ΠΟΥ για Κορωνοϊό: Ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι θα σταματήσει η εξάπλωση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπογράμμισε χθες ότι είναι «ρεαλιστική η πιθανότητα να σταματήσει» η εξάπλωση στον κόσμο του νέου κορωνοϊού COVID-19.

Ο κορωνοϊός ωστόσο εξακολουθεί να συνιστά «πολύ σοβαρή απειλή» και σήμερα ξεπέρασε τους 1.100 θανάτους στην ηπειρωτική Κίνα.
Μέχρι σήμερα το 99,9% των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στον κόσμο έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα, όπου η ασθένεια εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην μεγάλη πόλη Ουχάν, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Ο νέος κορωνοϊός, ο οποίος ονομάστηκε επισήμως από τον ΠΟΥ, COVID-19, έχει προκαλέσει εκεί τον θάνατο 1.113 ανθρώπων, σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές.
Επίσης συνολικά 44.653 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί πλέον στην ηπειρωτική Κίνα.

Ωστόσο μια ενθαρρυντική ένδειξη είναι ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα (2.015) είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί χθες, Τρίτη, (2.478) και τη Δευτέρα (3.062), σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Επίσης και ο αριθμός των νέων θανάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα (97) μειώθηκε για πρώτη φορά σε ημερήσια βάση από τις 2 Φεβρουαρίου. Το Πεκίνο είχε γνωστοποιήσει χθες 108 θανάτους.

«Στο αποκορύφωμά της η επιδημία του κορωνοϊού τέλη Φεβρουαρίου»
Ο Τζονγκ Νάνσαν, ένας έγκριτος Κινέζος επιστήμονας και βετεράνος της μάχης για την αντιμετώπιση του SARS στη χώρα το 2002-2003, έκρινε εξάλλου ότι η επιδημία θα φτάσει στο αποκορύφωμά της ως τα μέσα ή τα τέλη Φεβρουαρίου.
Την αισιοδοξία αυτή συμμερίζεται και ο ΠΟΥ.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε βεβαίως χθες Τρίτη από την Γενεύη ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να συνιστά μια πολύ σοβαρή απειλή εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, με περισσότερα από 400 κρούσματα να έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου τριάντα χώρες και εδάφη.

Επικεφαλής ΠΟΥ για κορωνοϊο
Ωστόσο «αν επενδύσουμε τώρα (…) έχουμε μια ρεαλιστική πιθανότητα να σταματήσουμε αυτήν την επιδημία», πρόσθεσε σε διάσκεψη στην Γενεύη στην οποία μετέχουν μέχρι σήμερα 400 επιστήμονες προκειμένου να εξετάσουν μέσα για την καταπολέμηση της επιδημίας.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ κάλεσε επίσης όλες τις χώρες να δείξουν “αλληλεγγύη και να μοιραστούν τα επιστημονικά τους δεδομένα.
Εκτός ηπειρωτικής Κίνας ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο μόνον δύο ανθρώπων, ενός στις Φιλιππίνες και ενός στο Χονγκ Κονγκ. Και οι δύο ήταν Κινέζοι πολίτες.
Στην Ιαπωνία ωστόσο η κατάσταση επιδεινώθηκε στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα κοντά στην Γιοκοχάμα, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται πλέον σε 174, μετά την ανακοίνωση σήμερα 39 νέων κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων ένας υπεύθυνος των υπηρεσιών καραντίνας.