Τι σημαίνει το ιστορικό χαμηλό στο ελληνικό ομόλογο – Επόμενο βήμα το «άλμα» στην ανάπτυξη

Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία προδιαγράφεται η σημερινή. Στις 12.00 το μεσημέρι –ακριβώς ένα εικοσιτετράωρο μετά την κατάρριψη του φράγματος του 1% στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου– η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τις Χειμερινές Προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι οποίες θα περιλαμβάνουν επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στη χώρα μας.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι προανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ότι οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν θα βάλουν πιο ψηλά τον πήχη για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας και θα κινούνται κοντά στις τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό περίπου 2,2% πέρυσι και θα επιτύχει περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος και το 2021.

Εάν η Κομισιόν ευθυγραμμιστεί με τις προβλέψεις της ΤτΕ, θα πρόκειται για σημαντική ανοδική αναθεώρηση –και μάλιστα μέσα σε αντίξοες για την οικονομία της ευρωζώνης συνθήκες– σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις που ανακοινώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου. Τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,8% το 2019 και προέβλεπε ανάπτυξη 2,3% το 2020 και 2% το 2021.

Η επίτευξη ισχυρότερων ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με τις προβλέψεις των θεσμών αποτελεί το ένα από τα δύο βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Επομένως, η επί τα βελτίω αναθεώρηση που αναμένεται σήμερα ενδυναμώνει τη διαπραγματευτική της θέση. Μάλιστα, η κυβέρνηση δηλώνει πεπεισμένη ότι θα καταγραφεί μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 2,8% εάν εγκριθεί από το Eurogroup της 11ης Ιουνίου η αξιοποίηση των επιστροφών κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις.

Το ιστορικό χαμηλό στα ομόλογα

Το δεύτερο βασικό επιχείρημα είναι η θεαματική μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές. Στο πεδίο αυτό η χθεσινή ημέρα ήταν ιστορική, καθώς για πρώτη φορά η απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου έπεσε κάτω από το φράγμα του 1% και διαμορφώθηκε στο 0,942%, ενώ και η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου περιορίστηκε για πρώτη φορά κάτω από το 0,3%, στο 0,295%.

Ο ελληνικός 10ετής τίτλος βρίσκεται πολύ κοντά στον αντίστοιχο ιταλικό, η απόδοση του οποίου διαμορφώθηκε χθες στο 0,907%, ενώ το spread (δηλαδή, η διαφορά απόδοσης) έναντι του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έχει πλέον περιοριστεί στις 132 μονάδες βάσης. Μέσα στον τελευταίο ένα χρόνο οι αποδόσεις του 10ετούς και του 5ετούς ελληνικού ομολόγου έχουν συρρικνωθεί κατά 74,92% και 88,89% αντιστοίχως.

«Η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Συνεχίζουμε, με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα νέα χθεσινά ιστορικά χαμηλά επιβεβαιώνουν τη δίψα των επενδυτών για ελληνικούς τίτλους σε μια περίοδο που οι αγορές στρέφονται από τις μετοχές στα ομόλογα και κυνηγούν θετικές αποδόσεις, λόγω της επικράτησης των αρνητικών επιτοκίων στις ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκο.

«Για πρώτη φορά, η απόδοση των 10ετών ομολόγων στην Ελλάδα μειώνεται κάτω από το 1%. Ένα σημείο αναφοράς που θεωρήθηκε κάποτε αδύνατο, έχει επιτευχθεί. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης που έχει μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για τους παγκόσμιους επενδυτές» έγραψε στο Twitter και στα αγγλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

«Έκρηξη» θετικών δημοσιευμάτων με εύσημα για την κυβέρνηση

Τα ευχάριστα για τη χώρα μας νέα από τις αγορές πυροδότησαν χθες «έκρηξη» θετικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Οι οικονομικές εφημερίδες Financial Times και Wall Street Journal και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στο νέο ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Τα ρεπορτάζ περιλάμβαναν δηλώσεις αναλυτών που τόνιζαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα και αποτελεί την «καινούργια αγαπημένη των επενδυτών», ενώ απένειμαν εύσημα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η πορεία θα έχει περαιτέρω αναβαθμίσεις και μια πρώτη ένταξη σε επενδυτική βαθμίδα, ίσως μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά στους Financial Times ο επενδυτικός διευθυντής της BlueBay Asset Management Μαρκ Ντάουντινγκ και πρόσθεσε ότι αναμένει οι ελληνικές αποδόσεις να μειωθούν περαιτέρω φέτος, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι των αρνητικών αποδόσεων που προσφέρουν τα ομόλογα χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Για «ουρά» υποψήφιων επενδυτών στο κάποτε ανεπιθύμητο ελληνικό χρέος έκανε λόγο η Wall Street Journal στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Από την πλευρά του, το Bloomberg επισήμανε ότι, σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Barclays, οι επενδυτές που διακρατούν το χρέος της χώρας μας είχαν αποδόσεις άνω του 30% τον περασμένο χρόνο. Το πρακτορείο υπογράμμισε επίσης ότι «το ελληνικό comeback έλαβε πρόσθετη ώθηση και δυναμική πέρυσι μετά την εκλογή του κεντροδεξιού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας».

Τα θετικά αποτελέσματα από τη μείωση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων άρχισαν να καθρεφτίζονται και στις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών, ενώ σειρά θα πάρουν σύντομα οι εισηγμένες εταιρίες. Όπως τόνισε το Bloomberg, χθες η Τράπεζα Πειραιώς συγκέντρωσε πάνω από 4 δισ. ευρώ προσφορών για μία έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να μειώσει την απόδοση σε 5,5% τελικά. Σε παρόμοια έκδοση του περασμένου Ιουνίου η απόδοση που κατέβαλε η τράπεζα ήταν στο 9,75%.