ΑΧΑΪΑ: Αντιδράσεις σε Καλαβρυτοχώρια για το δίκτυο γραμμών υπερυψηλής τάσης – Τα σχέδια του ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει μεν ότι ο ονομαζόμενος «Δυτικός Διάδρομος» θα ξεκολλήσει σύντομα από το ιστορικό μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, αντιδράσεις όμως εκδηλώνονται και από άλλες πλευρές.
Το θέμα απασχόλησε την χειμερινή συνάντηση της ΑΜΚΕ Λαπατοχώρια Καλαβρύτων πριν από λίγες ημέρες. Τα μέλη του αναφέρθηκαν με ένταση στα προβλήματα και την καταστροφή που έχει προκληθεί στο φυσικό περιβάλλον από την κατασκευή της γραμμής υπερυψηλής τάσης 400. 000 kw Mεγαλόπολης -Πάτρας που διέρχεται από τα Καλαβρυτοχώρια, με 81 πυλώνες και σε μήκος 38,5 χλμ.
Ευθύνες καταλογίστηκαν από τους συμμετέχοντες στον ΑΔΜΗΕ για καταστροφή σπάνιων δασικών εκτάσεων. Ειπώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχουν σχέδια δασοτεχνικής αποκατάστασης των 120 στρεμμάτων δασών που καταστράφηκαν όπως και των τοπικών οδικών δικτύων παρά την υποχρέωση της άμεσης αποκατάστασης τους. Από τις εργασίες έχουν επηρεαστεί προστατευόμενες περιοχές και οικοσυστήματα. Πιο συγκεκριμένα, οι φορείς καταγγέλλουν ότι διανοίχθηκαν οδοί πρόσβασης σε τριπλάσια έκταση από τις αδειοδοτημένες και ανυψώθηκαν πυλώνας ακόμα και εντός περιοχών «Νατούρα».
Η περιοχή στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα δημόσια ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ , Μάνος Μανουσάκης (λέγοντας ότι ένα μοναστήρι εμποδίζει το έργο), είναι στον οικισμό Δεσινό. Το δίκτο διέρχεται στα 150 μέτρα από την ιστορική διατηρητέα Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανείας του 17ου αιώνα, όπου επιχειρείται να τοποθετηθούν τρεις πυλώνες.
Στη μονή που ήταν προπύργιο της Επανάστασης του 1821 μονάζουν έξι μοναχές, οι οποίες έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εμποδίσουν την εγκατάσταση των πυλώνων, εκτιμώντας ότι θα προκληθεί ανεπανόρθωτη αλλοίωση στο φυσικό τοπίο.
Εγιναν, όμως, αναφορές και σε άλλες περιπτώσεις που προκαλούν αντιδράσεις. Στον Μπούμπουκα τοποθετήθηκε πυλώνας (108) σε απόσταση 20 μέτρων από τον οικισμό. Στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου (του 18ου αιώνα) στο Μάνεσι το δίκτυο περνάει από κοντινή απόσταση ενώ πυλώνες διέρχονται μέσα από το δρυοδάσος της Κάνισκας, τον οικισμό του Μεγάλου Ποντιά και σε απόσταση 500 μέτρων από την Ιερά Μονή της Μακελαριάς.
Η απόφαση των μελών της εταιρείας ήταν, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων και με τους κατοίκους, να ενταθεί ο αγώνας για να αποτραπούν οι δυσμενείς εξελίξεις.

Οπως υποστήριξε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων δημιουργεί προβλήματα στην εγκατάσταση των τελευταίων πυλώνων. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έργο θα παραδοθεί τον Μάρτιο αντί για τον Φεβρουάριο που ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εκφραστεί ανάλογες αισιόδοξες εκτιμήσεις από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, δεν επαληθεύτηκαν καθώς οι μοναχές και οι Καλαβρυτινοί που στηρίζουν τον αγώνα τους, αντιστέκονται σθεναρά. Εχουν γίνει αντιπροτάσεις για εναλλακτική διέλευση του δικτύου, αλλά δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τον φορέα υλοποίησης του έργου.