Και το όνομα αυτού: “ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία”

Ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει σήμερα ( Σάββατο) σε μια διήμερη εσωκομματική διαδικασία , τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής , όπου καλείται να διασκεδάσει τις υπόνοιες περί διχασμού του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να διασφαλίσει ότι τα υπαρκτά στρατόπεδα εντός του κόμματος, δεν θα μπουν σε διαδικασία να “αναμετρηθούν” μεταξύ τους.

Προεδρικοί και κομματικοί βρέθηκαν στα χαρακώματα τις προηγούμενες εβδομάδες με πρόφαση -και όχι αιτία ενδεχομένως- την διαδικασία από την οποία θα προκύψει η νέα ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δηλαδή η προσθήκη που θα συνοδεύει τον όρο “ΣΥΡΙΖΑ” θα αποτελέσει ερώτημα σε εσωκομματικό δημοψήφισμα όπου θα έδιναν την απάντηση τα μέλη ( νέα τε και παλιά) ή εάν θα αποφασιζόταν στο συνέδριο του κόμματος, τον προσεχή Μάιο.

Η ανακωχή ( μένει να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό επετεύχθη αυτό το σαββατοκύριακο από τη συνεδρίαση της ΚΕ) μεταξύ των στρατοπέδων επετεύχθη με ελιγμό του Αλέξη Τσίπρα, υποβοηθούντος και του Νίκου Βούτση ο οποίος έδωσε τη χρυσή λύση: Το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασιστεί στο συνέδριο άρα δημοψήφισμα δεν θα γίνει αλλά η εισήγηση θα είναι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και γκρίνιες, “ανταρσίες” και αντιπροτάσεις, δεν θα υπάρξουν.

Προοδευτική Συμμαχία

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, αιφνιδιασμοί και εκπλήξεις από την πλευρά του κ. Τσίπρα σχετικά με την νέα ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα υπάρξουν.

Η απόφαση του κ. Τσίπρα για τον όρο που θα συνοδεύσει το “brand” ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει γραφτει μεν στην …πέτρα, ήτοι δεν έχει κλειδώσει, αλλά ο ίδιος φέρεται να έχει καταλήξει στην ονομασία ” ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία”.

“Κάηκε” η “Πράσινη Συμμαχία”
Το “πράσινη συμμαχία” που είχε ακουστεί ως πρόταση ( και από τον Νίκο Παππά) μάλλον δεν προκρίνεται καθώς η στόχευση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου είναι να αποτυπωθεί στη “μαρκίζα” του νέου κόμματος η “διεύρυνση” και το άνοιγμά του προς τις “προοδευτικές δυνάμεις”.

Αυτό άλλωστε θα ικανοποιούσε και τους “συμμάχους” ( ήτοι τους πασοκογενείς που ενσωματώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την απεύθυνσή του σε δυνάμεις και της Κεντροαριστεράς).

Άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί ( μέχρι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος κατέθεσε πρόταση δημόσια) φαίνεται, βάσει των ίδιων πληροφοριών, να μην έχουν καμία απολύτως “τύχη”.

Όλα θα κριθούν από την πορεία της συζήτησης κατά την διήμερη κομματική διαδικασία μεν, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα “ζυγίσει” τα δεδομένα και τις προτάσεις των μελών του ανώτατου κομματικού Οργάνου, αλλά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου , η εισήγησή του προς την Κεντρική Επιτροπή θα είναι να του ανάψει το “πράσινο φως” στην ονομασία ” ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Το πρόγραμμα
Στο μεταξύ, έχουν πάρει φωτιά τα “τόπια” της επιτροπής του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του Γιώργος Σταθάκης, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατάρτισή του. Για την ακρίβεια, πληροφορίες φέρουν το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο τελικό στάδιο του “χτενίσματος” και εντός των επόμενων ημερών, θα παρουσιαστεί και στο εσωτερικό του κόμματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