ΠΑΤΡΑ: Ουδέν σχόλιο για Novartis από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ι. Τσαλαγανίδη – Τι είπε για τα Δικαστήρια και τον Ποινικό Κώδικα

Πολύωρες συναντήσεις και συσκέψεις με τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς της Πάτρας, είχε χθες ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το δικαστικό μέγαρο για πρώτη φορά.
Ο κ. Τσαλαγανίδης βρέθηκε στην Πάτρα, στο πλαίσιο κοινής ενημερωτικής εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου και της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας, με θέμα την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα και σε διαδοχικές συσκέψεις που είχε στο Εφετείο και στο Πρωτοδικείο Πατρών, γνώρισε από κοντά όλους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, άκουσε τα προβλήματά τους και τους έδωσε οδηγίες, για το πώς πρέπει να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.
Τους προέτρεψε να έχουν δικαστικό ήθος και πάνω απ΄όλα, να μην φοβούνται τίποτα, παρά μόνο τη συνείδησή τους.
Για την πορεία εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα, όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή, ο νέος Κώδικας έχει προκαλέσει ζητήματα εφαρμογής, κυρίως στα Εφετεία, γιατί δημιουργούνται νέα πλαίσια ποινών και λόγω αυτών των νέων πλαισίων, το 85% των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων, αναιρούνται ως προς τις ποινές.
Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δεν αναιρείται η δικαστική απόφαση ως εσφαλμένη, αλλά, εφόσον υπάρχει νέο πλαίσιο ποινής και δεν εκδόθηκε αμετάκλητη απόφαση πριν τους κώδικες, θεωρητικά το δικαστήριο θα μπορούσε να επιβάλει χαμηλότερες ποινές. Ως εκ τούτου, οι περισσότερες υποθέσεις ξαναγυρίζουν πίσω, για να γίνει νέα επιμέτρηση ποινών.

Ο κ. Τσαλαγανίδης ερωτήθηκε πώς βλέπει να υλοποιείται ο στόχος που είχε θέσει, όταν αναλάμβανε καθήκοντα Προέδρου του Αρείου Πάγου, για μια δικαιοσύνη πιο κοντά στον πολίτη. Πώς εκτιμά σήμερα την κατάσταση και τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει;
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου έσπευσε να στείλει μήνυμα, για τους δικαστικούς λειτουργούς που κρατούν στα συρτάρια τους για χρόνια συγκεκριμένες δικογραφίες με αποτέλεσμα να εκτίθεται η δικαιοσύνη και η ηγεσία της και τόνισε χαρακτηριστικά: «Οσο καλύτερα κάνουμε τη δουλειά μας και όσο νωρίτερα βγάζουμε αποφάσεις, τόσο ο πολίτης θα αισθάνεται ότι ανταποκριθήκαμε στο έργο μας. Αυτό όμως, δεν είναι πάντα εφικτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε διαδικασίες απόλυσεως δικαστικών λειτουργών για καθυστέρηση. Εχουν ήδη απολυθεί 4 – 5 δικαστικοί λειτουργοί και επίκειται κι άλλη (σ.σ. απόλυση) είπε ο κ. Τσαλαγανίδης.

Ερωτηθείς για το τέλος δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, και την απόφαση – πιλότο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πατρών που αναγνωρίζει πρόδηλη αντισυνταγματικότητα, διαβεβαίωσε ότι, η απόφαση αυτή, θα πάει παραπάνω.
Εκανε γνωστό ότι, ο Αρειος Πάγος λαμβάνει προφορικά αιτήματα από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών, Λάρισας και Πατρών, ότι θα ζητήσουν σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, για να τοποθετηθεί για το θέμα του δικαστικού ενσήμου και εφόσον υποβληθούν εγγράφως, θα εκφραστεί και ο Αρειος Πάγος για το θέμα αυτό.
Το κυριότερο ζήτημα κατά τον κ. Τσαλαγανίδη, είναι η αναδρομικότητα του νόμου και όχι, αυτό καθεαυτό το ένσημο, ότι δηλαδή, καταλαμβάνονται για υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου και οι εκκρεμείς αναγνωριστικές αγωγές.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αρνήθηκε ωστόσο, να κάνει κάποιο σχόλιο για τα όσα καταγράφονται στον Τύπο, σε σχέση με εισαγγελικούς λειτουργούς, για την υπόθεση της Νοβάρτις. Για εκκρεμείς υποθέσεις, τόνισε ότι δεν κάνει κανένα σχόλιο. Αυτή τη στιγμή, γίνεται προανακριτική εξέταση, παράλληλα στη Βουλή και στον Αρειο Πάγο, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να εκφέρει άποψη, λόγω της θέσης του, αλλά και της μυστικότητας της διαδικασίας. Το αν θα εμπλακούν και ποιοι στην υπόθεση (σ.σ. λειτουργοί της δικαιοσύνης) θα φανεί όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, είχε διαδοχικές συσκέψεις στο Εφετείο και στο Πρωτοδικείο Πατρών. Του τέθηκαν ζητήματα ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού, ιδιαίτερα του Εφετείου Πατρών, καθώς αναλαβάνει μεγάλο όγκο δύσκολων ποινικών υποθέσεων. Επίσης, ζητήθηκαν διευκρινήσεις και οδηγίες, για την ορθή εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα.
Από την πλευρά του, ο Τσαλαγανίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από το Δικαστικό Μέγαρο Πατρών, αλλά την ίδια στιγμή, αναγνώρισε και τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που αποτέλεσαν θέμα συζήτησης με τις τοπικές δικαστικές αρχές.
«Είναι όντως εντυπωσιακό Δικαστικό Μέγαρο, αλλά, βλέπετε ότι ο όγκος της δουλειάς, όλο και αυξάνεται και δεν επαρκούν πια οι χώροι. Και το πού θα βρεθούν χώροι για τη στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών, πέρα από ζήτημα της χρηματοδότησης, ήταν πάντα ένα πολύ μεγάλο θέμα για τη δικαιοσύνη. Το αντιμετωπίζουμε και σε άλλες περιφέρειες της χώρας και θα δούμε», είπε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Οργανικά κενά και ελλείψεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, η Πάτρα δεν έχει, όμως προκαλείται δυσλειτουργία, από τις αναρρωτικές άδειες, τις άδειες εγκυμοσύνης και ανατροφής τέκνων. Οπως επιβεβαίωσε και ο κ. Τσαλαγανίδης, είναι φαινόμενο συχνό και διάχυτο σε όλη την Ελλάδα, ακριβώς επειδή, ο πρώτος βαθμός δικαστικών λειτουργών, είναι και ο πιο παραγωγικός και αυτή τη στιγμή το 90% των πρωτοδικών και προέδρων πρωτοδικών είναι γυναίκες. «Είναι αναπόφευκτο ότι τέτοιου είδους κενά θα παρατηρούνται και προσπαθούμε να τα καλύψουμε με αποσπάσεις, κάτι που δεν είναι εύκολο, γιατί οι αποσπάσεις δημιουργούν «ξερίζωμα» ενός δικαστή από το πρωτοδικείο στο οποίο υπηρετεί, για να πάει σε ένα άλλο» πρόσθεσε ο κ. Τσαλαγανίδης.

ΠΗΓΗ: Πελοπόννησος