Ανοίγει σήμερα στη Βουλή η κουβέντα για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται σήμερα το πολιτικό ενδιαφέρον, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων σχετικώς με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπ. Εργασίας αποφασίστηκε η επανεξέταση του μείζονος ζητήματος που αφορά τουλάχιστον 800.000 εργαζόμενους, εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και 300.000 των μισθολογικών τριετιών.
Η βασική αρχή είναι ότι το σημερινό επίπεδο θα κινηθεί ανοδικά ανάλογα με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι υψηλότεροι των προβλέψεων.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο Αλ. Τσίπρας προβλέπεται αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από 1.1.2022.
Επίσης, η «καθολική επανίσχυση του επιδόματος γάμου» καθώς «στόχος μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το συντριπτικό πλήγμα του δευτέρου μνημονίου και η ενίσχυση της βιοποριστικής λειτουργίας του μισθού».

Η πραγματικότητα για το μισθολογικό άγος αποτυπώνεται στην έκθεση της Eurostat που είδε το φως της δημοσιότητας στα μέσα της εβδομάδας. Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. των 27 η οποία εμφανίζει μειωμένο κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο του 2020 συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2010 και μάλιστα κατά 12%.
Η έρευνα συγκρίνει τις σημερινές αποδοχές με τον κατώτατο μισθό των 739,56 ευρώ, που ίσχυε από 1/5/2009 έως 1/7/2011, πριν δηλαδή την αύξηση που δόθηκε τον Ιούλιο του 2011 κατά 1,6% στη βάση της τελευταίας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με μισθολογικούς όρους.
Το πρόσημο της μεταβολής των ελάχιστων μισθών την τελευταία 10ετία είναι θετικό παντού πλην της Ελλάδας, ακόμη και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εφήρμοσαν μνημόνιο, όπως είναι η Πορτογαλία.
Σε ονομαστική τιμή πάντως μισθός της Ελλάδας παραμένει σε μεσαία προς σχετικά καλά επίπεδα, συγκρινόμενος σε απόλυτες τιμές με τους βασικούς μισθούς στην υπόλοιπη Ευρώπη.