(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Η παιδική παράσταση “Οι μύτες τό ΄σκασαν” του 8ου Γυμνασίου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πορεία της παράστασης βαλίτσας «Οι μύτες τό ΄σκασαν της Θεατρικής Ομάδας του 8ου Γυμνασίου που απέσπασε κολακευτικά σχόλια και ενθουσίασε τους μικρούς τόσο στο Θέατρο Μπάρρυ όσο και στα δημοτικά σχολεία που παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού.

Η Θεατρική Ομάδα του 8ου Γυμνασίου Πάτρας με στόχο την προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής, μέσα από τον πολιτισμό και τις δράσεις αλληλεγγύης, παρουσίασε την κωμική παιδική παράσταση που βασίζεται στο ομώνυμο έργο της Πατρινής συγγραφέως παραμυθιών Άννας Δενδρινού, σε διασκευή-σκηνοθεσία της εκπαιδευτικού Αθηνάς Καλλιμάνη.

Την παράσταση παρακολούθησαν συνολικά 970 παιδιά και πάνω από 50 άτομα με ειδικές ανάγκες που συγκίνησαν αφού αρκετά από αυτά την ώρα της παράστασης εκφράστηκαν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Σε όλα τα δημοτικά σχολεία οι μαθητές ενθουσιάστηκαν όπως και οι δάσκαλοι που ζήτησαν από τους υπεύθυνους να ξαναπάνε και να τους συμπεριλάβουν στα σχολεία που θα επισκεφτούν με την  επόμενη παράσταση βαλίτσα που θα ετοιμάσουν.

Στο 36ο Δημοτικό Σχολείο στις Ιτιές η συμμετοχή των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης ήταν συγκινητική και οι δάσκαλοι τόνισαν ότι τα συγκεκριμένα παιδιά δεν είχαν ξαναδεί θέατρο ζωντανά. Μάλιστα την επόμενη μέρα  ο Διευθυντής του σχολείου έδειξε στους συντελεστές της παράστασης ζωγραφιές από όλα τα παιδιά του Νηπιαγωγείου που έγραφαν: «Μας άρεσε πολύ η παράσταση … να μας ξανάρθετε» και είχαν ζωγραφίσει τους αστυνομικούς, τις μύτες, την έννοια της ελευθερίας.

Στο 45ο Δημοτικό στο Μπεγουλάκι 270 μαθητές του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου παρακολούθησαν  ακίνητοι σχεδόν και απόλυτα προσηλωμένοι. Εκεί συγκεντρώθηκε και μία μεγάλη  ποσότητα τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο.

Στο 1ο Δημοτικό Παραλίας μετά το τέλος της παράστασης όλα τα μικρά συγκεντρώθηκαν γύρω από την αστυνομικό για αυτόγραφο, γύρω από τις μύτες προσπαθώντας να τις αγγίξουν, ενώ οι μαθητές της 1ης Δημοτικού θέλουν επιμόνως να παίξουν και  αυτοί τη συγκεκριμένη παράσταση.

Όσον αφορά δε στους  μαθητές της  θεατρικής ομάδας του 8ου Γυμνασίου  χάρηκαν με την καρδιά τους αυτή τη δράση, αυτό το ταξίδι προσφοράς τους στα  μικρότερα παιδιά.

Η όλη δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων «Σκηνικοί πειραματισμοί και Θεατρομελωδίες» με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους Αθηνά Καλλιμάνη, Ελένη Χριστοδουλοπούλου και Δημήτρη Βενετή. Ήταν μια παράσταση για παιδιά μεγάλα και μικρά (από 2 ετών), για την αξία της διαφορετικότητας και την εκτίμηση της ζωής που μας δωρίζεται με τη γέννησή μας, με άκρως χιουμοριστικό τρόπο. Μια παράσταση ενάντια στον εκφοβισμό (bullying).

Τις χειροποίητες μάσκες κατασκεύασε ο κουκλοποιός Γεράσιμος Μουρελάτος, ενώ η Λένα Λάσπα συνόδεψε τους μικρούς ηθοποιούς την παράσταση με την κιθάρα της και τη φυσαρμόνικά της.

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από την παράσταση στο  1ο Δημοτικό Παραλίας.

Χορηγοί επικοινωνίας Πατρινού Καρναβαλιού 2020: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, ΕΡΤ Πάτρας