσουν να προβάλλουν ενστάσεις προκειμένου να αποφύγουν την εξέταση, πράξη που μέλη της επιτροπής υποστηρίζουν ότι ισοδυναμεί με “ατράνταχτο στοιχείο απόπειρας απόκρυψης της αλήθειας”. Πάντως, από την προανακριτική επιχειρείται να υποβαθμιστεί το ζήτημα του τρόπου λήψης της κατάθεσης καθώς υπογραμμίζεται ότι “Η δική μας απόφαση και ο στόχος μας είναι να αντλήσουμε πληροφορίες από κρίσιμους μάρτυρες. Τα υπόλοιπα είναι υποδεέστερα και δευτερεύοντα».

Οι whistleblowers του Ρασπούτιν

Σε κάθε περίπτωση το κλιμάκιο που θα μεταβεί στην ΓΑΔΑ θα επιχειρήσει μεταξύ άλλων να διαπιστώσει εάν ο θεσμός των “whistle-blowers” που στην Αμερική έχει οδηγήσει σε αποκαλύψεις σημαντικών υποθέσεων, στην χώρας μας μετατράπηκε σε βασικό όχημα εξυπηρέτησης των δόλιων σχεδίων του μηχανισμού Ρασπούτιν με fake μάρτυρες και στημένες καταγγελίες.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου ανέφερε στην προανακριτική ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος πίεζε προκειμένου να κατασκευαστούν κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων με στημένους μάρτυρες. Είναι δε ενδεικτικό πως επτά δικογραφίες που στηρίχθηκαν στις “μαρτυρίες” των “κουκουλοφόρων” για τροχήλατες βαλίτσες και πολύχρωμα χαρτονομίσματα προς πολιτικούς έχουν ήδη αρχειοθετηθεί. Ωστόσο, οι προβληματισμοί δεν αφορούν μόνο την βασιμότητα των όσων έχουν πει οι συγκεκριμένοι μάρτυρες αλλά και το αν παρανόμως εντάχθηκαν σε καθεστώς προστασίας είτε γιατί συνεργάστηκαν έναντι οικονομικού οφέλους με τις αμερικανικές αρχές είτε γιατί εμπλέκονται ως ύποπτοι στην ίδια υπόθεση είτε γιατί πληρούν και τους δύο λόγους.

ΣΥΡΙΖΑ – Τουλουπάκη ζητούν να παραμείνει η “κουκούλα”

Πάντως, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται επεισοδιακή καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διατεθειμένοι να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την αυτοπρόσωπη εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων και να εγείρουν για μια ακόμα φορά θέμα ακυρότητας των εργασιών της επιτροπής.

Σε πλήρη συντονισμό ο ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο με την οποία καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση για παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας που αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες. Την ίδια στιγμή και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με επιστολή εκφράζει την διαφωνία της με την αυτοπρόσωπη εξέταση των μαρτύρων αν και παραδέχεται ότι η προανακριτική έχει κάθε δικαίωμα για να επιλέξει τον τρόπο λήψης των καταθέσεων.

Διεύρυνση κατηγορητηρίου

Πέραν αυτών κατά την σημερινή συζήτηση θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Τα μέλη της προανακριτικής θεωρούν δεδομένη την ανάγκη ενίσχυσης της λίστας με τα ποινικά αδικήματα για τα οποία πρέπει να παραπεμφθεί ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης καθώς οι καταθέσεις τεσσάρων ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών περιγράφουν λεπτομερώς την τέλεση περισσότερων αξιόποινων πράξεων (κατάχρηση εξουσίας, απιστία, εκβιασμό κ.α).

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των διαδικαστικών θεμάτων θα εξεταστεί η πρώην αντεισαγγελέας Εφετών Ευγενία Κυβέλου η οποία στις 10.4.2017 είχε καταγγείλει “αλχημείες” που οδήγησαν στην προαγωγή της άπειρης Ελένης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφοράς υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι “η συγκεκριμένη υπηρεσία γίνεται το πλέον επιθυμητό πεδίο επιρροής διαφόρων συμφερόντων (πολιτικών, οικονομικών και άλλων)”.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη – μετά την εξέταση των “κουκουλοφόρων” – θα καταθέσουν στην προανακριτική οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης ενώ για τις 26 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή.