Απάντηση Μόσχας στις απειλές Ερντογάν: «Δική σου η ευθύνη – Λες ψέματα για επιθέσεις στους αμάχους»

epa08179849 A view of damages to the international highway leading to Maaret al-Nuaman city, in the countryside of Idlib, Syria, 30 January 2020. Journalists were taken in a government-organized trip to Maaret al-Nuaman strategic city in Idleb southern countryside after Syrian army units took control over from the rebels. Army units continue operations in the surrounding areas of the city to clear the tunnels. EPA/YOUSSEF BADAWI

Συνεχίζοντας την προκλητική τακτική του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε να κατηγορήσει ευθέως και τη Μόσχα για «σφαγή» αμάχων στη βορειοδυτική Συρία. Μόνο που αυτή τη φορά οι δηλώσεις του δεν έμειναν αναπάντητες ενώ άγνωστο παραμένει το τι ακριβώς του είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους συνομιλία.

Ουσιαστικά, ο Ερντογάν έχει καταφέρει να μετατρέψει την πολύχρονη εμφύλια σύγκρουση της Συρίας σε τουρκοσυριακό πόλεμο με άγνωστες πλέον συνέπειες τόσο για την περιοχή όσο και τον ίδιο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιρρίπτει την ευθύνη για την κλιμάκωση της κατάστασης στο Ιντλίμπ στην Τουρκία και επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς περί επιθέσεων Ρώσων στρατιωτικών εναντίον αμάχων στο Ιντλίμπ «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», όπως και ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ενεργούν αποκλειστικά με βάση τις συμφωνίες του Σότσι.

Λίγη ώρα νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους δύο ηγέτες να ζητούν να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τη Συρία και να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Της συνομιλίας των δύο ηγετών είχε προηγηθεί η επίθεση του Τούρκου ηγέτη κατά της Ρωσίας.

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν
«Η Τουρκία θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά στη βόρεια Συρία, αν πληγεί και άλλος τούρκος στρατιώτης, και μπορεί να κάνει και χρήση αεροπορικής ισχύος», δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε εξάλλου τη Ρωσία ότι συμμετέχει στη «σφαγή» αμάχων στη βορειοδυτική Συρία.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να απωθήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πέραν των τουρκικών θέσεων παρατήρησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

«Αν υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός στρατιώτη μας σε θέση παρατήρησης ή αλλού, δηλώνω από εδώ ότι θα πλήττουμε τις δυνάμεις του καθεστώτος παντού από σήμερα, ανεξάρτητα από τα σύνορα της Ιντλίμπ ή τις προβλέψεις της συμφωνίας του Σότσι», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2018.

«Θα το πράξουμε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε απαραίτητα μέσα, στον αέρα ή στο έδαφος, χωρίς να διστάσουμε, χωρίς να επιτρέψουμε οποιαδήποτε χρονοτριβή», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα.

Η Ρωσία, η οποία διαθέτει μια αεροπορική βάση στη Συρία, ελέγχει εδώ και χρόνια τον εναέριο χώρο της Ιντλίμπ.

«Το καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις (…) που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος σε μια σπάνια φραστική επίθεσή του εναντίον της Μόσχας, σημαντικής συμμάχου του συριακού καθεστώτος, αλλά και συναναδόχου με την Άγκυρα της διαδικασίας της Αστάνα για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Οι δυνάμεις του Άσαντ προελαύνουν
Παρά τις οργισμένες αντιδράσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Άσαντ, ο συριακός στρατός συνεχίζει να επελαύνει πραγματοποιώντας επιχειρήσεις εκκαθάρισης γύρω από τον αυτοκινητόδρομο Μ5 που συνδέει τη νότια με τη βόρεια Συρία.

Χθες, οι δυνάμεις του Άσαντ κατάφεραν να τον θέσει υπό τον έλεγχό του, συνεχίζοντας την προέλασή του στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας παρά την αυξανόμενη ένταση με την Τουρκία που στηρίζει κάποιες ομάδες Σύρων ανταρτών.

Δεκατέσσερις τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 45 τραυματισθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου σε επιθέσεις του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, οι οποίες επέτρεψαν στη Δαμασκό να ανακτήσει πολλούς τομείς στην επαρχία, προς μεγάλη απογοήτευση της Άγκυρας.

«Τα αεροπλάνα που πλήττουν τους άμαχους πληθυσμούς στην Ιντλίμπ δεν θα μπορούν πλέον να επιχειρούν με ησυχία όπως πριν», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίσει τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό ούτε αν τα ρωσικά αεροπλάνα θα αποτελούν επίσης στόχους.

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν
Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία και συμφώνησαν πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις επαφές τους σχετικά με τη Συρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες έχουν κινητοποιηθεί για να απωθήσουν τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την Ιντλίμπ, όμως πρόσθεσε πως οι αντάρτες αυτοί πρέπει να παραμείνουν πειθαρχημένοι.

