Με ένα «κλικ» η δήλωση γέννησης παιδιού – Τι αλλάζει για την εργασία στην ψηφιακή εποχή

Η αυτόματη δήλωση που θα καταργήσει το ληξιαρχείο, την αίτηση για ΑΜΚΑ και άλλες γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες θα θεσπιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός επικρατείας και ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην ημερίδα για τη νέα εργασία στην ψηφιακή εποχή που διοργάνωσε ο σύλλογος εργαζόμενων της Alpha Bank με συντονιστή το δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη.

H επόμενη αυτοματοποιημένη διαδικασία που δρομολογείται θα είναι η εξουσιοδότηση και η ανανέωση του διπλώματος οδήγησης.

Αναφερόμενος στην εργασία στην ψηφιακή εποχή ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «αν ένα παιδί γεννιέται σήμερα και στα 18 του πρέπει να επιλέξει επάγγελμα, τα μισά από τα επαγγέλματα που ενδεχομένως υπάρχουν στη λίστα του, δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί»

Οι αλλαγές στην εργασία 

Για τις καταιγιστικές αλλαγές που αναμένονται στον τραπεζικό τομέα λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού έκανε λόγο η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός παιδείας και πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

ψηφιακα-δικαιωματα-870x432

Η ψηφιακή επανάσταση, σύμφωνα με μελέτη της Αccenture, θα αυξήσει τον τζίρο των τραπεζών κατά 35% και το προσωπικό κατά 14%, δημιουργώντας όμως άλλες θέσεις εργασίας. Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι το μέλλον επιβάλλει τη συνεργασία των ανθρώπων με τα ρομπότ καθώς οι ανθρώπινες δεξιότητες όπως είναι η επικοινωνία στην ομάδα, η δημιουργικότητα, η ενσυναίσθηση και η συναισθηματική νοημοσύνη εξακολουθούν και είναι ψηλά στη λίστα των προσόντων για την πρόσληψη εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην Alpha Bank Τάσος Γκιάτης επισήμανε ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

«Εχουμε ήδη καθυστερήσει» ανέφερε ο κ. Γκιάτης και πρόσθεσε: «Πενήντα επαγγέλματα χάνονται κάθε 5 χρόνια. Οι δέκα πρώτες εταιρίες της λίστας των πλέον κερδοφόρων είναι ψηφιακές. Για να φτάσει η ΙΚΕΑ να κάνει τζίρο 42 δις χρειάστηκαν 70 χρόνια την ώρα που η πλατφόρμα alibaba χρειάστηκε δύο χρόνια για να κάνει τζίρο 700 δις. Για τη μετάβαση στη νέα εποχή χρειάζεται η συνεργασία των φορέων και η εκ βίου μάθηση».

Στα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού της Alpha Bank αναφέρθηκε ο εντεταλμένος γενικός διευθυντής της τράπεζας Chief officer & Retail Banking Products κ. Δαμιανός Χαραλαμπίδης.

«Οι συναλλαγές στο ταμείο μειώθηκαν κατά 40%-50% και αντικαταστάθηκαν από τις συναλλαγές μέσω ψηφιακών οδών. Εκπαιδεύουμε το προσωπικό και τους πελάτες καθώς η καινοτομία είναι στο dna μας. Ο ανταγωνισμός που μας ανησυχεί αφορά στα συστήματα πληρωμών. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, google, facebook θέλουν να μπουν στο κάδρο» τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Στην αναπροσαρμογή του εργατικού δικαίου και στην προστασία των εργαζομένων στην ψηφιακή εποχή αναφέρθηκε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

«Ο χρόνος εργασίας είναι ζητούμενο για τις εκατοντάδες μορφές smartworking που συνοδεύουν την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που ορμητικά διεισδύει και στη δική μας αγορά εργασίας» τόνισε ο κ. Καρούζος.

Και πρόσθεσε: «Ο χρόνος εργασίας, αλλά και ο προσδιορισμός του τόπου εργασίας θα αποτελέσουν -πολύ σύντομα- ίσως το πιο σοβαρό ζητούμενο στις εργασιακές σχέσεις του μέλλοντος. Φανταστείτε κάποιος που εργάζεται εξ αποστάσεως σε μία συμβατική εργασία ή που παρέχει υπηρεσίες μέσα από μία ηλεκτρονική εφαρμογή στο κινητό του. Σκεφτείτε έναν, που θα πρέπει να έχει διαρκώς σε αναμονή κλήσης τη συσκευή του κινητού του για να δεχτεί την εντολή του προϊσταμένου του. Είναι πολύ δυσδιάκριτο πλέον για αυτόν τον εργαζόμενο ο διαχωρισμός μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής. Και αυτός είναι ο εφιάλτης! Με το χρόνο εργασίας συνδέονται τα πιο θεμελιώδη ατομικά του δικαιώματα, όπως αυτό της ανάπαυσης, της οικογενειακής του ευημερίας και της ιδιωτικότητάς του».