Lancet: Ο ιός ήταν γνωστός στις κινεζικές αρχές δύο εβδομάδες πριν ανακοινωθεί

Με άρθρο τους στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό Lancet τέσσερις καθηγητές ανάμεσά τους μέλη της επιτροπής έκτακτων περιστατικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποστηρίζουν ότι ο ιός ήταν γνωστός στις Κινεζικές αρχές δύο εβδομάδες πριν την επίσημη ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι επιστήμονες Λιν Φα Ουανγκ, Ντάνιελ Άντερσον, Μάικλ Μέρσον και Τζον Μακένζι οι πρώτες αποδείξεις ότι ο ιός είχε σχέση με τον SARS συλλέχθηκαν στις 26 Δεκεμβρίου. Εν τούτοις οι Κινεζικές αρχές απέκλειαν ότι υπήρχε τέτοιος συσχετισμός μόνο και μόνο για να προβούν σε επίσημη παραδοχή στις 9 Ιανουαρίου, δύο εβδομάδες μετά, σημειώνουν οι επιστήμονες στο “Lancet”.

Στη συνέχεια τα στοιχεία του γονιδιώματος, κρίσιμα για την ανάπτυξη διαγνωστικών, δημοσιοποιήθηκαν στις 12 Ιανουαρίου, δηλαδή 17 μέρες μετά τη συλλογή του πρώτου δείγματος.

Οι επιστήμονες στο άρθρο τους πλέκουν ωστόσο το εγκώμιο στους Κινέζους γιατρούς «χάρις στους οποίους πήραμε τις πρώτες προειδοποιήσεις και πληροφορίες για το ξέσπασμα αυτού του ιού». Ένας εξ αυτών ήταν ο Λι Γουενλιανγκ ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή λόγω του ιού.

Ο Λι, γιατρός στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Ουχάν, ενημέρωσε στις 27 Δεκεμβρίου τους συναδέλφους ιατρούς σε μια διαδικτυακή ομάδα συνομιλίας για όλο και περισσότερες περιπτώσεις πνευμονίας για τις οποίες «ανησυχούσε ότι προέρχονταν από την ίδια οικογένεια με τον SARS».