«Δώσαμε το μήνυμα ότι θα δράσουμε χωρίς συμβιβασμούς εναντίον αυτών από τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις που ενεργούν με απειθάρχητο τρόπο και δίνουν στο καθεστώς δικαιολογία για να επιτεθεί», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ευθύνες στην Τουρκία
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, υπερθεμάτισε ότι η κλιμάκωση στο Ιντλίμπ οφείλεται στην αποτυχία της Άγκυρας να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του 2019.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε κατηγορήσει τη Συρία και τη Ρωσία για επιθέσεις κατά πολιτών στην επαρχία Ιντλίμπ, απειλώντας μάλιστα, με αντίποινα εναντίον των συριακών δυνάμεων και σε περιοχές εκτός του Ιντλίμπ.

Πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρουν ότι τρομοκράτες και εξτρεμιστές εφοδιάζονται με όπλα και πυρομαχικά από περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, την επίθεση των εξτρεμιστών σε γειτονικές επαρχίες της Συρίας, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει τον συριακό κυβερνητικό στρατό στο να αναλάβει δράση.

«Οι άμαχοι υποφέρουν από προβοκάτσιες τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες τους χρησιμοποιούν ως “ζωντανές ασπίδες” εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων» ανέφερε η Μόσχα. Και συνέχισε: «Η κατάσταση επιδεινώνεται από την άφιξη όπλων και πυρομαχικών στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Ιντλίμπ μέσω των συρο-τουρκικών συνόρων, όπως και από την άφιξη ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στην περιοχή».

Επανέλαβε δε, ότι «ο πραγματικός λόγος της κρίσης οφείλεται στην αποτυχία της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Το ρωσικό υπουργείο, παράλληλα, διέψευσε τα δημοσιεύματα περί μαζικών προσφυγικών ροών από το Ιντλίμπ, εξηγώντας ότι ένα σημαντικό τμήμα του τοπικού πληθυσμού μετακινείται προς τις συριακές περιοχές, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.

Συνομιλίες Τουρκίας – Ρωσίας στη Μόσχα
Τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μόσχα τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει την κλιμάκωση της έντασης στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ πρόσθεσε ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις επιχειρήσεις που διεξάγει στην περιοχή ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Εξάλλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από τα Τίρανα, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η Γερμανία προσέφερε στη χώρα του 40 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τα τουρκικά σχέδια για την εγκατάσταση των Σύρων που φεύγουν από την Ιντλίμπ.

Δαμασκός προς Ερντογάν: «Έχεις αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα»
Η Δαμασκός κατηγόρησε σήμερα τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει «αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα», μετά τις απειλές του να πλήξει «παντού» το συριακό καθεστώς, σε ένα πλαίσιο πρωτοφανών εντάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

«Ο αρχηγός του τουρκικού καθεστώτος κάνει δηλώσεις άδειες, κενές και άθλιες, οι οποίες δεν μπορεί παρά να προέρχονται από ένα πρόσωπο που έχει αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα (…)», μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Η εν λόγω πηγή υπενθύμισε τα «οδυνηρά πλήγματα» που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τον συριακό στρατό εναντίον των τουρκικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία.

Συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων των ΗΠΑ και φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών
Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές πιστές στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κοντά στο Καμισλί, στην βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ανταποκριτή του AFP.

Η σύντομη αυτή και σπάνια χερσαία αντιπαράθεση ξέσπασε κατά την “ακούσια” διέλευση μιας αμερικανικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής από το χωριό Χερμπάτ Άμο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι συγκρούσεις, οι οποίες προκάλεσαν έναν νεκρό στην πλευρά των φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών, τερματίστηκαν έπειτα από αμερικανική επιδρομή που έγινε στον τομέα, η οποία επέτρεψε την απομάκρυνση δύο αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων από το χωριό, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Την ίδια ώρα το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον μια αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Χάσακα στην βορειοανατολική Συρία, όπου Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν έναν άνθρωπο.

Νεκρός είναι ένας άμαχος, σύμφωνα με το SANA, το οποίο προσθέτει ότι άλλος ένας τραυματίστηκε όταν οι αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που σταμάτησαν τα αμερικανικά οχήματα σε σημείο ελέγχου ανατολικά του Καμισλί.

Μετά το περιστατικό αυτό με τα πυρά έγινε αεροπορική επιδρομή σε χωριό της αγροτικής περιοχής του Καμισλί, κοντά στην μεθόριο με την Τουρκία, διευκρίνισε επίσης το SANA.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, το Anadolu, μετέδωσε την ίδια ώρα ότι έγιναν δύο αεροπορικές επιδρομές.